7 film, amelyben két megdöbbentő csavar is van

Egyet fizet, kettőt kap. Spoileres összeállítás!

Csak egy jobb dolog van annál, amikor kapunk egy óriási csavart: amikor két óriási csavart kapunk egyetlen filmen belül. Az utóbbi esetben ráadásul a meglepetésfaktor is nagyobb, elvégre sejthetjük, hogy amikor beülünk egy thrillerre vagy krimire, akkor lesz egy nagy csavar, de a másodikra már nem biztos, hogy számítunk. Erre mutatunk most példákat, de nem csak a thriller műfajából.


Mission: Impossible (1996)

Mielőtt még a Mission: Impossible franchise akció-látványossággá vált volna, a csavarok jelentették a legnagyobb attrakciót. Brian De Palma rendező kémthrillerében Tom Cruise árulással vádolt Ethan Huntja szökevényként próbálja meg felgöngyölíteni a csalás hátterét, és tisztára mosni a nevét. A küldetés végére kiderül, hogy a tégla Jim Phelps, az eredeti Mission: Impossible tévésorozat szereplője. Az akció itt még nem ér véget, hiszen Phelps meggyilkolja feleségét, Claire-t, miután az Ethan pártjára áll. A feszült csúcsponton Ethan kénytelen szembeszállni Phelpsszel és a helikopterpilótával, Franz Kriegerrel is, akiről szintén kiderül, hogy áruló.

 

Fekete hattyú (2010)

Darren Aronofsky pszichológiai thrillerében a valóság és a képzelet közötti határvonal elmosódik Nina, az elhivatott balett-táncosnő számára, amikor megkapja a Hattyúk tava főszerepét. Miközben kezdi elhinni, hogy Fekete Hattyúvá változik, azt is feltételezi, hogy riválisa, Lily el akarja lopni tőle a szerepet. Amikor szembeszáll Lilivel, egy megdöbbentő csavarral kiderül, hogy Nina volt az, aki a sebeket magának okozta, mert csak elképzelte a kettejük közti verekedést. A sérülései ellenére színpadra áll, és eljátssza a nagy szerepét, a film rejtélyes befejezése pedig nyitva hagyja, hogy életben marad-e.


Tőrbe ejtve (2019)

Rian Johnson Agatha Christie által ihletett krimije egy gazdag család patriarchájának, Harlan Thrombey-nek a látszólagos meggyilkolása körül forog. Az első nagy csavar nyomán azonban kiderül, hogy a halál valójában baleset volt, amelyet az ápolónő, Marta halálos morfiumadagja okozott. Miközben Marta a saját nevét igyekszik tisztára mosni, a család belső harcokba bocsátkozik, hogy megszerezzék Harlan végrendeletét, miközben Daniel Craig magánnyomozója, Benoit Blanc is kutakodik. A drámai iróniát tovább fokozva, a fináléban kiderül, hogy Harlan unokája, a Chris Evans által alakított karizmatikus Ransom a valódi elkövető.


Élősködők (2019)

Bong Joon-ho Oscar-díjas filmje elsöprően pozitív kritikákat kapott a társadalmi kommentár és a feszültséggel teli történet mesteri keverése miatt. A film középpontjában a Kim család manipulációi állnak, amellyel bedolgozzák magukat a gazdag Park-házba. Az első fordulópontot az jelenti, amikor a házvezetőnő rájön a csalásukra. A házvezetőnőnek egyébként megvolt a saját titka, mivel a férje Parksék pincéjében élt rejtőzködve. A fináléban végül a gyilkossá vált Kim családfő kénytelen ugyanitt elrejtőzni.


Hetedik (1995)

David Fincher klasszikusa az emberi természet sötét oldalát tárja fel egy gyilkossági krimi és egy pszichológiai thriller ötvözésével. A Morgan Freeman és Brad Pitt által alakított rendőrpáros a hét halálos bűn koncepciója által inspirált sorozatgyilkosságok ügyében nyomoz. Bár egyik gyilkosság sokkolóbb, mint a másik, a Kevin Spacey által Oscar-díjas alakításban megformált szadista gyilkos végül megadja magát az utolsó felvonás előtt. A film baljós végjátéka akkor érkezik el, amikor a rendőröket az utolsó két gyilkosság helyszínére irányítja. A híres "Mi van a dobozban" jelenetben kiderül, hogy a hatodik áldozat már nem él, és Doe saját magát szánta a hetediknek, a gyilkosának pedig Pitt karakterét jelölte ki.

 

Tűnj el (2017)

Jordan Peele rendezői debütálásában Daniel Kaluuya Chrisét követhetjük, aki óvatlanul beleegyezik, hogy meglátogassa barátnője, Rose szüleit a családi birtokukon. Ahogy a légkör egyre feszültebb lesz, az Armitage család látszólag hűséges szolgáiról, Georgináról és Walterről kiderül, hogy egy bizarr orvosi eljárás áldozatai, amelynek célja Rose nagyszüleinek életre keltése új testekben. A legvégső csavar, hogy Rose is vastagon benne volt a családja tervében, majd meg is próbálja akadályozni, hogy a férfi elmeneküljön. Peele méltán nyerte el a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat.

 

 

Holtodiglan (2014)

David Fincher Gillian Flynn regénye nyomán készült filmje egy meglehetősen toxikus házasságot mutat be egy pszichológiai thriller keretein belül. Amikor Nick Dunne felesége, Amy eltűnik, olyan információk látnak napvilágot, hogy a férfi rosszul bánt vele, és házasságon kívüli viszonya volt, a bűnüldöző szervek és a média ezért rászáll.

A cselekmény közepén derül ki, hogy Rosamund Pike Amyje az egészet azért tervelte ki, hogy a férjét bemártsa, majd kegyetlenül meggyilkolja a Neil Patrick Harris által alakított Desit, és nemi erőszakkal és emberrablással vádolja. A fordulatok itt nem érnek véget, a fináléban kiderül, hogy Amynek maradt még egy újabb kártyája: teherbe esett, és Nicket így a hálójában tudja tartani.

Via: Screenrant