5 kivágott jelenet, ami tönkretette volna a kedvenc filmjeinket

A Terminator 2 és a Ragyogás is máshogy ért volna véget, a Star Wars kezdeti száguldó tempója pedig iszonyúan lelassult volna, ha nem csapnak rá időben a vágók a rendezőzsenik kezére.

Hollywood olyan jól ismert kiválóságai, mint Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Steven Spielberg, Clint Eastwood, Spike Lee, Francis Ford Coppola és Tim Burton – hogy csak néhány nagy nevet említsünk – évtizedeken át ugyanazzal a vágóval dolgoztak, mert egy rutinos vágó nagyon jól tudja, hogyan kell visszafogni a gyakran túlzásokba eső, öncélú rendezőket annak érdekében, hogy a végeredmény egy jó film lehessen. Ugyanakkor az éremnek van egy másik oldala is: amikor nem a rendező barátja és kollégája vágja meg a filmet, hanem egy producer vagy a gyártó stúdió, hogy minél több ütős(nek szánt) jelenet kerülhessen bele egy blockbusterbe... Néha viszont a közönség tényleg sokkal jobban jár, ha egy-egy különösen furcsa jelenet inkább a vágószoba padlóján marad.

Következzen most néhány ilyen!

 

1. Csillagok háborúja (1977)

A Star Wars egyik leghíresebb törölt jelenete az a rész volt, amelyben szerepelt a Tosche állomás is: az a hely, ahol a fiatal Luke a kocsmában lógott a haverjaival, amikor épp nem a farmon segített Owen bácsinak és Beru néninek. Ezek a jelenetek jól bemutatták volna Luke hétköznapi, kissé unalmas életét a Tatooine-on, de végül kikerült a filmből, mert egyrészt hasonlított George Lucas korábbi kultfilmjére, az American Graffitire, másrészt a vágó, Marcia Lucas (George Lucas akkori felesége, aki Oscar-díjat kapott a filmért)

nem akarta, hogy lelassuljon a film tempója egy olyan látványos nyitány után, mint a Leia hercegnő hajóját megtámadó csillagromboló,

és azt sem akarta, hogy egy olyan karakter dialógusai fékezzék a filmet, aki meghal még a stáblista előtt (ő volt ugye Luke bajszos cimborája, Biggs Darklighter, aki végül szintén csatlakozott a Felkelők közé, és a Halálcsillag elleni támadáskor vesztette életét).

 

2. A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Az Alien első sorban amiatt lett ikonikus moziszörnyeteg, mert Ridley Scott legelső filmjében mindig a sötétségbe burkolózva lapult meg a Nostromo űrhajó csövei között. Sokszor a közönség fantáziájára volt bízva, hogyan mászkál ide-oda, így utólag már tényleg nagyon nehéz elképzelni, hogy bárki is meg tudta volna állni röhögés nélkül, ha azt látja, hogy

az űrszörny teljes valójában megmutatja magát Lambertnek a gépteremben, miközben négykézláb, pókmászásban araszol felé, mint egy jelmezbe öltözött kisgyerek az általános iskolai tesiórán!

 

3. Ragyogás (1981)

Stanley Kubrick a filmművészet mestere, de még a szakma ekkora nagyságai is elkövethetnek néha hibákat. A Ragyogásnak ugyanis eredetileg egyáltalán nem úgy lett volna vége, ahogy az a retinánkba égett:

ahelyett, hogy Jack Nicholsont láttuk volna jégbe fagyott Jack Torrance-ként, mániákus vigyorral az arcán, egy kórházi jelenet lett volna a lezárás,

amelyben Wendy (Shelley Duvall) és a kis Danny (Danny Lloyd) egy közeli kórházban lábadozik a sok megpróbáltatás után, tudatva a nézőkkel, hogy tökéletesen rendben vannak, és sértetlenül megúszták Jack ámokfutását. Nem éppen Kubrick-stílusú ez a „vidám befejezés”, így alighanem mindenki jobban járt azzal, hogy végül ki lett dobva a film végéről.

 

4. Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

Eredetileg az lett volna a Terminátor 2. befejezése, hogy Sarah Connor ősz hajú nagyanyóként, 30 évvel a címbéli Ítéletnap megakadályozása után a fiát és az unokáját nézi mosolyogva ugyanazon a játszótéren, ami a film egy korábbi álomjelenetében porig égett a nukleáris tűzben. A Carolco Pictures akkori főnöke, Mario Kassar (Andy Vajna producertársa) azonban sikeresen meggyőzte James Cameront arról, hogy az újabb folytatások reményében mégse legyen inkább happy end, és az Ítéletnap eljövetelét ne megakadályozzák a főhősök, csak a tényleges időpontját késleltessék egy kicsit.

Igaza volt, a mozis lezárás mai szemmel nézve is sokkal jobb jelenet, 

mert a grandiózus fináléban a jó oldalra állt Terminátor elsüllyed egy kohónyi fortyogó fémben, utána pedig Sarah Connor kezd el monologizálni az ismeretlen jövőről (nem csoda, hogy ezt a lezárást is beválogattuk a filmtörténet legütősebb befejezései közé).

Itt a filmtörténet 10 legütősebb befejezése!

Vajon az Ez egy gyönyörű barátság kezdete benne van? És az, hogy Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra?

Tovább

 

5. Terminátor 3.: A gépek lázadása (2003)

Sajnos ezt a fergeteges jelenetet, amelyben a Skynetet megálmodó Cyber Researach Systemnél a cégvezetés és pár katonatiszt megnézik a legújabb fejlesztésük reklámfilmjét, végül kivágták a 2003-as A gépek lázadásából. Talán jobb is, mert az egész jelenet arra a poénra volt kihegyezve, hogy a tökkelütött Candy őrmester volt az az amerikai katona, akinek a fizimiskáját kölcsönvették a T-800-as beszivárgó egységek megtervezésekor (és hogy végül az egyik vasalóállú Skynet-dolgozó lett a Halálosztó hangja, az őrmester nyivákolós akcentusa miatt).

Így persze már nem csoda, hogy ez a törölt jelenet azóta már mémmé vált!

 

(via Faroutmagazine.co.uk)