11 dolog, amit nem tudtál a ma 33 éves Keira Knightley-ról

A kosztümös filmek koronázatlan királynője 19 évesen lett világsztár, és bár rengeteg kritikát kapott, 33 éves korára még mindig ott van az élvonalban.

1. A színésznő nevét nem flancolásból írják Keirának Kiera helyett. Az édesapja egy orosz műkorcsolyázó után szerette volna Kierának hívni, de az édesanyja rosszul írta le a nevet, amikor meg kellett adnia a színésznő születése után. “Az édesanyám helyesírása rémes” - magyarázta Keira Knightley a furcsa névadást.

2. Pedig a színésznő édesanyja, Sharman Macdonald elismert forgatókönyvíró, bár anyagilag túlzottan sosem ment nekik jól. Az édesapja, Will Knightley színészként próbálta eltartani a családot, és mikor Keira Knightley bátyja után újabb gyereket szeretett volna az édesanyjuk, akkor arra bíztatta, hogy írjon még egy forgatókönyvet, hogy annak az eladásából el tudják majd tartani a kisbabát.

 

3. A szerelem határai című film forgatókönyvét, amiben Keira Knightley Dylan Thomas egyik szerelmét játssza, az édesanyja írta.

4. Mivel színészek között nőtt fel, már háromévesen azt kérte a szüleitől, hogy saját ügynöke lehessen. “A szüleim a hetvenes-nyolcvanas években politikai színdarabokban dolgoztak, és az embernek az volt az érzése, hogy valami fontos dolgot tesznek - mesélte erről a színésznő. - Nem színészek voltak, hanem aktivisták, akik meg akarták változtatni a világot. Gyerekként ez teljesen elkápráztatott.” Végül hatévesen valóban lett ügynöke, és hétévesen megkapta az első tévés szerepét.

 

5. A világ egészen korán megismerhette a nevét, még csak 14 éves volt, amikor a Star Warsban ő játszotta Natalie Portman hasonmását. A két fiatal színésznő annyira hasonlított egymásra, hogy sokáig találgatták, melyik jelenetben melyikük is szerepel. Knightley viszont utólag azt nyilatkozta, hogy nem élvezte a forgatást, mivel még igazi lézerkardok sem voltak, amit akkor nagy csalódásként élt meg.

 



6. Néhány évvel később főszerepet kapott a Csavard be, mint Beckham című filmben. A két tizenéves focistalányról szóló vígjáték később érdekes diplomáciai szerepet játszott, ez lett az első nyugati film, ami lemehetett az észak-koreai televízióban. Ezzel ünnepelték az Egyesült Királyság és az Észak-Korea közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének tízéves évfordulóját. Persze a cenzorok rendesen megdolgozták a bemutató előtt, a 112 perces műsoridőből csak 100 perc maradt.

 

7. A nagy áttörés 2003-ban jött el, amikor még mindig csak 19 éves volt. Ebben az évben mutattak be két sikeres filmet, amiben játszott, az Igazából szerelem című angol romantikus vígjátékot és A Karib-tenger kalózai első részét, ami azonnal világsztárt faragott belőle.

8. 2008-ban Oscarra jelölték a Vágy és vezeklésért, ekkor 23 évesen ő volt a harmadik legfiatalabb Oscarra jelölt színésznő. A díjat végül Reese Witherspoon vitte el előle, és egy évvel később a kimerültségtől elaludt a Karib-tenger kalózai második részének premierjén. A teljes filmet azóta sem látta.

 

9. Rengeteget kritizálták amiatt, hogy nagyon sovány, egy angol bulvárlap egészen odáig ment, hogy rá akarta kenni egy anorexiás lány halálát. A színésznő beperelte az újságot rágalmazásért és nyert, aztán a pénzt egy evészavarban szenvedőket támogató alapítványnak ajánlotta fel.

 

10. Végül sosem járt színésziskolába. Egyrészt nem is lett volna rá pénze a családjának, másrészt mire elkezdett volna járni, addigra egyre több érdekes szerepet ajánlottak neki.

 

11. Keira Knightley-t leggyakrabban kosztümös filmekben látni, ami egyáltalán nem véletlen. A színésznő szerint a jelenben játszódó filmek nőábrázolása még sok kívánnivalót hagy maga után. “Ezzel szemben a kosztümös filmekben nagyon inspiráló karaktereket játszhatok - mondja. - Azért érzek némi javulást, újabban kapok olyan forgatókönyveket, amikben a nőt nem erőszakolják meg az első öt oldalon, és nem is csak azért szerepel a forgatókönyvben, hogy valakinek a szerető barátnője vagy felesége legyen.” Emellett maga is nagy rajongója a kosztümös filmeknek, míg mások számára a fantasy vagy a sci-fi jelenti a kikapcsolódást, ő a történelmi filmekben találja ezt meg.