3+3 érdekesség a 30 éves Schindler listájáról

1993. november 30-án mutatták be Steven Spielberg Oscar-díjas holokausztfilmjét.

Egy holokauszt-túlélő megrettent Ralph Fiennes-tól

Forrás: Universal Pictures

 

Ralph Fiennes alakítja a filmben a płaszówi koncentrációs tábor parancsnokát, aki egy valós személy: Amon Goeth. A szerepre készülve utánanézett Goeth-nek:

„Emlékszem, voltak olyan túlélők, akik arról beszéltek, hogy a rémület fogta el őket, ha csak meglátták őt. Megrémítette a płaszówiakat. A legtöbb róla szóló beszámolóban arról a fizikai félelemről olvastam, amit akkor éreztek, amikor meglátták őt”

- mondta Fiennes egy interjúban, aki a saját szemével is megtapasztalhatta ezt a rémületet. Amikor az egyik holokauszt-túlélő, Mila Pfefferberg eljutott a forgatásra, és megpillantotta a színészt jelmezben, és azt, hogy milyen hitelesen hozza a szadista táborparancsnokot, reszketni kezdett a félelemtől.

 

Amon Goeth fegyvere tényleg besült

A Schindler listájának talán leghihetetlenebb jelenete az, amikor Amon Goeth (Ralph Fiennes) megpróbálja agyonlőni Rav Levertov rabbit (Ezra Dagan), mivel alkalmatlannak ítélte őt a gyári munkára: szerinte túl kevés zsanért készített.

Goeth két különböző pisztollyal próbálkozik, de egyik sem sül el, így végül feladja.

Azt gondolnánk, hogy ez csak a forgatókönyvben volt benne, de a sztorit maga Levertov mesélte el Yanus Turkovnak, aki így adta tovább:

„[Goeth] megragadta a rabbi gallérját, és a barakk másik szobájába vezető lépcsőre dobta. Ezután a legnagyobb nyugalommal elővette a revolverét, a rabbi fejéhez nyomta a csövét, és meghúzta a ravaszt. Ám a pisztoly beragadt és nem sült el. Újra és újra meghúzta a ravaszt, de nem történt semmi. Ekkor elővette a másik zsebéből a kis, gyöngyházmarkolatú, automata revolverét, a rabbi fejéhez nyomta, meghúzta a ravaszt, ám az sem sült el.”

 

Spielberg ingyen dolgozott

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

Harminc éve nem tűnt valami nagy kereskedelmi sikernek egy fekete-fehér filmet forgatni a holokausztról, így a Schindler listájának elég gyér volt a költségvetése: mindössze 22 millió dollár. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy Steven Spielberg egyáltalán nem vett fel fizetést a rendezésért. Ezt később így indokolta:

„Nevezzük a dolgot annak, ami. Egyetlen dollárt sem vettem fel a Schindler listájából származó nyereségből, mert valóban vérdíjnak tekintettem. Amikor először döntöttem úgy, hogy megcsinálom a Schindler listáját, azt mondtam, hogy ha ez a film bármi hasznot hoz, az nem lehet az enyém vagy a családomé, hanem a világé kell, hogy legyen...”

 

Ben Kingsley sokkot kapott a forgatáson

A film egyik legmegrendítőbb jelenete a krakkói gettó 1943. március 13-i felszámolása, amikor

a náci katonák válogatás nélkül lelőttek mindenkit, aki elmenekült, vagy akit alkalmatlannak tartottak arra, hogy a płaszówi koncentrációs táborban dolgozzon.

Ben Kingsley, aki Schindler zsidó könyvelőjét, Itzhak Sternt alakította, felidézte, milyen felkavaró volt átélni ennek a szörnyű eseménynek a megfilmesítését:

„A gettó felszámolásáról szóló jelenetben tudtam, hogy a történetet kell szolgálnom, emlékeztem a szövegemre, de közben sokkos állapotban voltam. Nem színészkedtem. A remekül megrendezett káosz megismételhetetlen és felejthetetlen volt.”

ez is érdekelhet

Ezért ezt a jelenetet választotta a Schindler listája végére Spielberg

A rendező fontos információt osztott meg az idén 30 éves alkotás kulisszái mögül.

Tovább

 

A helyiek nosztalgiával tekintettek vissza a Harmadik Birodalomra

Forrás: Universal Pictures

 

Bármilyen hihetetlen, a forgatási helyszínen voltak olyan helyi lakosok, aki még mindig a Harmadik Birodalom mellett foglaltak állást. A stáb többször is talált a díszletre rajzolt horogkeresztet, Spielberg pedig elmesélte, hogy egy helyi nő

megdicsérte Ralph Fiennes SS-egyenruháját és elmondta, hogy hiányoznak neki a nácik, akik „megvédték” őket.

 

Robin Williams telefonhívásai tartották a lelket Spielbergben

Forrás: Peter Kramer / Getty Images

 

Lelkileg is megterhelő egy ilyen, megtörtént eseményeken alapuló filmet forgatni. Korábban már írtuk, hogy Kingsley sokkot kapott a krakkói gettó felszámolását bemutató jelenetsorok forgatása közben. Spielbergnek is szüksége volt valamire, hogy ne forduljon be teljesen ennyi szörnyűségtől, hiszen

a forgatási nehézségek mellett azzal is szembesülnie kellett, hogy zsidó származása miatt ötven évvel korábban lehet, hogy ő is itt végezte volna.

A rendező a Seinfeld című sorozatot nézte a forgatások közti szünetben, és Robin Williamsszel (akivel korábban együtt dolgozott a Hook forgatásán) is megbeszélte, hogy heti rendszerességgel beszélnek telefonon:

„Robin tudta, min megyek keresztül, és hetente egyszer, a megbeszélt időpontban felhívott, és 15 perc stand-upot tartott a telefonban. Hisztérikusan nevettem, mert annyira ki kellett engednem magamból. Soha nem búcsúzott el, mindig a legnagyobb nevetés közepette tette le a telefont”

- emlékezett vissza Spielberg.

 

(via Ranker)