Vicces és brutális popcornhorror a Sikoly 4

Wes Craven az első Sikoly után 15 évvel jó nőkkel, sok vérrel, belterjes geek poénokkal, és Macaulay Culkin öccsével szidja az elmúlt évek béna remake-dömpingjét.

Wes Craven megunta, hogy parasztvakító remake-ekkel és folytatásokkal erőszakolják meg a 80-as évek legendás gyilkosait, Mike Myerst, Jason Vorheest és a saját gyermekét, Freddy Kruegert, ezért ő is leforgatott egy hatásvadász Sikoly-folytatást. A 96 óta hódító Scream-széria sosem volt a slasherek királya, de annyiban mindenképp mérföldkőnek számított a műfajban, hogy nemcsak blockbuster-rangra emelte a mészárolós horrort (látványosan beelőzve a bevételi toplistákon a Halloween-Péntek 13-Elm utca szentháromságot), de a kasszarobbantó trilógia leforgatásának titkaival körberöhögte Hollywoodot is.

"Új évtized, új szabályok", harsogják a Sikoly 4 trailerei és a plakátjai, de Craven itt csak félig mond igazat. A remake-készítés szabályai ugyanis megegyeznek a második epizódéval: még több vérrel, brutalitással, valamint felkoncolni való eye candy mellékszereplővel kell sokkolni. Valahol persze újítás az is, hogy a rendező és a forgatókönyvíró (Kevin Williamson) halad a korral, és a maszkos gyilkos a vonalas telefon mellett már mobilon és a Facebookon is hörög a leendő áldozatainak, de ezt el is várjuk másfél évtizeddel az első film után. Az előzetesekből az is egyből világos, hogy a Sikoly-univerzumba menthetetlenül betört a webkettő: gyilkos és áldozat egyaránt 15 perc youtube-hírnévre áhítozik, ezért videóra veszik az őrült mészárlást.

Wes Cravenben az a szimpatikus, hogy ügyesen hasznosítja újra az agyonkoptatott kliséket és van öniróniája. Cinikusan beszól a sablonkaraktereket gyilkoló Fűrész-szériának, ekézi a két generációt összeeresztő remake-eket és folytatásokat (Star Trek, Indy 4) és epésen odaszúr a rétestésztaként nyúló tévésorozatoknak, de közben egy percig sem titkolja, hogy a Sikoly 4 tele van önreflexióval, a korábbi szerepeikben 40 év környékén már kicsit hiteltelen színészekkel (Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette) és nulla dimenziós figurákat játszó, fiatal sorozatsztárokkal. (Utóbbiak között az egyik legviccesebb a True Blood-hősnő Anna Paquin, amikor a sokadik Döfés-filmet bámulva a rókabőrről és a végtelenségig folytatott franchise-okról monologizál.)

A sztoriról röviden: Sidney (Neve Campbell) önéletrajzi kötetének író-olvasó turnéja alatt újra ellátogat a régi gyilkosságok helyszínére, Woodsboróba, ahol természetesen újra felbukkan az álarcos sorozatgyilkos. Gale, a riportercsaj (Courtney Cox) újabb véres könyvtéma reményében, Riley (David Arquette) a kisváros seriffjeként segít neki, Ghostface azonban ezúttal nem rájuk vadászik, hanem a kisváros horrorrajongó tinijeire, Sidney unokahugára (Emma Roberts) és a barátaira.

A slasher-szabályokat ismertető, kötelező geeket ezúttal Macaulay Culkin öccse, Rory Culkin és a Jericho sorozat egyik sztárja, Erik Knudsen alakítják, nem is annyira szörnyűen. Nedves álmaik fő tárgya, a horrorfilmeket gyűjtő bombacsaj viszont az új rész egyik legemlékezetesebb karaktere. Nem csak azért, mert a Hősök szőke pomponlánya, Hayden Panettiere játsza, hanem mert a készítők rajta keresztül sütik el a legtöbb belterjes poént és kikacsintást a moziklasszikusok ekézésén át a sorozatgyilkosok hírhedt késes-pengekesztyűs fegyvertáráig. A Sikoly 4 paródiába hajló, extrém brutális, XXI. századi popcorhorror lett, ami köröket ver az utóbbi évek összes izzadságszagú Fűrész- Péntek 13- Halloween- és Rémálom-epizódjára. (7/10)