A lányok háborúzni mentek

Az ISIS és más iszlamista szélsőségesek ellen harcoló kurd lányoknak állít emléket a Girls of the Sun című francia alkotás, megtörtént esetekre támaszkodva, de "csak" háborús filmként is nagyon izgalmas!

Ha minden igaz, minden idők egyik legelvetemültebb terrorszervezete, az ISIS nincs többé, legalábbis nem jelent már komoly veszélyt, szervezett erőt - ha minden jól megy. Volt idő azonban, és nem is olyan rég, amikor a fél Közel-Kelet a lábuk előtt hevert, amikor a több száz milliárd dollárból „újraépített” iraki hadsereg már a nevük hallatán szétfutott, amikor Szíriában elképesztő sikereket arattak, rabszolgaállamot építve ki maguknak, és csak egy népcsoport vette fel velük a harcot, méghozzá eredményesen, a kurdok. Akik nem csak megvédték saját területeiket mindkét országban, de képesek voltak ellentámadásra is. És a sok szempontból rendkívül demokratikus felépítésű kurd erők különlegessége a tisztán női alakulatok léte – ami azért is volt rossz hír az ISIS fanatikusainak, mert hitük szerint az a harcos, akit egy nő üt meg, nem kerülhet a Paradicsomba, és akadt pár ilyen harcos! Egy ilyen női zászlóaljról szól a Girls of the Sun (Les filles du soleil) című francia film, amelynek most jött ki az első előzetese.  

A film lazán kapcsolódik a legendás amerikai haditudósító, a néhai Marie Colvin életéhez, bár itt egy francia haditudósítót (Emmanuelle Bercot) látunk - de a párhuzamok félreérthetetlenek -, aki Kurdisztánban tudósít a háborúról, és összebarátkozik egy női zászlóalj parancsnokával. Az egység arra készül, hogy visszatérjenek az ISIS által megszállt szülővárosukba, és olyan gyerekeket szabadítsanak ki, akiket a terroristák egy „oroszlánkölyök” kiképzőtáborban tartanak, és mindent megtesznek, hogy átmossák az agyukat, és a jövő iszlamistáivá képezzék ki őket. Az újságírónő elkíséri a kurd lányokat a küldetésre, és egyre többet tud meg róluk és arról, miért harcolnak, majd tanúja lesz az elkeseredett harcnak.

Ritka az, hogy egy nő rendezzen háborús filmet – leginkább A bombák földjént szokták felhozni és Kathryn Bigelow-t -, és az még ritkább, hogy egy nő olyan háborús filmet csinál, amelynek nők a főhősei. Márpedig Eva Husson filmjében ez történik, és amit látunk, az nem kitaláció, a kurd lányok nem a nyugati fotósok kedvéért ragadtak fegyvert, hanem jól képzett, fegyelmezett és hatékony harcosok. Igaz, parancsnokukat nem kurd színésznő, hanem az iráni, de már évek óta Franciaországban élő, hazájából politikai nézetei miatt kitagadott Golshifteh Farahani alakítja – igaz, Iránban is jelentős kurd kisebbség él, és a színésznő már játszott hasonló témájú filmben, a Félholdban (2006). És Farahani nagy név a művészfilmes világban, neki és a témának is köszönhető, hogy a filmet a Cannes-i Filmfesztiválon vetítették tavaly, ahol vegyes fogadtatásban részesült. A kritikusok számon kérték rajta elfogultságát, pátoszát – ami szerintem egy ilyen témánál elkerülhetetlen -, ugyanakkor dicsérték a lendületét, a harcjelenetek hitelességét és persze Farahani játékát.

A Girls of the Sun április 12-én kerül az amerikai mozikba, hozzánk jó eséllyel csak valamelyik mozicsatornán érkezik majd valamivel később. Ami pedig Marie Colvint illeti, a valóban rendkívüli félszemű haditudósítóról Rosamund Pike főszereplésével készült egy torokszorítóan izgalmas A Private War címmel életrajzi film, azt is érdemes megnézni.