5 kultfilm, aminek tuti nem tudod, ki lett volna eredetileg a főhőse

Hihetetlen, de igaz: Lance Henriksen lett volna a Terminátor, Van Damme a Predátor, Stallone a Beverly Hills-i zsaru.

1. Lance Henriksen lett volna a Terminátor

Amikor James Cameron az első Halálosztó-mozifilm forgatókönyvét írta, egy átlagos kinézetű fickót akart Terminátornak, aki nem tűnik ki a tömegből. Így esett régi barátjára, Lance Henriksenre a választása,

ám amikor Arnold Schwarzenegger jelentkezett az időben visszautazó Kyle Reese szerepére, kisütötték, hogy ő sokkal jobban megfelelne gyilkos kiborgnak.

Henriksen így végül Vukovich nyomozó nyúlfarknyi szerepét kapta meg.

 

2. Stallone lett volna a Beverly Hills-i zsaru

A Paramount már a '70-es évek végén szeretett volna filmet forgatni egy olyan rendőrről, akit egy másik körzetbe helyeznek át, és ez mindenféle kalamajkát szül.

A Rocky és a Rambo kasszasikere miatt először Sylvester Stallone kapta meg Axel Foley szerepét az 1984-es Beverly Hills-i zsaruban.

Ő viszont teljesen átszabta magára a forgatókönyvet: kidobta az összes vicces beszólást, és olyan plusz akciójeleneteket talált ki, amelyek túlságosan költségesek lettek volna, ezért a stúdió főnöksége megvált tőle, és végül Eddie Murphy lett Axel Foley. Stallone nem vette zokon a dolgot: a forgatókönyvbe belerakott saját ötleteit átmentette egy saját zsarufilmbe – ez lett az 1986-os kultfilmje, a Kobra.

Forrás: InterCom

 

3. Leonardo DiCaprio lett volna Patrick Bateman

Mary Harron kezdettől fogva Christian Bale-t szerette volna felkérni főszereplőnek, ám amikor a stúdió Leonardo DiCapriónak ajánlotta fel Patrick Bateman szerepét, a rendezőnő inkább távozott a projektből. Ekkor Oliver Stone-t szerződtették le a helyére, és DiCaprio megkapta a főszerepet. A forgatás megkezdése előtt azonban több nőjogi aktivista, köztük Gloria Steinem is tiltakozott a film elkészítése ellen, mivel szerintük az Amerikai pszichó egy nőgyűlölő alkotás.

Egy ilyen médiavisszhanggal induló film igen negatív hatással lett volna DiCaprio karrierjére a csupa fiatal nőből álló rajongótábora miatt,

és mivel az ifjú sztárnak a forgatókönyvvel kapcsolatban is számos problémája volt, inkább otthagyta a stábot, Oliver Stone pedig nem sokkal később követte. Így a kultikus baltás gyilkos szerepét végül tényleg az eredetileg kiszemelt Christian Bale kapta meg.

Forrás: InterCom

 

4. Eric Stoltz lett volna eredetileg Marty McFly

Robert Zemeckis rendező eleve Michael J. Foxot szerette volna leszerződtetni a Vissza a jövőbe ifjú főhősének, ám a fiatal színészt nem engedték el az akkoriban igen népszerű Családi kötelékek című sitcom forgatásairól, így végül Eric Stoltz lett az időutazós családi kaland főszereplője.

Csakhogy nem vált be, hiányzott belőle valami, és egyszerűen nem működik a karaktere,

ezért Zemeckis inkább kikönyörögte a Családi kötelékek producereitől, hogy engedjék el Foxot legalább éjjelente forgatni, a Vissza a jövőbe stábjával (többek között ezért mutatja meg például a Doki pont éjszaka Martynak az időutazó DeLoreant). Mivel Fox tökéletesen bevált a szerepben, később a már elkészült nappali jeleneteket is újravették vele.

 

5. Van Damme lett volna eredetileg a Predátor

Egészen hihetetlen, de igaz:

ebben az 1987-es kultfilmben Arnold Schwarzenegger Jean-Claude Van Damme-mal csapott volna össze a Conta Mana-i dzsungelben!

Van Damme szűrét azonban két nap után kitették a forgatásról. Hogy pontosan miért, arról több verzió is kering. Egyesek szerint Van Damme sérelmezte, hogy nem fog arccal szerepelni a filmben, és a neve is csak a speciális effektesek között lesz feltüntetve, nem pedig a sztárok között. Mások szerint túl sokat panaszkodott a mexikói forgatáson arra, hogy megfő a jelmezében, ráadásul egy kaszkadőrt is megsebesített. Schwarzenegger az életrajzi könyvében utólag már Van Damme-nak adott igazat: a korai Predátor szerinte sem volt jó, mert „túl gyerekesnek hatott, és úgy nézett ki, mint egy gyíkbőrbe bújt fickó, kacsafejjel”.

 

 

(via Listverse)