The Show Must Go On

  • TóCsa / PORT.hu

A Pop Királya cím a fiatalabb generáció szemében már csak afféle gúnynév lehetett, amit egy emberi roncsra aggattak, aki valaha szebb napokat látott. Michael Jackson mindennek dacára, hosszú kihagyás után, teljes pompájában készült a nagy visszatérésre, és valóban tragikus, hogy ezt már nem élhette meg, a produkciót pedig csak a mozivásznon láthatjuk. De legalább láthatjuk.

Az ember?
Sok kritika érte a This Is It-et még a legfanatikusabb rajongók részéről is, hogy a film nem mutatja meg, mennyire mélyponton volt már testileg és lelkileg is a legenda, és ez valóban így van, viszont ennek a filmnek ez nem is lehetett célja. A Jackson család és az alkotók még utoljára igazi dicsfényben akarták látni őt, ehhez pedig nem illettek volna arcközelis beszélgetések az agyongyógyszerezett Jackóval. A film úgy mutatja be M.J.-t, ahogyan mindenki emlékezni szeretne rá: egy virtuóz showmanként, akinek vérében van a tánc és a szórakoztatás, és mindig, mindenből a legjobbat akarja kihozni. A This Is It olyan, mintha egy koncert werkfilmje lenne, de az események tükrében a jelenetei jóval nagyobb súlyúak, mint azt a hasonló műfajú filmekben megszokhattuk.

A show
Jackson Londonban egy ötvenestés fellépéssorozatra készült (az egy helyszín miatt talán nem hívnánk turnénak...), és az összesen nyolcszázezer jegy már elővételben elfogyott. Ennek megfelelően a U2-ra és Madonnára rápirító, lélegzetelállítóan látványos produkció volt készülőben, ami már a próbák során is éreztette monumentalitását. Jackson és Kenny Ortega (világhírű koreográfus, valamint a High School Musical-filmek rendezője) a világ minden részéről válogatta össze a legjobb táncosokat, vokalistákat és zenészeket, és a cél valóban az volt, hogy két órára kirepítsenek bennünket a hétköznapokból. A filmnek hála mindez nem ment teljesen pocsékba, így olyan bravúros megoldásokban gyönyörködhetünk, mint egy retró videóklip, melyben Jacko Hollywood klasszikus sztárjaival (pl. Humphrey Bogart) akciózik együtt, vagy a digitálisan megsokszorozott háttértáncosokból álló menetelő sereg.

Summa
M.J. dalait ugyan lehet nem szeretni, de tudása előtt tényleg meg kell hajolni. A kétórás játékidő alatt valóban diszkográfiája legnagyobb slágereit adja elő, és ezeket egymás után hallva lehet igazán haragudni a kereskedelmi rádiókra, hogy ennyi gyöngyszemből miért mindig ugyanazt az 5-6 dalt ismételgetik csupán. A filmet záró Man in the Mirror érzelmi töltete miatt az érzékenyebb lelkűek számíthatnak némi könnyhullatásra, a werk-képsorokból pedig az is kiderül, hogy a Pop Királya végtelenül szerény ember volt, és kb. ugyanennyire vallásos is, hiszen mindenkinek jut egy-egy "God Bless You" mondat a szájából. Az elszállt popsztár csak akkor mutatkozik meg, amikor a film vége felé kinyilatkozza, hogy ő ezt a koncertsorozatot a Föld megmentéséért is szervezte, mert már csak négy évünk van hátra, hogy tegyünk valamit, de egy ilyen karrierrel a háta mögött ennyi igazán belefér. Aztán majd pár hónap múlva jöhet a másik M.J. film is a magánéleti traumáiról. A This Is It-ben ezek nem mutattak volna jól.

Kinek ajánljuk?
- Michael Jackson rajongóinak és kedvelőinek.
- Mindenkinek, akit érdekel a show business világa, hiszen itt a legnagyobbaktól tanulhat.
- Aki egy tökéletesen összevágott, vérprofi koncertfilmre vágyik.

Kinek nem?
- Aki még a halála után sem tudott kibékülni M.J. dalaival.
- Aki a moziban a csendes filmeket szereti.
- Aki szerint a koncerteket nem szabad filmen nézni.


9/10