6 jelenet, amelyet tényleg számítógépes trükk nélkül vettek fel

A Terminátortól a Star Warson át a Tökös tekésig.

Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed – Helikopter-autó randevú

A 4. Die Hardot még a legnagyobb rajongók sem tartják a sorozat csúcsának, a látványra viszont nem lehet panasz. Bár a film legtöbb jelenetét számítógépes trükkökkel manipulálták a megfelelő hátterek és díszletek megteremtése érdekében, az egyik meglehetősen extrém jelenet központi elemei, amelyben McClane egy száguldó rendőrautót lő bele torpedóként egy lebegő helikopterbe egy rámpa segítségével, mind valódiak.

Len Wiseman rendező és stábja három hétig készítették elő a jelenetet. Egy kicsit azért csaltak: a helikopternek nem voltak mozgó rotorjai, helyette drótok tartották a helyén, és ezeket utólag kivágták. Az így megszülető jelenet a film legikonikusabb mutatványa lett.


Pókember – Tobey Maguire, a zsonglőr

Hihetetlen, hogy Sam Raimi Pókemberének menzai jelenetében, amikor Peter Parker nem csupán Mary Jane-t kapja el, hanem a tálcára potyogó kaját is, semmi trükközés sincs. Egy begyakorolt mutatványt látunk - amit 156-szor vettek fel, míg végre tökéletesen sikerült.


Crank - Felpörögve – Bunyó a helikopterben

Miután a maffia megmérgezi, a Jason Statham által alakított Chev Cheliosnak annyi ideig kell adrenalint pumpálnia a szervezetébe, amíg levadássza leendő gyilkosait, és bosszút áll. Bár maga Statham nem adrenalinozott, nem drogozott, és nem ült volán mögé a legőrültebb kaszkadőrmutatványokhoz, mégis sok veszélyes jelenetet forgatott le élesben.

A film vége felé Chelios egy helikopterben verekszik meg az egyik rosszfiúval. Bár egy jelentős kaszkadőrcsapat állt rendelkezésre, akik hajlandóak lettek volna helyettesíteni a színészt, Statham ragaszkodott ahhoz, hogy ő szálljon fel a helikopterrel és 609 méter magasan játssza el a jelenetet. Szerencsére a zuhanás a végén nem volt valódi, és mindenki megélte a premiert.


Star Wars: Az ébredő Erő - Rey instantkenyere

Köztudott, hogy az új Star Wars-trilógiában rengeteg valódi effektet alkalmaztak - és tulajdonképpen ezek adják a filmek varázsát. Ráadásul olyan apróságokat is megvalósítottak, mint Ray kenyere: a lány valami port old fel vízben, ami szempillantás alatt kis cipóvá dagad.

A Star Wars digitális effektekért felelős csapatának csupán pillanatokig tartana egy ilyen trükköt összehozni. Chris Corbould, a vizuális effektek mestere azonban valami kézzelfoghatóbbat szeretett volna, így három hónapot töltött egy egyedi, valóban felfújható kenyér megformálásával. Ahhoz, hogy valós időben emelkedjen, előbb „leeresztette” a kenyeret, majd lassan felfújta, miközben a vele járó vizet vákuumszivattyúval szívta ki.


Tökös tekés – Bill Murray mesterhármasa

A Farrelly fivérek sportvígjátékában Woody Harrelson és Bill Murray rivalizálnak a bowlingpályán, és a végső nagy összecsapásukban Murray-nek háromszor kell tarolnia egymás után. Annak ellenére, hogy Farrellyék feltételezték, hogy a színész nem tud ilyen sorozatot gurítani, és a vágással akarták azt az illúziót kelteni, hogy létrejön a mesterhármas, Murray első három lövése tökéletesre sikerült. Bobby Farrelly utasította a lelátókon helyet foglaló statisztákat, hogy minden egyes gurításnál tomboljanak, bármi is legyen a végeredmény, de erre nem volt szükség, mert a tömeg minden egyes találattal egyre hangosabb és vadabb lett, a győztes triplánál pedig mindenki teljesen megőrült, maga Murray pedig hasra esett, és 360 fokban megpördült a földön, miközben azt kiabálta: "Én vagyok a legnagyobb!"


Terminátor 2. - Helikopter a híd alatt

James Cameron kultfilmjében több megdöbbentő kaszkadőrmutatványt is láthatunk, a leghihetetlenebbet talán a harmadik felvonás üldözési jelenetében, amikor a T-1000-es (Robert Patrick) egy rendőrségi helikopterben üldözi hőseinket, és még egy autópálya-felüljáró alatt is átrepül.

A való életben nem egy szuperrobot a jövőből, hanen Chuck Tamburro, a Vietnámot is megjárt kaszkadőr volt csak elég őrült és képzett ahhoz, hogy valóban megcsinálja a mutatványt. De hiába volt valaki, aki a helikoptert vezette, az operatőrök nem voltak hajlandóak felvenni a jelenetet, így magának Cameronnak kellett munkába állnia. Még szerencse, hogy jól tud bánni a kamerával, így már a filmtörténelem része egy olyan roppant veszélyes mutatvány, amelyet ma valószínűleg már csak CGI-jal lehetne felvenni.


Via: Listverse