Quis custodiet ipsos custodes?

Hatalmas várakozás előzte meg minden idők egyik legsikeresebb képregényének filmes adaptációját - a legelvakultabb rajongók is elégedettek lehetnek a végeredménnyel, Zack Synder alázatos és látványos filmet készített.

Dave Gibbons és Alan Moore 1986-87-ben megjelent 12 részes képregénye, a Watchmen mindmáig az egyetlen Hugo-díjas képregény, melyet a Time magazin beválasztott az 1923 óta megjelent legjobb 100 angol nyelvű regény közé is. Bonyolult időszerkezete, többrétű története miatt Lawrence Gordon és Lloyd Levin producerek több mint egy évtizedig vártak a megfilmesítéshez szükséges feltételekre.

A történet a nyolcvanas évek Amerikájában játszódik, ahol javában dúl a hidegháború. Az országban egykor az önmagukat Örzőknek nevező bünöldözőkből álló csoport felügyelte a rendet, akik azonban már egy törvénynek köszönhetően visszavonultan élnek. Amikor egyiküket, a Komédiást (Jeffrey Dean Morgan) holtan találják, az egykori társak úgy döntenek ismét álruhát húznak, és nem csak a gyilkost hajtják fel, de a közelgő atomháborúnak is megpróbálnak gátat szabni. Ha a Watchment nem ismerők most bizonyára azt hiszik, hogy egy romlatlan Supermanekből álló kis koalíció történetét fogják megismerni, nagyon is tévednek. A Watchmen a nyolcvanas években íródott, ekkorra már leáldozott a fekete-fehér hősök ideje - itt bizony minden szereplőnek megvannak a maga kis - vagy éppen nagy dolgai. Ezzel talán már az is világossá vált, hogy bár a plakáton a maszkok viccesnek tűnnek, a Watchmen bizony nem gyerekfilm. Bár van itt erőszak dögivel, csak úgy törnek a csontok, sőt szexben sincs hiány, mégsem olyan sötét még ez a világ, mint Frank Miller kilencvenes években született Sin City-jéé.

Zack Synder kevésbé ismert, de kiváló színészeket választott a karakterek megformálására. Különösen erős a Rorschachot alakító Jackie Earle Haley, akit remélhetően eztán gyakrabban fogunk látni a vásznon.

Látszik a filmen, hogy dolgoztak rajta eleget. Szépen kidolgozott képek, isteni zenék, tuti cuccok - és ez még csak a körítés. Sok jó alapanyagot láttunk már a szélesvásznon szétbarmolni, szerencsére ez most nem sikerült. Az egyetlen kritika, amit a filmmel kapcsolatban meg tudok fogalmazni, hogy az egész olyan, mint egy hosszúra nyúlt bevezetés. Miközben maga a történés kicsit háttérbeszorult, hosszan ismerkedünk a szereplőkkel és történetükkel, barátkozunk a közeggel - csak sajnos a hírek szerint a rendező, Zack Snyder nem tervez folytatást a filmnek. Mindenesetre ha sikeres lesz a film - ami azt hiszem, nem is kérdés -, nyáron debütálhat a több, mint 190 perces rendezői változat is, mely állítólag még szexisebb és brutálisabb, mint a most bemutatott verzió.