5 hajmeresztő marhaság, amit végül kivágtak a Star Wars-filmekből

Han eredetileg zöld halember lett volna, aki végül meghal A Jedi visszatérben, mielőtt még Leiát a galaxis királynőjévé koronázzák... De George Lucas végül aztán máshogy írta meg az űrmeséjét.

1. Han Solo egy zöld űrlény

A Star Wars legelső, 1973-as kéziratában kedvenc koréliai csempészünk még csak egy drabális termetű, zöld halember volt az Urealliáról, akinek a habszivacs maszkja mögül bajosan villanthatta volna meg Harrison Ford a jól ismert csibészes vigyorát. A béka-Han az eredeti főhős, Luke Skywalker tábornok(!) régi jó barátja lett volna, akinek a fiatal tanítványát ekkor még Annikin Starkillernek hívták. Ezek az eredeti koncepciók egyébként a Star Wars-filmek sikere után önálló életre keltek, és külön képregénysorozat, illetve akciófigura-készlet is készült belőlük.

 

Forrás: Dark Horse

 

2. R2D2 eredetileg beszélt volna

Artu eleinte koránt sem egy aranyosan csipogó, guruló kukára emlékeztető asztromechanikai droid lett volna, akinek csak C3PO és az X-szárnyújában ülő Luke értette a szavait. C3PO-hoz hasonlóan ugyanis ő is folyton fecsegett az eredeti forgatókönyvben, mivel a komikus robotpárost George Lucas nagy példaképe, Kuroszava Rejtett erődjének két csetlő-botló mellékszereplőjéről mintázta.

 

Forrás: InterCom

 

3. Jabba már az 1977-es Star Warsban is szerepelt volna

A kövér meztelencsigára hasonlító Jabba csak az 1983-as A Jedi visszatérben bukkant fel. Eredetileg azonban George Lucas már az 1977-es Star Wars forgatókönyvébe is beleírta, ám akkor a technikai és költségvetési korlátok miatt még humanoid gengszter volt, és Declan Mulholland játszotta őt. Lucas egy rövid jelenetet le is forgatott vele és Harrison Forddal, ám a felvétel sosem került be az Egy új reménybe. Ám amikor a Lucasfilm megjelentette az eredeti trilógia speciális kiadásait, Jabba már megjelent a Csillagok háborújában is: Lucas a trükkcsapatával egy CGI Jabbával takarta el Mulhollandot – a rajongóknak azonban nem igazán jött be ez az újítás.

 

4. Han Solo meghalt volna A Jedi visszatérben

A Birodalom visszavág remekül teljesített a kasszáknál, és Lucas hamarosan már a sorozat következő részének tervezeteit állította össze. Harrison Ford viszont ekkor már nagyon szerette volna, ha Han meghal a harmadik részben (hogy más filmeket is elvállalhasson), Lucas azonban hallani sem akart erről. Hiszen ez az epizód alapvetően kalandosabb és családbarátabb volt, mint a korábbiak, amibe nem fért volna bele egy közkedvelt főszereplő halála . Ráadásul ekkor már olyan horderejű biznisz volt a franchise, hogy a fő bevétel nem is az eladott mozijegyekből, hanem az uzsonnásdobozokból, törülközőkből, könyvekből és képregényekből származott, így Lucas nem engedhette meg magának, hogy lemondjon az eladott Han Solo-akciófigurák utáni jutalékáról...

 

Forrás: InterCom

 

5. A Jedi visszatér vége nem lett volna happy end

A Jedi visszatér eredeti változata sokkal sötétebb volt, mint ahogyan azt ismerjük. Gary Kurtz producer ellenezte a második Halálcsillag ötletét, mert úgy érezte, hogy az az első rész ismétlése. Persze az ő verziója is egy hatalmas űrcsatával végződött volna, ahol a Lázadók nyernek, de a flottájuk óriási veszteségeket szenved el. Han meghalt volna az ütközetben, Leiát a galaxis királynőjévé koronázzák, Luke viszont a Császárral és Vaderrel megvívott harca után Vader maszkját a saját arcára teszi, és kikiáltja magát a Sötét Lovag örökösének... Lucas azonban úgy döntött, hogy ez egy túl sötét befejezés, ezért kaptuk meg végül a plüssmackó formájú ewokok vidám ünneplését (Gary Kurtz pedig távozott a produceri székből.

 

Forrás: InterCom

 

(via Listserve.com)