10 dolog, amit lehet, hogy te sem tudtál a szülinapos Harrison Fordról

A hetvennyolcadik születésnapját ünneplő színész nemcsak a szerepeiről híres, hanem drága válásáról, repülőgépeiről és arról, hogy valójában nem is fél a kígyóktól. Más érdekességeket is összeszedtünk róla.

Az 1942. július 13-án született Harrison Ford Chicago kertvárosában nőtt fel, a Wisconsin Egyetemre járt, és egy kollégiumi társát vette feleségül, egy ideig ácsként és asztalosként is dolgozott. Békés közép-nyugati életet élt mindaddig, amíg feleségével Los Angelesbe nem költözött, hogy színészként kezdjen dolgozni. Évekig nem volt sikeres, apró szerepeket kapott, és már elmúlt 30, amikor egy viszonylag ismeretlen író-rendező filmjében, az American Graffitiben kapott főszerepet. A filmet számos Oscar-díjra jelölték, és több mint 140 millió dollár bevételt hozott, a rendező pedig George Lucas volt, aki állítólag korábban konyhaszekrényt rendelt tőle, és megkedvelte – s ezzel Ford karrierje végre beindult.

A világhírnevet Han Solo szerepének köszönheti, pedig majdnem lecsúszott róla. George Lucas ugyanis eredetileg Christopher Walkent szemelte ki a Star Wars-univerzum zsiványának, de Tom Selleck is esélyes volt. Talán segített, hogy Melissa Mathison forgatókönyvíró ekkor Ford menyasszonya volt, később a felesége lett. Ő maga viszont sokáig nem vette túl komolyan a szerepet, és szívesen továbblépett volna: „Azt gondoltam, jó lenne, ha meghalna…ha feláldozná magát valami igazán nemes módon” – nyilatkozta később. Így hát arra kérte a rendezőt, hogy intézze el Han Solo halálát – George Lucas azonban nem vette figyelembe a kérését.

Mint kortársai közül sokan, Ford is nevetséges összegekért színészkedett karrierje elején. A George Lucas rendezésében készült American Graffiti című filmért mindössze 500 dollárt kapott hetente, aztán amikor először bújt Han Solo bőrébe a Star Wars: Egy új reményben, akkor komoly összegnek számító 10 ezer dollárt tehetett zsebre, de a premiert követően már látszott, hogy ennél sokkal több is járhatott volna neki. A Birodalom visszavágért már 250 ezer, míg A Jedi visszatérért félmillió dollárt kapott. Hogy az évtizedek során mennyire elszálltak a hollywoodi fizetések, jól mutatja, hogy Az ébredő Erőben való feltűnéséért nem kevesebb, mint 25 millió dollár ütötte a markát, plusz a bevételek 0,5 százaléka – pedig ott nem is ő volt a főszereplő.

Mióta eljátszotta Indiana Jones szerepét Az elveszett frigyláda fosztogatóiban (amiért újra csak Tom Selleckkel kellett versenyeznie), Harrison Ford a hivatásos régészek támogatójává vált. Az Amerikai Archeológiai Intézet Igazgatóságának megbízottjaként segít az illegális antikvitáskereskedelem és a kifosztás megelőzésében, illetve a régészet fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az elveszett frigyláda fosztogatói híres jelenete egyébként (amiben Indy nemes egyszerűséggel lepuffantja a lenyűgöző akrobatikus mozdulatokkal támadó kardforgatót) nem volt benne a forgatókönyvben. A főhőst megformáló Harrison Fordnak eredetileg egy nem kevésbé lenyűgöző mozdulattal az ostorával kellett volna kirántania a kardot az illető kezéből – egy ételmérgezés azonban a színésszel együtt a stáb java részét ledöntötte a lábáról, így (néhány elvetélt próbálkozás után) Ford inkább maradt az egyszerűbb megoldásnál. A Tunéziában zajló forgatás egyébként nagyon megviselte a filmeseket: Steven Spielberg rendezőn kívül (aki saját, magával hozott kajáját ette, konzerv spagettit) mindenki ételmérgezést kapott, de a rettenetes hőségtől is nagyon szenvedtek – annyira, hogy Spielberg a hathetesre tervezett forgatást négy és fél hétre rövidítette.

Ford egyik ismertetőjele az állán lévő sebhely, amit több filmjében is megemlítenek. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban például az szerepel, hogy a főhős akkor szerezte a sebet, amikor fiatal korában (River Phoenix alakításában) először került kezébe egy ostor. Az 1988-as Dolgozó lányban karaktere azt hazudja, hogy egy utcai verekedés emlékét őrzi a seb, de kiderül, hogy valójában elájult, amikor kilyukasztották a fülét. A valóságban a sérülés úgy keletkezett, hogy Ford még '68-ban elveszítette az uralmát autója felett, amikor vezetés közben próbálta becsatolni magát, és balesetet szenvedett.

Kevés olyan színész van Hollywoodban, akinek a nevéhez ennyi kultikus filmszéria kötődik; Harrison Ford viszont magáénak tudhatott volna egy újabb nagy durranást is. Spielberg ugyanis eredetileg neki szánta dr. Alan Grant szerepét a Jurassic Parkban, ám Ford akkor éppen nyakig volt Jack Ryan karakterében (már kész volt a Férfias játékok és előkészületben volt a Végveszélyben), és leszerződött A szökevényre is, ezért elutasította a felkérést. Régészprofesszor, űrcsempész, titkos ügynök, amerikai elnök és megannyi más mesterség mellett könnyen lehetett volna paleontológus is, de a szerep végül Sam Neill ölében landolt.

Harrison Ford „dicsekedhet” az egyik legdrágább válással. Első  feleségével, Mary Marquardttal való házassága 1964-től 1979-ig tartott, és két fiuk született, majd jött a már említett Melissa Mathison. Vele egy fiuk és egy lányuk született, majd 2004-ben váltak el, és Mathison nem kevesebb mint 85 millió dollár fájdalomdíjat kapott – ami hivatalosan Hollywood negyedik legdrágább válása volt. Harmadik feleségével, Calista Flockhart színésznővel Ford a Cowboyok és űrlények (2011) új-mexikói forgatásán házasodott össze – azóta is boldogan élnek.

Ha valaki pénzt akar keresni Hollywoodban, akkor egyszerű a képlet: szerződtetnie kell Harrison Fordot. Az elmúlt 40 évben Ford bizonyult az egyik legrentábilisabb színésznek. Minden idők legnagyobb kasszasikerének számító 10 filmjéből nyolcban szerepelt, ebből négynek ő volt a főszereplője. 6 milliárd dollárt hoztak a filmjei és ebből Ford sem járt rosszul: a legjobban kereső színészek között tartják számon, bár azóta akadtak kihívói.

Harrison Ford a hatvanas évek óta repül, nem csoda, hogy saját gyűjteménye is van repülőgépekből és helikopterekből. 1999-ben egy helikopterrel szenvedett balesetet, de ennek során csodával határos módon sem ő, sem pedig az oktatója nem sérültek meg. A következő két évben kétszer is életmentésre használta tudását és járművét, majd 2015-ben ismét az újságok címlapjára került, amikor egy kaliforniai golfpályán hajtott végre kényszerleszállást a repülőjével. A színész törött medencével és bokával, számos vágással, de egy darabban úszta meg az incidenst. Később magánrepülője majdnem egy utasszállítóval ütközött. Szerencsére utóbbi esetben nem történt baj.