10 rapper, akinek összejött Hollywood is

Van, aki csak abban jó, hogy saját magát játssza, de zseniális színészek is akadnak köztük.

Kétféle szereplője van a szórakoztatóiparnak: aki szeretne betörni Hollywoodba, és aki szintén szeretne betörni Hollywoodba, csak nem vallja be. Akiknek van színpadi rutinjuk, azok nagyobb eséllyel indulnak, legalábbis ezt mutatja a gyakorlat. Rengeteg stand-up komikusnak sikerült a váltás (lásd: Woody Allen, Richard Pryor, Jim Carrey, Robin Williams, Eddie Murphy), de ugyanilyen lelkesen próbálkoznak a rapperek is. A tavaly elhunyt Coolio, aki nemrég lett volna 60 éves, csak kisebb szerepekig jutott el, de vannak olyanok is, akik A-kategóriás sztárok lettek. Lássuk most a legjobbakat.


10. Snoop Dogg

Forrás: Wikimedia/Bob Bekian

 

Azzal igazán nem lehet vádolni Cordozar Calvin Broadus Jr.-t, azaz Snoop Doggot, hogy egy igazi kaméleon lenne a mozivásznon és a képernyőn. A rapperből lett színész és vállalkozó tudja, hogy hol vannak a határai, ezért általában saját maga változatát játssza a filmekben is. Elég csak a 2019-es Túltolvára gondolni, ahol Matthew McConaughey oldalán egy állandóan betépett R&B énekest alakít – maximális hitelességgel, mivel nyilván a forgatáson is igazi füvet használt.

Igaz, a talán legjobb szerepében pont nem egy habókos zenészt alakít. Antoine Fuqua kőkemény krimijében, a Kiképzésben ő játssza Blue-t, a kerekesszékhez kötött, rossz bőrben lévő informátort, aki Denzel Washington karakterének jelent. Nyúlfarknyi a szerep, de Snoop mindent belead.


9. Ludacris

Christopher Brian Bridges, azaz Ludacris gyakorlatilag kihúzta a lottó ötöst, amikor 20 évvel ezelőtt szerepet kapott egy tizenkettő egy tucatnak tűnő akcióthriller folytatásában. Ez volt a Halálosabb iramban, azóta pedig a franchise összes epizódjában feltűnt. Tej Parkerként annyira természetesen vicces, amennyire a született komikusok is csak ritkán, ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy közönségkedvencé tegye a karaktert.

A drámaibb szerepeket ugyan nem erőlteti, de ahhoz is lenne affinitása, ahogy az 2004-es, Ütközésekből kiderült. Az Oscar-díjas filmben egy piti bűnözőt alakít, akiben feltámad a lelkiismeret.


8. Eminem

A legfeketébb fehér rapper Oscar-díjasnak mondhatja magát, igaz nem a színészi, hanem a legjobb betétdal kategóriában. Sokak szerint azonban a 8 mérföld főszerepéért is megérdemelte volna a jelölést, annak ellenére, hogy „csak” önmaga fikciós verzióját alakítja a filmben, egy detroiti munkásosztálybeli fiatalt, aki betör a rap világába. Hitelesen játszani egy hozzánk közel álló karaktert azonban ugyanolyan komoly színészi munka, egy kőkemény rapper imázsát felvevő „civilnek” pedig talán még nagyobb teljesítmény kitárulkozni a kamera előtt.

Azt már valószínűleg nem tudjuk meg, hogy Eminem más szerepekben is tudná-e hozni ezt a szintet, mert nem akart átnyergelni a mozira, és azóta is csak kisebb cameókat vállal.


7. Ice Cube   

A magyarul kissé viccesen hangzó Jégkocka, azaz

Ice Cube az egyik legszorgalmasabb pályaelhagyó, jelenleg 91 színészi kreditje van.

Ebből az is következik, hogy nem túl válogatós, jó pár gyenge produkcióhoz adta a nevét, főleg az utóbbi időkben. Cserébe viszont a csúcson kezdte, John Singleton klasszikusában, a Fekete vidékben alakítja az egyik főszerepet, bámulatos hitelességgel és érzékenységgel.

Később olyan vígjátékokban tűnt fel, mint a Végre péntek, a Birkanyírás vagy a 21 Jump Street, de láthattuk a Veszélyes vidékben és a Sivatagi cápákban, bizonyítva, hogy az akciófilm és a drámai is megy neki. Érdekesség, hogy az Ice Cube legendás rapbandájáról, az N.W.A.-ről szóló Straight Outta Comptonben a rappert a saját fia, O'Shea Jackson Jr. alakítja.

6. Queen Latifah

A színészi pályáját közel 32 éve kezdő Latifah még Ice Cube-nál is szorgalmasabb, már 121 színészi kredit áll a neve mellett – és egy maximálisan megérdemelt Oscar-jelölés a Chicagóért a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Egy eredendően hivalkodó és színpadias filmben hivalkodás nélkül, pontosan és jól játssza a szerepet.

Legismertebb filmjeivel (Felforgatókönyv, Hajlakk, Amerikai taxi, Több a sokknál) azt is bebizonyította, hogy nemcsak mellékszerepekben tudja ellopni a show-t, de igazi sztáralkatként főszerepre is alkalmas, legyen szó komédiáról, romkomról, akcióvígjátékról vagy drámáról.


5. Mos Def

Forrás: Best Hollywood

 

Yasiin Bey, azaz Mos Def rapperként is különc figura, sajátos megjelenése és orgánuma van, és a filmekben, illetve sorozatokban is általában fura karaktereket alakít – a fiatalabb generációból ebből a szempontból LaKeith Stanfieldre hasonlít. Olyan produkciókban láthattuk, mint Az olasz meló, a Szörnyek keringője, a Galaxis útikalauz stopposoknak, a Taplógáz: Ricky Bobby legendája vagy a Dexter, de legemlékezetesebb alakítását Bruce Willis oldalán nyújtotta a 16 utcában.

Willis egy kiégett, veterán zsarut játszik, akit azzal bíznak meg, hogy vigyázzon a tanúskodni készülő Bey karakterére. Az exrapper empátiával és realista stílusban alakítja a kezdetben idegesítő, gyorsbeszédű figurát.

Ha egyébként úgy tűnik, hogy Mos Def képzettebb színész, mint a többi rapper, az nem a véletlen műve: valójában gyerekszínészként kezdte, szitkomokban, reklámokban és még színházban is játszott.

4. Common

Forrás: UIP

 

Mos Defhez hasonlóan Lonnie Rashid Lynn, azaz Common sem a legkeményebb gengszterrap műfajában indult, ennek ellenére többnyire marcona, méltóságot sugárzó figurákat alakít a vásznon, ami a megjelenését tekintve érthető is. Olyan filmekben láthattuk, mint a Füstölgő Ászok, Az utca királyai, a Wanted, John Wick: 2. felvonás vagy a Suicide Squad.

Sokoldalúságát jelzi viszont, hogy legalább ennyire hiteles a Terápiás szerelem című romkomban is, ahol az NBA sérült sztárjátékosát alakítva szeret bele a Queen Latifah által játszott fizikoterapeuta. Nem kis részben Common tehetségének és sármjának köszönhető, hogy a bejáratott formulákra építő film működik.


3. Method Man

A legendás Wu-Tang Clan alapító tagja, Clifford Smith, Jr., azaz Method Man a szó klasszikus értelmében vett karakterszínész. Sokféle stílusban és műfajban otthon van, játszott vígjátékban (Fűre tépni szabad, Jay és Néma Bob Reboot, Keanu), dramedyben (A régi környék), drámában (Városi cowboy), horrorban (Kígyóharapás), de elmondhatja magáról azt is, hogy szerepelt Jim Jarmusch-filmben (Paterson), és minden idők egyik legjobb sorozatában (Drót).

Az egyik legerősebb, legérettebb alakítását is a Drót alkotóinak sorozatában, a Fülledt utcákban nyújtotta, ahol egy stricit játszott, és tudta tartani a tempót az olyan kiváló színészekkel is, mint Maggie Gyllenhaal. Ha a széria nem lett volna annyira alulértékelt, akár Emmy-t is kaphatott volna érte.


2. Mark Wahlberg

Forrás: Flamex

 

A fiatalabb nézők talán már nem is tudják, hogy a Boogie Nights, a Viharzóna, Az olasz meló, a Legyőzhetetlen, A tégla, Az éjszaka urai, Az esemény, a Ted és a Törtetők című sorozat szereplője annak idején Marky Mark néven, rapperként kezdte, majd a Calvin Klein alsógatyamodelljeként folytatta. Sőt, bátyjával együtt a New Kids on the Block nevű popcsapat alapfelállásában is benne volt, de kilépett.

Rappernek csak közepesen volt tehetséges, színészi kvalitásait viszont még az ellenségei is elismerik. Igaz, nem említhető a legnagyobbak közt, de amit rábíznak, azt megoldja, az pedig külön megsüvegelendő, hogy nem a (nem létező) őstehetsége miatt jutott el idáig, hanem az elképesztő szorgalmának és szakmai alázatának köszönhetően. Ma már a legjobban fizetett sztárok közé tartozik. 2020-ban például 58 millió dollárral a 3. helyen végzett a fizetési toplistán Dwayne Johnson  és Ryan Reynolds mögött.

1. Will Smith

Forrás: InterCom

 

Ha a bevételeket vesszük alapul, Will Smith minden idők legnagyobb rapperből lett színésze. Csak kevesen mondhatják el magukról, hogy évtizedeken átívelő A-listás blockbuster-karriert futottak be, Tom Cruise, Tom Hanks és Denzel Washington mellett Smith is ilyen. Az ő nevével el lehet adni egy filmet (hogy az Oscar-balhé után is igaz-e ez a tétel, még nem tudjuk), ami senki másról nem mondható el ezen a listán.

Népszerűsége 1990-ben nőtt meg drámaian, amikor megkapta Kaliforniába jöttem című televíziós szitkom főszerepét. Hat évad után átváltott a mozifilmekre, és az igazi nagy áttörésre csak az 1995-ös Bad Boys című akciófilmig kellett várni. Olyan emlékezetes filmekben játszott, mint A Függetlenség napja, az Ali, a Legenda vagyok, A közellenség, az Én, a robot, de a legjobb, leginkább testhezállóbb szerepét talán a Men in Black vagány ügynökekét nyújtotta. Az Oscar-díjat is átvehette végül a Richard királyért – más kérdés, hogy arról a gáláról senkinek nem a győzelme jut eszébe.

Minden azért neki sem jöhetett össze: annak idején visszautasította Neo szerepét a Mátrixban, hogy elkészíthesse a Vadiúj vadnyugatot, karrierje egyik leggyengébb filmjét.

Via: Collider