8 érdekes tény a szülinapos Morgan Freemanről

Kilencévesen szerepelt először színdarabban, de csak 50 évesen fedezte fel a filmszakma, Morganának keresztelte el a lányát, ő a hollywoodi filmek örökös bölcs tanítómestere és jóságos apafigurája. Isten éltesse!

1937. június 1-én született a Tennessee állambeli Memphisben az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész, Morgan Freeman. A '70-es évektől egészen mostanáig aktívan dolgozó sztár igen emlékezetes alakítást nyújtott többek között a Miss Daisy sofőrje, a Robin Hood, a tolvajok fejedelmeA remény rabjai, a Hetedik, a Millió dolláros bébiA minden6ó és A bakancslista című filmekben, de Christopher Nolan Batman-trilógiája sem lenne teljes nélküle. Alábbi cikkünkben a ma 84 éves Morgan Freeman életének 8 érdekes pillanatát mutatjuk be.

Forrás: Nat Geo

 

1. Kilencévesen szerezte első színészi tapasztalatait. 1946-ban ugyanis megkapta egy iskolai színdarab főszerepét. Tizenkét évesen megnyert egy állami drámajáték-versenyt, a középiskola alatt pedig egy nashville-i székhelyű rádióműsorban szerepelt. 1955-ben felajánlottak neki egy színészösztöndíjat a Jackson State Universityn, de visszautasította.

2. Színészkedés helyet beállt a seregbe. A 18 éves Morgan Freeman valójában azért nem fogadta el az egyetemi ösztöndíjat, mert felvették az amerikai légierő kötelékébe. Igaz, nem pilótának, hanem radar-karbantartónak. A pilótaképesítést végül sokkal később, 65 éves korában szerezte meg.

3. Dolgozott táncosként és vándorszínészként is. Freeman 1955-től 1959-ig a seregben szolgált, majd átköltözött Los Angelesbe, ahol elkezdett színészleckéket venni a Pasadena Playhouse-ban és a Los Angeles City College falai között. Az 1964-es New York-i Világkiállításon táncosként dolgozott, fellépett a The Royal Hunt of the Sun vándorszínészek által előadott változatában, de feltűnt az 1965-ös A zálogos című Sidney Lumet-filmben is, mint háttérben elsétáló statiszta.

4. Első Oscar-jelölését az 1987-es Hamis riportért kapta. A filmben egy Fast Black nevű stricit alakított, de a legjobb mellékszereplő díját végül nem ő, hanem Sean Connery nyerte el 1988-ban az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért. Bár Freeman a Miss Daisy sofőrje és A remény rabjai után is Oscar-esélyes volt, végül 2005-ben kapta meg az akkor már régóta esedékes aranyszobrocskát a Millió dolláros bébiért.

Evan, a minden6ó. Forrás: UIP-Duna Film

 

5. A '90-es évek óta ő a hollywoodi filmek örökös bölcs tanítómestere és jóságos apafigurája. Ez leginkább annak köszönhető, hogy ő alakította Miss Daisy sofőrjét az 1989-es Miss Daisy sofőrjében, Robin Hood mór harcostársát a Robin Hood, a tolvajok fejedelmében, William Somerset nyomozót a Hetedikben, és belőle már 1998-ban az Egyesült Államok fekete elnöke lett a Deep Impactben, mintegy előre vetítve Barack Obama 2009-es választási győzelmét. Színészi életműve egyfajta megkoronázásaként ő lett a feladataiba belefáradt, jóságos Isten a 2003-as A minden6óban, majd a 2007-es Evan, a minden6óban is, de a Batman-filmekben is egyfajta pótapaként és mentorként láthattuk viszont a Wayne Művek kütyüfelelőse, Lucius Fox szerepében.

6. Morgan Freeamn a legviccesebb apuka: a lányának azt a nevet adta, hogy Morgana! Freeman 1967-ben házasodott össze Jeanette Adair Bradshaw-val, de végül 1979-ben elváltak. 1984. június 16-án vette el a második feleségét, Myrna Colley-Lee-t, akitől Morgana nevű lánya is született. Korábbi kapcsolataiból két fia van, Alphonso és Saifoulaye, valamint adoptálta első felesége lányát, Deenát. A színész 2010-ben másodszor is elvált.

Morgan Freeman az unokájával, Alexisszel és a lányával, Morgana Freemannel (forrás: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty)

 

7. Saját bevallása szerint él-hal a westernekért, a régi hollywoodi filmekért és King Kongért. Amikor egy-egy interjúban arra kérik, sorolja fel a kedvenc filmjeit, szinte mindig ugyanazokat mondja: az 1933-as King Kongot, az 1952-es Délidőt, a szintén 1952-es Moulin Rouge-t, az 1976-os A törvényenkívüli Josey Walest és az 1956-os Moby Dicket. Ha a saját filmjei közül kell kedvencet választani, akkor szinte mindig Az 54. hadtestet nevezi meg, amelynek az amerikai polgárháború a témája.

8. Egy baleset miatt képtelen mozgatni a bal kezét, ami miatt számos hobbijáról le kellett mondania.  2008 nyarán súlyos közúti balesetet szenvedett charlestoni otthona közelében, Mississippi államban: az autója egy éjszakai utazás során lesodródott az útról és többször is megpördült. A színészt légi mentők szállították kórházba. Azóta képtelen mozgatni bal kezét, 2013-ban pedig bejelentette, hogy idegi károsodás miatt a balja véglegesen lebénult. Emiatt több hobbijáról le kellett mondania, többek között a repülésről és a vitorlázásról is. A golf azonban megmaradt számára, szerencsére továbbra is képes száz százalékos formát nyújtani a filmforgatásokon, és nagyon szeret sétálgatni a birtokán, amire szerinte mindig kell, hogy jusson idő.