7 remek filmes karakter, aki az életre tanít minket

Íme, a közkedvelt filmes karakterek, akik nem csak az általuk felkarolt szereplőket tanították meg arra, hogyan éljenek, harcoljanak, szeressenek és gondolkodjanak, hanem egy kicsit minket is!

Miyagi mester - Karate kölyök (1984)

Hideo Miyagi a Goju-ryu karate legöregebb és leghíresebb oktatója, de eddig nem talált olyan utódot, akinek átadhatná a tudását. Amikor összebarátkozik a szerény Daniellel (Ralph Macchio), rájön: a fiú méltó lehet arra, hogy az örökébe lépjen.  Az Okinawán született, és egy szerelmi csalódás miatt Hawaiira menekülő Mr. Miyaginak jó kis háttértörténete van: háborús hős, aki az olasz fronton harcolt, és

a legnagyobb kitüntetéssel, a Becsület Érdemrenddel tért haza,

de felesége ezalatt belehalt a szülésbe az internálótáborban. Az őt alakító Pat Morita élete sem kevésbé különleges. A színészt kétévesen a tuberkulózis ritka fajtája támadta meg, amely a gerincét károsította, így a következő éveket kórházban töltötte, általában tetőtől talpig gipszben, majd 11 évesen átesett egy egy masszív gerincműtéten, és megtanult újra járni. A kórházból egyenesen egy internálótáborba szállították – dúlt ugyanis a II. világháború, az Amerikában élő japánokat pedig megbízhatatlannak tartották. Moritát a filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, majd mindhárom folytatásban játszott. Mr. Miyagi öröksége olyan fontos, hogy a Cobra Kai sorozatban is hivatkozási pont lett.  

Forrás: RTL Klub

 

John Keating - Holt költők társasága (1989)

És íme, a mű, amely végképp piedesztálra emelte Robin Williamst, és amelynek receptjét azóta is egyre csak másolják, de minden eredmény nélkül. Merthogy a konzervatív iskola diákjait oly csodásan inspiráló új tanár története azóta is menetrendszerűen újra és újra legyártásra kerül - nyilván más  színészekkel, mint például Julia Roberts a Mona Lisa mosolyában (2003)- , de soha senki nem érhet az eredeti nyomába sem. Mert Mr. John Keating az első perctől kezdve utánozhatatlan, ahogy belép a tanterembe egykori iskolájában, és lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert

azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet.

Persze, dagályos - „Ó Kapitány, Kapitányom!” -, néhol közhelyes, de mindvégig magával ragadó, és tessék csak nézni, milyen fiatal volt még Ethan Hawke! A film elhozta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart, de jutott egy jelölés Williamsnek és Peter Weir rendezőnek, és persze magának a filmnek is.

Forrás:

 

Alfred Pennyworth - Batman: Kezdődik (2005)

Alfred Thaddeus Crane Pennyworth mindig is ott volt Bruce Wayne, vagyis a Batman mellett, de Christopher Nolan és az ő saját, grandiózus Sötét Lovag trilógiája kellett ahhoz, hogy a Wayne család hűséges komornyikja – vagy inkább major domusa – igazi karakter legyen. Gyakorlatilag Alfred az, aki felnevelte az árván maradt Bruce-t, aki számára ő nem csak egy alkalmazott, de gyám, jogi képviselő, mentor, barát és szárnysegéd is, aki mindent tud gazdája másik életéről, sőt, ő az, aki azt javasolja, éljen úgy, mint egy playboy, hogy ne gyanakodjanak rá. Alfred volt kommandós, a híres-hírhedt SAS tagja volt annak idején, akinek ma is vannak „kapcsolatai”, és a seregben tanultakat használva ő ad mindig elsősegélyt a sérült Batmannek. Alfred annyira félti barátját, hogy A sötét lovag - Felemelkedésben (2012) inkább felmond, hogy ne lássa azt, hogyan áldozza fel magát a hálátlan Gorthamért

– és nem véletlen, hogy ő is helyet kapott a film legutolsó jelenetében.  

A karakter életre keltéséhez persze kellett Michael Caine is, aki, akárcsak Alfred, szintén hadviselt veterán – míg Pennyworth Cipruson, Malajziában  és Észak-Írországban, ő Koreában harcolt. Caine eleganciája, karizmája telitalálat a korábban nagyrészt egydimenziós karakter „újrafazonírozásához”, olyannyira, hogy egy darabig tervben volt, hogy Mr. Pennyworth kap egy saját előzménysorozatot.  

Forrás: InterCom

 

Yoda - Star Wars: A Birodalom visszavág

Természetesen Obi-Wan Kenobi is felkerülhetett volna a listára bölcs mentorként, de egy franchise-ra csak egy mester jut, így került ide Yoda, aki elsőre nem néz ki úgy, mintha bárkit bármire is tudna tanítani. Az elálló fülű, kis zöld mocsári lény azonban nem csak a legnagyobb jedi lovag, hanem a filmtörténet egyik legmeghatározóbb tanítómestere, mentora. Már csak azért is, mert

körülbelül 900 évnyi bölcsességét kell megosztania tanítványaival és a közönséggel,

ráadásul nevének eredete a héber „Yodeah” szó, mely annyit tesz: aki tud. Arra is megtanít bennünket, hogy ha kudarcot vallunk, abból is tanulnunk kell. „A legnagyobb tanár a kudarc” – mondja, miközben figyelmeztet minket a félelem hatalmára, és a későbbiekben kiderül az is, nem csak tanítani tud, hanem irányítani mindazt az erőt, amelyről beszél – bár kicsit viccesen néz ki harc közben. Yodát, akinek arcát részben Albert Einstein arca alapján tervezték meg, az első Star Wars filmekben Frank Oz brit színész és bábmester keltette életre, később javarészt CGI lett a figura.

Forrás: Lucasfilm

Xavier professzor - X-Men - A kívülállók (2000)

Az X-Men franchise nem létezne a férfi nélkül, aki az egészet elindította: X professzor, vagyis Charles Xavier nélkül. Ő az X-Men erőteljes, telepatikus vezetője, egy apafigura, aki elveszett vagy mások, akár a családjuk által elutasított mutánsokat nevel és támogat,

aki megtanítja nekik, hogyan fogadják el önmagukat

és miként használják képességeiket. X professzor minden X-Men filmben feltűnt, és mindig az értelem és józanság hangja, akit még a makacs, önfejű Rozsomák is követ, de nincs könnyű dolga. Bár azt tanítja nekünk, hogy mindenkiben van jó, beleértve az ellenfeleinket, a normális emberek félnek a mutánsoktól és harcolnak ellenük – a professzor feladata, hogy megfékezze védencei sokszor jogos indulatait. Akik van, hogy a harag útját választó Magnetót (Sir Ian McKellen) követik, aki hol az ellenfele, hol a legjobb barátja, de kapcsolatuk mindvégig különleges. A professzort az első három filmben Sir Patrick Stewart alakította, majd az előzményekként szolgáló történetekben már James McAvoy játssza.

Forrás: InterCom

 

Dumbledore - Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Albus Dumbledore mindvégig Harry Potter és barátai mentora és védelmezője a Harry Potter filmek során, hol kimentve a fiút a kínos helyzetekből, hol tanácsot adva neki – miközben folyamatosan azt az elvet alkalmazza, hogy Harrynek saját magának kell a legnehezebb helyzeteket megoldania, hogy jobb varázslóvá váljon.

Mindvégig az árva Harry mellett volt,

még azelőtt is, hogy a Roxfortba került volna, ha jelenléte nem is mindig volt látható, és Dumbledore volt az, aki segített a fiúnak Voldemort nagyúr legyőzésében, a Halál Ereklyéinek és horcruxjainak összegyűjtésével. Mindeközben vigyáznia kellett, hogy ellenfelei – akár az iskolán belül vagy a Minisztériumban – ne találjanak fogást rajta, mert csak így védhette meg a szeretett Roxfortot és annak diákjait. A mágust a színészlegenda Richard Harris játszotta az első részben, aki már betegen még visszatért a Harry Potter és a titkok kamrájában (2002), halála után pedig Michael Gambon öltötte fel a varázsló gúnyát, de a váltást pont a gúnya, a szakáll és a hosszú fehér haj miatt alig lehetett észrevenni – főleg nekünk, mivel mindkét színészt ugyanaz, Makay Sándor szinkronizálta.

Forrás: InterCom

Gandalf - A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001)

Első ránézésre csak egy bohókás öregembert látunk hosszú, bozontos szakállal és egy idétlen kalappal, aki egy csutkapipát és egy túlméretezett botot szorongat. Ám a látszat és a joviális külső csal, a film világának legerősebb, legikonikusabb varázslójáról van szó. Szürke Gandalf, aki meghal, majd Fehér Gandalfként még erősebben tér vissza, J.R.R. Tolkien fantasy világának legmeghatározóbb alakja, aki főszereplő a hatalmas sikerű, kultikussá vált A Gyűrűk ura trilógiában, és inkább háttérkarakter a már kevésbé lelkesen fogadott Hobbit-szériában.

Gandalf az, aki valójában vezeti a Szauron elleni harcot,

ő mozgatja a szálakat, és ő irányítja a különböző szereplőket útjukon, de nem kíván vezér lenni, még akkor is, ha megállja a helyét a harcban is. Az a nagy bot ugyanis nem csak varázslásra jó, de nagyokat lehet vele ütni! Nem véletlen, hogy Sir Ian McKellen két ilyen kaliberű karakterrel is szerepel a listán: ő önmagában is egy ilyen karakter, színészként és emberként is lehet tanulni tőle.

Forrás: InterCom