Tudtad, hogy nem tudtad? – Vissza a jövőbe

Kerek 30 éve mutatták be Robert Zemeckis örökbecsű alkotását, a valaha legnézettebb és legokosabb tinimozit, a Vissza a jövőbe-t, amely további két részt élt meg, és ami a legnagyobb kultuszfilmek közé tartozik. És most újra a mozikba kerül, új minőségben de a régi, rajongva szeretett magyar szinkronnal. Ennek örömére szedtünk össze egy érdekesség kupacot. Tudtad, hogy az időgép egy hűtőszekrény lett volna?

A Vissza a jövőbe – aminek a címe a forgatás alatt még Paradox a címe - volt a legtöbb bevételt hozó film 1985-ben, 210 millió dollárt kerestek vele Amerikában, Ronald Regan, akkori amerikai elnöknek pedig nagyon tetszett neki az a rész a filmben, amikor róla volt szó - Doc Brown kineveti Marty McFly-t, amikor azt mondja neki, hogy a színész Ronald Reagan 1985-ben elnök lett.

A film alapötlete onnan ered, hogy a forgatókönyvíró és producer, Bob Gale  megtalálta az apja évkönyvét a padláson, és látta, hogy az elég tuskó lehetett volt akkoriban. Eltűnődött rajta, hogy milyen lett volna, ha együtt jártak volna iskolába és barátok lettek volna - ami ugye Marty és az apja esetében így is történt.Az időgép eredetileg egy hűtőszekrény lett volna, és egy atomrobbanás ereje kellett volna az időutazáshoz. a rendező azonban félt, hogy a film megnézése után a gyerekek majd bemásznak a fridzsiderekbe, időutazás céljából. Azért választották a DeLoreant időgépnek, mert a készítők úgy gondolták, hogy a múltban biztosan könnyen nézték volna űrhajónak a felhajtható ajtaja miatt. A trilógiához összesen hét DeLoreant használtak el, és a Mr. Fusion reaktor az autó hátulján egy egyszerű Krups kávéfőző..

A Columbia Pictures eredetileg visszautasította a filmet, mondván, aranyos ötlet, de nem elég felnőttes, és azt javasolták az íróknak, próbálkozzanak inkább a Disney-nél. A rendező Robert Zemeckis és Bob Gale elmondták: a nagy stúdiók összesen több mint negyvenszer utasították vissza a forgatókönyvet, mondván, az időutazós filmek soha nem hoztak.

John Lithgow, Dudley Moore és Jeff Goldblum mind szóba került Doctor Brown szerepére, amit végül Christopher Lloyd kapott meg, Einstein, Doc Brown kutyája pedig eredetileg egy csimpánz lett volna.

Crispin Glover a forgatás során egy időre elvesztette a hangját, így voltak jelenetek, mikor csak tátogott, a beszédet pedig később vették fel. Martyt alakító színész, Michael J Fox három évvel idősebb, mint Glover, aki Marty apját játszotta.

Bár kezdettől fogva Michael J. Fox volt a kiszemelt Marty McFly szerepére, a Családi kötelékek című tévésorozatban miatt nemet kellett mondania, és Eric Stolz kapta meg a szerepet. Négyhétnyi forgatás után azonban elváltak útjaik, mert Spielbergnek nem tetszett Stolz alakítása. A megoldás az lett, hogy Fox a film és a Családi kötelékek sorozat között ingázott napi 5 óra alvással. Az addig leforgatott jelenetek újraforgatása 3 millióval dobta meg a költségeket. Eredetileg a Karate kölyköt alakító Ralph Macchiót is felkérték Marty McFly szerepére, ő azonban visszautasította azt, és később kiderült, hogy Johnny Depp is volt egy meghallgatáson.

Az első rész megjelenése után Zemeckis megbánta, hogy a film végén Jennifer beszállt az időgépbe a Dokival és Martyval, mert úgy gondolta, a második részt így részben Jenniferre kellene építeni, ezáltal nem tudnának teljesen új sztorit csinálni. Ehhez képest Claudia Wells csak az első részben alakította Marty barátnőjét, mert utána az anyukája megbetegedett, és ezért a színésznő nem tudta elvállalni a II. és III. részekben Jennifer karakterét. Az előbb említett két részben Marty barátnőjét Elisabeth Shue alakította.

Bár a jövő ábrázolását (2015-öt) a filmben a készítők inkább komédiának szánták, sok minden megvalósult belőle, például a síkképernyős TV, a videochat szoftver, a mindenütt jelenlevő  jelenlevő kamerák, és a már megszokottá vált plasztikai műtétek – és már második részben feltűnő légdeszka egy kezdetleges verzióját is legyártották.

Elijah Wood is feltűnik a filmben, mégpedig gyerekként 2015-ben.