11 alkalom, amikor Tom Cruise majdnem otthagyta a fogát egy forgatáson

Az ő esetében tényleg igaz, hogy vérét is adná a szórakoztatásért.

Nem lehet túl nehéz dolguk azoknak, akik Tom Cruise filmjeinek marketingjét viszik. Bőven elég csak werkfilmeket készíteni a forgatáson, hogy mindenki megcsodálhassa, amint a színész kaszkadőrök nélkül veszi fel a legveszélyesebb akciójeleneteket is. Más kérdés, hogy ha a földkerekség egyik legnagyobb sztárja vásárra viszi a bőrét, az komoly kockázatot jelent a produkciónak. Ha megsérül, akkor hetekre vagy hónapokra leáll a forgatás, ha szörnyethal, akkor nincs film. Utóbbi szerencsére (még) nem történt meg, de sérülések és meleg helyzetek voltak bőven.

 

11. Mission: Impossible – Robbanó vízfal

Brian De Palma 1996-os franchise-indító filmjében van egy lenyűgöző akciójelenet, amelyben Ethan Hunt felrobbant egy hatalmas akváriumot, hogy elmenekülhessen közben. A jelenet egy üvegfalú étteremben játszódik, és miután az akvárium felrobban, több hektoliter víz szabadul ki. A kaszkadőrcsapat nem igazán tudta kontrollálni, hogy az egyes üvegdarabok pontosan hova repüljenek, ráadásul a kiömlő víz könnyen elsodorhatta volna a színészt.

Ha jobban megnézzük a sztár arckifejezését a jelenet alatt, akkor láthatjuk, hogy itt bizony valóban be volt tojva.

Mert papíron jól hangzott, hogy amint az egyes számú tartály felrobban, ő futni kezd, és ahogy elfut a kettes számú előtt, az is robban, de a való életben azért ezt kicsit nehezebb kivitelezni. Cruise baromi gyors, de nem számolt azzal, hogy a víz csúszós, és teli lesz üvegdarabokkal, így a mögötte zúduló vízfal majdnem utolérte. Végül az egészet megúszta egy bokaficammal, de az egyik kaszkadőrnek egy nagyobb üvegdarab végighasította a lábát.


10. Mint a villám – Felkenődés a falra

Cruise közismert arról, hogy milyen szigorúan követi a biztonsági előírásokat, és mennyire odafigyel arra, amit mondanak neki a profi kaszkadőrök – legalábbis mostanában. Mert volt idő, amikor erre fittyet hányt, és ez történt a NASCAR autóversenyzők világában játszódó filmben is. Instruktora, a veterán versenyző, Hut Stricklin csak évekkel később árulta el, hogy a forrófejű színész gyakran fütyült arra, mit mondott neki, mert azt hitte, egyedül is képes megoldani a feladatot, és egyszer ennek köszönhetően kenődött fel a falra. Ő ugyan pontosan elmondta neki, hogy másodpercről másodpercre mit kell tennie, és hogy ezek az autók kifejezetten balra kanyarodásra vannak tervezve, de

Crusie eltért az utasításoktól, és mint az őrült, úgy rángatta a kormányt, és rögtön ki is sodródott,

amit aztán már nem tudott korrigálni. Szerencséjére az autóhoz erősített méregdrága kamera felfogta az ütközést, és bár tropára ment, megmentette Cruise életét.

 

9. Mission: Impossible - Titkos nemzet (2015)

Az M:I filmek állandó elemei a kacifántos, látványos betörések. A Titkos nemzetben Ethan Hunt egy víz alatti adattárolóba hatol be, és azt hihetnénk, hogy simán megoldották az egészet digitális trükkökkel. Ugyan magát a terem kinézetét az utómunka során illesztették be, de a jelenetet zöld hátteres medencében forgatták - és a legnagyobb feszültséget épp az jelenti, hogy oxigénpalack nélkül, egyetlen levegővel kell végrehajtani az akciót. Cruise pedig megcsinálta - és hat percen keresztül tartotta vissza a lélegzetét, miközben szerepben is maradt.

A felszínen a kaszkadőrök aggódva figyelték Cruise-t, a színész ugyanis könnyen elájulhatott volna az oxigénhiánytól. Néhány alkalommal Wade Eastwood kaszkadőrkoordinátor felhozta őt a víz alól, mert úgy érezte, hogy túl sokáig van lent. Cruise erre méltatlankodva közölte, hogy karakterben volt, színészkedett. Eastwood így reagált:

Tudom, csak túl valóságos volt számomra, és nem éreztem jól magam."

Cruise két hónapig edzett, hogy felkészítse a tüdőkapacitását a jelenet forgatására. A leghosszabb idő, amíg a víz alatt vissza tudta tartani a lélegzetét, hat és fél perc volt, és Eastwood szerint a színész többször is elájult a gyakorlás során.


8. Mission: Impossible – Utóhatás – Bokatörés

A színész már az 50-es évei közepén járt, amikor elkezdődött az M:I hatodik részének, a 2018-as Utóhatásnak a forgatása, ahol vállalta, hogy átugrik egy épület tetejéről egy másikra. Az eredmény: bokatörés. Cruise így idézte fel később a történteket:

„Henry Cavillt üldöztem, és úgy volt, hogy a fal oldalának ütközöm, és felhúzom magam, de a lábam a falnak csapódott. Azonnal tudtam, hogy eltört a bokám, és nagyon nem akartam még egyszer megcsinálni a mutatványt, úgyhogy csak felálltam, és folytattam a jelenetet. Annyit mondtam a végén: "Eltört. Ennyi. Vigyetek kórházba!", mire mindenki elkezdett telefonálni, hogy nyaralást szervezzenek maguknak.”

A sztár tudta, hogy az egész franchise jövője azon múlik, milyen gyorsan tud felépülni. Hat héten át napi 10-12 órát végzett fizikai rehabilitációt. Az orvosok kételkedtek abban, hogy kilenc hónappal a baleset után tud majd sprintelni. Cruise végül három hónap alatt talpra állt.

 

7. Collateral - A halál záloga – Karambol

A 2004-es thrillerben Cruise partnere, Jamie Foxx úgy döntött, követi a sztár példáját, és ő is maga végzi a kaszkadőrmutatványokat, csakhogy mint később kiderült, nem volt hozzá elég rutinja. Az egyik jelenetben a taxijával neki kellett hajtania Cruise Mercedesének, csakhogy túl gyorsan ment, a másik autó pedig felrepült a levegőbe, és kipördült a díszletből – benne Tom Cruise-zal. A remek reflexekkel megáldott színész rögtön érzékelte, hogy baj van, és megragadta az ülést, hogy kapaszkodjon, de még így is ide-oda csapódott az autóban.

Foxx később elárulta, hogy azt hitte, végzett Cruise-zal. A frontális ütközés után a stáb azonnal odarohant a sztár autójához. "Annyira aggódtak, hogy megöltem" - mondta Foxx.

El tudod képzelni, hogy az a sok pénz ott pattog a hátsó ülésen?"


6. A holnap határa – Emily Blunt vezetési technikája

Emily Blunt a 2014-es sci-fi akciófilmben volt Cruise partnere, és elkövette azt a majdnem végzetes hibát, hogy nem hallgatott a veterán kaszkadőrre, amikor abban a jelenetben, ahol egy lerobbant csotrogányon száguldanak át a kihalt Londonon, ő ült a volánnál. A film kaszkadőrkoordinátora arra utasította Bluntot, hogy gyorsítson egy akciójelenet közben. Cruise azonban úgy érezte, hogy a színésznő valójában túl gyorsan vezet, és inkább lassítania kellene. A színész először csak az orra alatt suttogta el, hogy „Fék, fék, fék, fék...”, majd a végén már hangosan kiabálta, hogy „Fékezz, fékezz!”

Blunt Cruise könyörgése ellenére nem fékezett, és végül egy fának vezette az autót. Szerencsére egyikük sem sérült meg.


5. Az utolsó szamuráj – Majdnem fejvesztés

Hiába vett részt nyolchónapos intenzív szamurájképzésen Cruise, így is kis híján elvesztette a fejét a 2003-as film egyik harcjelenetének forgatása közben.

Kendót, kardforgatást, japán harcművészetet, japán nyelvet és mindenféle fegyverkezelést tanultam. Nemcsak lovagolni kellett, hanem lovaglás közben hatékonyan harcolni is” -

mesélte a színész, akinek az egyik csatajelenetben a japán Hiroyuki Sanadával kellett összecsapnia mechanikus lovakon. Sanada műlova azonban meghibásodott, és nem állt meg ott, ahol kellett volna. A japán színész izzadt tenyerében megcsúszott a kard, és végül csak annyira változtatott irányt, hogy Cruise koponyája felett milliméterekkel suhant el, de a stábban már mindenki biztosra vette a lefejezést, és mindenki sikítozni kezdett.

4. Mission: Impossible – Fantom protokoll – Felhőkarcoló-mászás

A M:I-széria 2011-es negyedik részében a Tom Cruise alakította Ethan Huntnak a világ legmagasabb felhőkarcolóját, a dubaji Burdzs Kalifát kell megmásznia a 100. emelet környékén, azaz jó 500 méter magasságban. Hunt egyetlen szívókesztyűvel van felszerelve a mászáshoz, magát Cruise-t pedig egy zongorahúr méretű kábellel béklyózták az épülethez.

A mutatvány annyira veszélyes volt, hogy Brad Bird rendező éjszakánként képtelen volt elaludni az idegességtől.

"Egyik éjszaka felriadtam az ágyban, amikor tudatosult bennem, hogy a sztárunk körülbelül egy mérföld magasan lóg majd a levegőben egy vékony dróton, és az agyam azt kiabálta: "Mi a fenét csinálunk?"

- vallotta be később a rendező.

A jelenet forgatása nyolc napig tartott, és Cruise-nak egész pontosan 518 méter magasban kellett a mutatványt végrehajtania. Volt ugyan egy kis hám rászíjazva a testére, de a viharos szél folyamatosan az épületnek csapta. Amikor a riporterek megkérdezték, hogy mire gondolt a jelenet alatt, Cruise csak annyit válaszolt:

Remélem, nem esem le.”


3. Mission: Impossible - Titkos nemzet - Szabadrepülés

A Missipon Impossible-filmek már régóta arról szólnak, milyen lehetetlen feladatot csinál meg maga a főhős, és az ötödik rész estében ez egy A400 Airbus típusú katonai szállítógépen való csimpaszkodást jelentett másfél kilométer magasban.

Ez a három vékony biztosítókötél ellenére is elég kockázatos volt, de az igazi veszélyt nem a lezuhanás jelentette. Crusie-nak elmagyarázták, hogy ennél a sebességnél végzetes lehet, ha nekicsapódik egy arra szálló madár vagy akár a légörvény által felkapott apró kavics, és az utóbbi meg is történt, amire ugyan számítottak a filmesek, mert a színészen vékony golyóálló mellény volt, de az ütéstől így is majdnem az eszméletét veszítette. A szerencséje az volt, hogy a kavics pont a mellkasán találta el, ha az arcát vagy a kezét kapja el, akkor jó eséllyel lezuhan, a biztosítás ebben az esetben pedig csak arra lett volna jó, hogy nagy sebességgel nekivágódjon a gép oldalának.

Cruise túlélte a mutatványt, és utána még hétszer megismételték a felvételt.


2. Top Gun – Ejtőernyővel a mélybe

Aki látta Cruise egyik első blockbusterét, a Top Gunt, az aligha felejti el azt a tragikus jelenetet, amikor Maverick másodpilótája és legjobb barátja, Goose (Anthony Edwards) életét veszti, miután kénytelen katapultálni a repülőgépükből.

Maverick megmenekül, miután az óceánban landol, Cruise azonban majdnem meghalt a jelenet forgatása közben. A színész ejtőernyője megtelt vízzel, és könnyen magával ránthatta volna az óceán mélyére.

Cruise olyan közel járt a halálhoz, mint még senki más egy forgatáson"

– nyilatkozta később a Wolfmant alakító Barry Tubb. Az ernyő észrevétlenül elkezdte lehúzni a mélybe a színészt, de az egyik búvár az utolsó pillanatban kapcsolt, beugrott a helikopterből a vízbe, és levágta a színészről a hámot, aki nem is sejtette, milyen nagy a baj.


1. Mission: Impossible – Utóhatás – Zuhanás a helikopterről

Néha még a pontosan a terv szerint zajló mutatványok is rendkívül veszélyesek lehetnek. A 2018-as hatodik rész, az Utóhatás forgatásán Tom Cruise nemcsak a bokáját törte el, az egész franchise egyik legveszélyesebb mutatványát is itt hajtotta végre.

A film végén Cruise által alakított Ethan Hunt egy repülő helikopterről lóg ki, a keze azonban lecsúszik a kapaszkodóról, és több métert zuhan, majd szerencsére meg tud kapaszkodni a helikopter lelógó rakományában. Ez a mozzanat valójában nem volt benne a forgatókönyvben, Cruise tényleg lezuhant, miközben a stábtagok kis híján szívrohamot kaptak.

Rebecca Fergusson, a film női főszereplője így emlékezett vissza a helikopteres forgatási napra: 

Hallottam magam, ahogy felsikoltok. Tényleg azt hittem, hogy lezuhant!

És maga Tom Cruise is izgult egy kicsit a saját bevallása szerint:

"Tudtam, hogy nagy csattanás lesz a vége, kiszorította belőlem a szuszt is. De az volt bennem, hogy nem szúrhatok ki a többiekkel, és most már nem lehet kiszállni, muszáj lesz így is megcsinálni.”

Cruise-nak végül ötször kellett felvennie a jelenetet, és csodával határos módon végül nem sérült meg.

Via: Ranker