10 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Steve Buscemiről

Hollywood egyik legkarakteresebb színésze ma töltötte be a 65-öt.

1. Örökké tűzoltó

1980 és ‘84 közt New York-i tűzoltóként szolgált. A 2001 szeptemberében, a World Trade Center tragédiájakor önkéntesnek jelentkezett a régi tűzoltóállomásán, és egykori társaival egy héten át, napi tizenkét órát kutattak túlélők után a törmelékek közt.


2. A heg

Több mint húsz éve a felvételeken vastag sminket kell használni Buscemi arcán, amivel elfedik azt a mély heget, amit 2001. április 12-én szerzett egy verekedésben. A Firebelly Lounge nevű, észak-karolinai bárban történt az eset, amiben Vince Vaughn is részt vett, akit ráadásul le is tartóztattak. Buscemit a torkán, a fején és a karján is megvágták.

3. A halál

Buscemi a Coen testvérek hat filmjében szerepelt, ebből háromban meg is hal, ráadásul egyre kevesebb marad belőle: A halál keresztútjánban még az egész testét látjuk, a Fargóban már csak a lábát, végül A nagy Lebowskiban csak egy marék hamu.

 

4. A hasonlóság

Azt gondolnánk, hogy Buscemi fizimiskája egyedi és összetéveszthetetlen, de ez nem igaz. Olyannyira hasonlít John Waters rendezőre, hogy Waters egyszer poénból a saját fotója helyett a színészét használta fel.

John Waters
Forrás: Wikipedia

5. Egy vacak stand-up komikus

Számtalan szakmával megpróbálkozott mielőtt színész lett. A tűzoltót már említettük, de volt csapos, vezetett fagylatos kocsit, és megpróbálkozott a stand-uppal is, ám ez utóbbi olyan rosszul ment neki, hogy egyszer Paul Reisernek le kellett váltani őt. Évekkel később Buscemi vendégszerepelt Reiser Megőrülök érted című sitcomjában, ahol ismét előkerült az eset.


6. A pincér és a borravaló

Buscemi karaktere, Mr. Pink a Kutyaszorítóban elején nem hajlandó borravalót adni a pincérnek, sőt el is magyarázza, hogy senkinek sem ad több pénzt pusztán azért, mert elvégzi a munkáját. Tarantino rafinált humorát mutatja, hogy a Ponyvaregényben a színész egy felszolgálót alakít.

7. A barát

Stanley Tucci legjobb barátja, olyannyira, hogy Buscemi volt az esküvői tanúja, amikor összeházasodott Felicity Blunttal.


8. A hasonlat

Korunk Peter Lorre-jaként is szokták emlegetni. A magyar származású színész egyik legemlékezetesebb alakítását Fritz Lang filmjéban, az M – Egy város keresi a gyilkosban láthatjuk.

Forrás: Big Bang Media

9. Benne van a 100-ban

Az Empire magazin 1997-es listáján, melyen minden idők 100 legjobb filmsztárját veszik számba, ő az 52.


10. A születésnap

1957. december 13-án született, ami pont péntek 13-ra esett. Bár alapvetően nem mondható szerencsétlennek, de például gyerekkorában elütötte egy busz, amitől betört a koponyája, nem sokkal később meg egy autó gázolta el, amikor az utcára gurult labda után szaladt. Ezt már néhány vágással és zúzódással megúszta.

(via IMDb)