A szív bajnokai örökbefogadós sztorija hazugság volt - kitálalt az NFL-sztár, akiről szólt a film

Michael Oher egyetlen centet sem kapott a film bevételéből, minden pénz a nevelőszüleinél landolt. Akik ráadásul nem is fogadták örökbe őt, mint a filmben, csak a gyámságuk alá vették.

2009-ben a fél világ a könnyeit törölgette az igaz történeten alapuló A szív bajnokai című film miatt, amelyben Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) örökbe fogad egy elkallódott, hajléktalan fekete diákot (Quinton Aaron), aki később óriási karriert fut be amerikai focistaként. A 300 milliós bevételt összehozó sportdráma a színésznőnek Oscar-díjat hozott, Michael Oher pedig, akiről a történet szólt, parádés karriert futott be a Baltimore Ravens, a Tennessee Titans és a Carolina Panthers játékosaként, majd 2016-ban visszavonult az NFL-ből.

A szív bajnokai mesés bevételeiből azonban egyetlen centet sem kapott, mert a való életben Leigh Anne Tuohy egyáltalán nem volt olyan jó fej, mint Sandra Bullock a filmvásznon!

 

Forrás: Pro Video

 

Michael Oher szerint a Tuohy házaspár valójában nem fogadta őt örökbe, hanem csak gondnokságuk alá lett helyezve, ami lehetővé tette a család számára, hogy a nevével kapcsolatos üzleti ügyletekből hasznot húzzanak. Oher ezért most egy 14 oldalas beadványt nyújtott be a Tennessee állambeli Shelby megye bíróságának, amelyben részletesen leírja, hogy Tuohyék becsapták őt, mivel három hónappal a 18. születésnapja után úgy írta alá az elé tett hivatalos dokumentumokat, hogy középiskolás fejjel nem tudta, mi a különbség az örökbefogadás és a gyámság között.

A beadványban Oher azt is állítja, hogy a Tuohy család több millió dolláros haszonra tett szert A szív bajnokai jogdíjaiból, míg ő maga, akiről a film készült, semmit sem kapott.

Oher beadványából kiderült, hogy A szív bajnokai Michael azonos című könyvén alapul. A Tuohy házaspár és a két vér szerinti gyermekük fejenként 225 000 dollárt kaptak a megfilmesítési jogok eladásáért, emellett a film nettó bevételének 2,5%-át is megkapták. Ebből az összegből Ohernek semmi sem jutott. De a 20th Century Fox stúdióval sem volt aláírt szerződése, pedig határozottan emlékszik, szó volt arról, hogy élethossziglan kapja majd a filmváltozat után a jogdíjat.

Oher most abban a reményben nyújtotta be kérelmét a bíróságnak, hogy a Tuohy házaspár még mindig aktív gondnoksága megszűnjön. Szeretne egy olyan végzést is, amely megtiltja Tuohyéknak, hogy használják a nevét és képmását, valamint azt kéri, könyvelők vizsgálják meg, mennyi pénzt keresett a Tuohy család az ő nevével. Szeretné megkapni a film nyereségéből való részesedését is, valamint egy további, egyelőre meg nem határozott összeget is, amelyet büntető kártérítésként fizetnének ki neki.

Idén augusztusban jelent meg Michael Oher When Your Back's Against the Wall című önéletrajzi könyve, saját bevallása szerint ehhez végzett kutatásokat, amikor 2023 elején megtalálta a régi iratokat arról, hogy az örökbefogadása valójában gondnokság alá helyezés volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Michael Oher (@michaeloher) által megosztott bejegyzés

 

A szív bajnokai esetében egyébként nem ez az első botrány. Bár a film hősként dicséri a fehér Tuohy házaspárt, amiért befogadtak egy szegény sorból származó fekete tinédzsert, azóta már többen is azzal támadták ezt az alkotást, hogy az idejétmúlt „fehér megmentő” narratívát erősíti. Ha pedig tényleg bebizonyosodik, hogy az egész örökbefogadási történet hazugság volt, az még inkább aggályossá teszi ezt az amúgy sem egyöntetűen pozitív megítélésű filmet.

 

(via Screenrant & Looper & Faroutmagazine.co.uk)