5 bugyuta és blőd filmötlet, ami végül iszonyúan bejött a nézőknek

A Star Wars, A Karib-tenger kalózai és a John Wick leforgatása is őrültségnek tűnt elsőre, mégis kasszát robbantott mindegyik.

1. John Wick

Ez a film igazából egy nagy lufi: „lövöldözni kezd egy fickó, mert szomorú a kutyája miatt." Minden, ami a John Wicket sikeressé tette, a körítésben van: az akciójelenetek szemet gyönyörködtetően profin megkoreografáltak, Keanu Reeves pedig abszolút jól játszotta a címszereplő bérgyilkost.

Ez a film stílusosabb és coolabb volt, mint az összes többi akciófilm az 1999-es Mátrix óta,

ami nem kis részben annak volt köszönhető, hogy a rendező, Chad Stahelski korábban pont Keanu Reeves kaszkadőrje volt a Mátrixban, tehát nemcsak a színésszel volt közvetlen munkatapasztalata, de azzal is tökéletesen tisztában volt, mi fán terem a profi kaszkadőrmunka.

 

2. Csillagok háborúja

George Lucas igazából csak azért akarta megcsinálni a Star Warst, mert mérges volt, hogy nem tudta megszerezni a Flash Gordon megfilmesítési jogait. Ezért bosszúból fogta a Joseph Campbell-féle Az ezerarcú hős című könyvben olvasottakat, és a régi eposzokat felvizezte olyan szavakkal, mint a Jedi meg az Alderaan. Ezután boszorkányos ügyességgel rávette a 20th Century Foxot, hogy a stúdió kockáztasson egy rakás pénzt azzal, hogy bizalmat szavaz egy mindenféle fura lényekkel, nevekkel és helyszínekkel teli történetnek, amelynek ráadásul a kitalált speciális effektjei a film megírásának idején még nem is léteztek – Lucas és a csapata lényegében a forgatás alatt ókumulálta ki, mit hogyan kellene megcsinálni makettekkel és szétfűrészelt limlomokkal. A stúdió egy addig szokatlan megoldásba is belement: olyan megállapodást írtak alá, amelynek értelmében Lucas nem kap gázsit, viszont övé a merchandise termékek készítésének joga és egy bizonyos százalék a bevételből.

Lucas beletette szívét-lelkét a produkcióba, és mindent, amit a filmkészítésről valaha is magába szívott, így nemcsak egy kasszarobbantó sikerfilm lett a vége, hanem egy végtelen pénzt termelő univerzum,

ami azóta számos előzménnyel és folytatással, valamint spinoff-filmmel és sorozattal bővült, nem beszélve a könyvek, képregények és videójátékok garmadájáról.

 

3. Barbie

Amerika leghíresebb műanyag babájáról régóta szerettek volna filmet forgatni a Warner Bros. háza táján, hiszen mégiscsak ez a világ egyik legismertebb márkaneve – igaz, volt olyan idő, amikor nem csengett túl jól, mert azzal vádolták egyebek között, hogy irreális testképet sugall a fiatal lányoknak. Egy olyan Barbie-film tehát, ami csak a brand pozitív oldalát mutatja be, nem lenne pontos, és értelemszerűen giccsbe hajlana. Greta Gerwig rendező azonban fogta a Barbie márka összes hibáját, és nemcsak elismerte ezeket, de a film fő humorforrásává tette. A Barbie tehát az a ritka brand, ami úgy ünnepli önnön nagyságát, hogy egyúttal kritizálja is azt,

ami akár totális katasztrófa is lehetett volna, mégis a rózsaszín fellegekig érő, hatalmas pénzhalom lett belőle.

 

4. A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka

1967-ben Walt Disney egyik legnagyobb vidámparki szenzációja volt egy bizonyos csónaktúra, amelyet egy nehézkesen mozgó, műkalózokkal teli barlangban tettek meg a látogatók, miközben mindenhol visszhangzott az ide-oda ficergő tengere haramiák éneke.

Ugyan ki a fenének jutna eszébe, hogy gigaköltségvetésű kosztümös filmet kell forgatni ebből az ősrégi Disneyland-látványosságból?

Harminchat évvel később a Disney mégis eme látványosság nyomán küldte mozikba A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című blockbustert, ami azóta számos folytatást kapott, és Johnny Deppet egycsapásra a világ egyik népszerűbb sztárjává tette.

 

5. Holtpont

Keanu Reeves ebben a filmben egy FBI-ügynököt alakít, aki beépül a Patrick Swayze vezette szörfös(!) csapat soraiba, mert így akar megoldani egy bonyolult bankrablási ügyet. Végül rájön, hogy ezek az adrenalinfüggő vagányok valójában jó arcok, és csak azért loptak pénzt, hogy finanszírozni tudják az őrült kalandjaikat. 1991-ben ráadásul Reeves és Swayze is elég fura választás volt akciósztárnak, hiszen előbbi addig csak Tedként volt ismert a Bill és Tedből, utóbbinak a neve pedig örökre összeforrt a Dirty Dancinggel...

Kathryn Bigelow azonban női szemmel rendezett egy olyan macsó akciófilmet, ami mára klasszikus lett.

Amíg a lányok és asszonyok általában a Dirty Dancing végén törölgetik a könnyeiket, addig a férfiak többnyire akkor, amikor Bodhi egy utolsó támadásra indul a tökéletes hullám ellen...

(via Ranker.com)