10 tökéletes film – a PORT.hu-olvasók kommentjei alapján

Augusztus közepén arról faggattuk olvasóinkat, melyik a tökéletes film, amiben minden a helyén a van és nincs hiba sehol? Az így kialakult ranglista számos ponton egyezést mutat a PORT.hu-olvasók szavazatai alapján összeállt TOP100-as filmlistával.

Pár héttel ezelőtt, augusztus 15-én megkérdeztük a PORT.hu olvasóit a már több mint 70 000 követővel rendelkező Facebook-oldalunkon arról, melyik a tökéletes film, amiben minden, de tényleg minden a helyén a van és nincs hiba sehol?

A posztra közel 1000 like és több mint 4500 válasz érkezett!

Örültünk, ha valaki megemlítette tökéletes filmként A tanút, Zeffirelli Rómeó és Júliáját vagy egy Bud Spencer-filmet, azokat a szellemesnek gondolt válaszokat viszont, mint a Híradó, vagy Kovi teljes munkássága, figyelmen kívül hagytuk. Akárcsak a különféle tévésorozatok bedobott címeit, így aztán a Büszkeség és balítéletnél sem számoltuk Keira Knightley filmjéhez azokat a szavazatokat, amelyek egyértelműen a hatrészes BBC-sorozatot éltették.

 

Ki találja ki ennyiből, melyek a PORT.hu olvasói szerint a legtökéletesebb filmek? (forrás: PORT.hu)

 

A szavazatszámlálási módszerünk kezdetben egyszerű volt, mint az egyszeregy: 1 beírt filmcím = 1 szavazat, és ha valaki beírja a filmcím alá, hogy nekem is . Ám amikor először vágott mellbe bennünket, hogy egy bedobott Forrest Gump filmcím 1100(!) lájkot kapott, le kellett vonni a tanulságot, miszerint nemcsak az említések gyakorisága, de a tetszésindex is alaposan nyomni fog a latban a végső sorrend összeállításakor (kis mértékben pedig az is számított még, hogy melyik filmcím alatt ki hosszabb kommentfolyam és diskurzus arról, hogy másoknak is pont ez a kedvence). Természetesen ez a felmérés nem reprezentatív (úgy lenne az igazi, ha településtípus, iskolai végzettség, nem és életkor alapján is lehetne szűrni, kinek mi a kedvence), de valamiféle kapaszkodót mégiscsak ad arra nézvést, melyik a PORT.hu olvasói szerint a legtökéletesebb film. A fentieket mind figyelembe véve tehát az alábbi TOP10 lett a végeredmény:

 

A PORT.hu olvasók TOP10 kedvenc filmje a Facebook-kommentek és -lájkok alapján:

 

  1. Forrest Gump (1994)
  2. A remény rabjai (1994)
  3. Életrevalók (2011)
  4. Három óriasplakát Ebbing határában (2017)
  5. Amélie csodálatos élete (2001)
  6. Good Will hunting (1997)
  7. Hetedik (1995)
  8. Halálsoron (1999)
  9. Micsoda nő! (1990)
  10. Indul a bakterház (1979)

 

A Facebook-reakciók alapján tehát a PORT.hu-olvasók körében továbbra is a '90-es évek filmtermése hagyta a legmélyebb nyomot (a lista felét ekkor készült filmek teszik ki), ugyanakkor a régi kedvencek mellett a 2010-es évek alkotásainak is helyet szorítani a szívükben (a Három óriásplakát... alig 5 évvel ezelőtti film!), és ismételten bizonyítást nyert, hogy a magyar filmgyártás nagy klasszikusai közt van olyan időtálló alkotás, amin újabb és újabb generációk is szívesen nevetnek. Az eredményt egyébként érdemes összevetni annak a TOP100-as listának az első 10 helyezettjével, ami mindig dinamikusan frissül aszerint, hogy a PORT.hu olvasói hány csillagra értékelnek egy-egy filmet egy 1-től 10-ig terjedő skálán az adott produkció saját adatlapján.

 

A PORT.hu olvasók TOP10 kedvenc filmje az adatlapokon leadott szavazatok alapján:

 

  1. A remény rabjai (1994)
  2. Forrest Gump (1994)
  3. Halálsoron (1999)
  4. Szerelmünk lapjai (2004)
  5. Életrevalók (2011)
  6. Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)
  7. A keresztapa (1972)
  8. Vissza a jövőbe (1985)
  9. Elrabolva (2008)
  10. Gran Torino (2008)

 

A '90-es években (vagy még korábban) készült kultfilmek itt is egyértelműen uralják a terepet. De szembetűnő az is, hogy a Facebook-kommentek alapján harmadik helyre befutó Életrevalók itt már nincs fenn a dobogón! A remény rabjai–Forrest Gump–Halálsoron-triumvirátus tehát alighanem örökre bebetonozta magát portálunk filmes toplistájának legelejére.