Scooby Doo - Hova is tűntél már megint?

A filmtörténelem egyik legsikeresebb rajzfilmsorozata, a Scooby Doo került most - Raja Gosnell, rendező jóvoltából - vászonra; az a Scooby Doo, amely televíziós sorozatként ("Scooby Doo, Where are you") 1969 szeptemberében indította szédületes "pályafutását". A sorozat 310 részt élt meg megszakítás nélkül - és ma is hetente kétmillió amerikai nézőt vonz valamelyik adón a képernyők elé.

Joggal merül fel a kérdés: miért olyan népszerűek a rajzfilm-dömpingben egy beszélő kutya kalandjai, hiszen mellette, körülötte száz és száz egyéb rajzfilmhős igyekszik elnyerni a gyerek-közönség kegyét.

A mese magasfokon kombinálja azokat az erőszakot nélkülöző elemeket, mint humor, kaland, rejtély, amelyekért gyerekek, gyermeklelkű felnőttek egyaránt rajonganak. Az események középpontjában tizenévesek állnak, akik maguk bogozzák ki a bonyolultnál bonyolultabb rejtélyeket szülői vagy más "segédlet" nélkül. Ha "véletlenül" felbukkan a színen egy felnőtt, az csak azért történik, hogy a fiatalok túljárhassanak az eszén.

A legenda szerint a rajzfilmsorozat eredetileg kutya nélkül készült, a producerek azonban oldani akarták az "egyhangúságot", így került a csapatba az egyik leghatalmasabb kutyafajta, a dán dog, aki a Scooby Doo nevet kapta.

A producerek a rajzfilmsorozat széles vászonra álmodásakor Raja Gosnell-re gondoltak, aki olyan sikerfilmekben működött közre vágóként, mint a Jó reggelt, Vietnám, vagy a Mrs. Doubtfire, illetve az Amerikában nagy sikert aratott, Martin Lawrence fémjelezte Gagyi mami rendezőjeként is ismeretes.

A történet két évvel a Rejtély Rt. felbomlása után játszódik. A csapatot a személyi konfliktusok rázták szét, azonban mikor minden egyes tag külön-külön meghívást kap a Szörny Szigetre egy titokzatos és paranormális ügy megoldására és felgöngyölítésére, újra összeáll a társaság. A személyre szóló meghívók Mr. Multimágikusztól, a sziget tulajdonosától érkeznek, aki attól tart, hogy a szigetet valódi szellemek kerítették hatalmukba s szabadon garázdálkodnak az oda kirándulók lelkével. A Rejtély Rt. Minden egyes tagja külön-külön szeretné megoldani a megtisztelő feladatot, de a feléledő barátságok és az egyre aggasztóbbá váló események újra összekovácsolják a fiatalokat. A szerepekre a fiatal színészek javából válogattak, így tűnik fel a színen a nálunk is ismert Freddie Prinze Jr. vagy Sarah Michelle Gellar, nem beszélve az angol világsztár Rowan Atkinson-ról.

A jellemek kidolgozottak, a kalandok frissek és üdék, a humor megállja a helyét, nem esik önimádatba, néha túloz ugyan, de annak elmaradása talán hiányozna is. Szórakoztató mese középpontban Scooby Doo és Csámpi (Matthew Lillard) különös és eleven barátságával.