Bombahír Star Wars-fronton: Temurea Morrison lesz Boba Fett a The Mandalorian sorozatban?

Ő játszotta Jango Fettet is A klónok támadásában. A sorozat technológiai újítása menti meg a hollywoodi filmipart?

Mi magyarok ugyan még a The Mandalorian tévésorozat 1. évadát sem tudtuk megnézni legálisan a Disney+ csatornán, a szerencsésebb országokban októberben már a 2. évadot is láthatják a Csillagok háborúja-filmek rajongói. Akik most épp amiatt izgulnak, mert egy produkcióközeli forrás meglebegtette: a közönségkedvenc Boba Fett karaktere is visszatér Pedro Pascal ünnepelt sorozatában. A Birodalom visszavág könyörtelen fejvadásza A Jedi visszatér egyik banális jelenetében Jabba homokbárkájáról pottyant bele a Sarlacc vermébe, ahol a csápos szörny később bizonyára elfogyasztotta őt (bár a kánonon kívüli történetekben Fett végül kirobbantotta magát a veremből).

Forrás: Lucasfilm / Disney

Boba Fettet annak idején egy angol színész, Jeremy Bulloch játszotta, aki ma már 75 éves, így az ikonikus fejvadászt állítólag már nem ő, hanem Temuera Morrison fogja alakítani a Disney+ sorozatában. Az 59 éves új-zélandi színészt ugyan már láthattuk a 2002-es Star Wars II. rész - A klónok támadása című epizódban Jango Fettként, ám ő Boba Fett idősebb kiadásának is kitűnő választás lesz (a The Mandalorian sorozat a gonosz Császár és a Galaktikus Birodalom bukása után, de még Kylo Ren és az Első Rend felemelkedése előtt játszódik). Hiszen ugye Boba nem más, mint Jango saját fiaként felnevelt klónja, akit a köztársasági klónkatonáktól eltérően nem tömtek tele növekedési hormonnal, így normális tempóban cseperedett fel Temuera Morrison-fejű Boba Fetté, hogy később ő is a fejvadászok útját kövesse.

Forrás: Lucasfilm / Disney

 

A The Mandaloran  tévésorozat egyébként nemcsak abban volt forradalmi, hogy a korábbi, botrányosan nagyot bukó, élőszereplős tévés Star Wars-produkciókhoz képest (lásd: The Holiday Special, Ewok-filmek) zajos siker lett. Abban is úttörő volt, hogy a Lucasfilm trükkgyáránál, az Industrial Light & Magic-nél egy olyan kameratechnikát kísérleteztek ki hozzá, amivel új korszakba lépett a tévésorozat-gyártás, és ami most könnyen kihúzhatja a slamasztikából azokat nagy hollywoodi filmstúdiókat, ahol most minden forgatás leállt a világméretű koronavírus-járvány miatt. Az ILM segítségével a stáb ugyanis egy új, real time environment, azaz valós idejű környezet elnevezésű technológiával vette fel a The Mandalorian jeleneteit, amit a Disney korábban már Az oroszlánkirály és A dzsungel könyve élőszereplős verziójában is előszeretettel használt.

Ennek az a lényege, hogy a forgatáson nem zöld paravánok előtt ugrálnak a jelmezes színészek (mint Lucas előzményfilmjeiben, ami azóta is a mémtéma), hanem egy önálló életet élő, ide-oda mozgatható, szabadon bejárható virtuális hátteret vetítenek a mögéjük felhúzott, óriási kivetítőkre. Egy ilyen mesterséges környezetben tehát Pedro Pascal fejvadásza úgy mászkálhat egy sivatagi porfészekben egy csapatnyi rohamosztagos között, hogy azok a rohamosztagosok valójában nincsenek is ott! Nem kell velük együtt lenni az öltözőben, a pihenőben és az étkezésnél, így a koronavírust sem lehet elkapni tőlük. Ha ehhez még hozzávesszük az ILM távirányítós, állványos kameráit, akkor a szakértők szerint a közeljövőben egy rendezőnek már tényleg nem kell személyesen kinn lennie egyetlen sokfős statisztahadat megmozgató forgatáson sem. Bőven elég, ha a Zoomon, a Slacken, a Discordon vagy egy másik népszerű webchat alkalmazásban elmondja az RTE-fal előtt álló,  tetőtől talpig jelmezbe öltözött színésznek, mit akar látni az adott jelenetben, az operatőr pedig elkezdi a megfelelő szögbe mozgatni a távirányíthatós kamerát, a technikai stáb pedig rögtön a színész mögé is varázsol egy tömött arénát vagy egy kopár jégbolygót.

Forrás: Lucasfilm / Disney

 

Amit viszont már biztosan tudunk a The Mandaloran 2. évadáról: visszatér benne Pedro Pascal mellett az űrzsoldos Gina Carano, valamint Giancarlo Esposito (Gideon moff a fekete fénykarddal), Emily Swallow (a páncélkovács mandalore-i fejvadász), Werner Herzog (a gonosz birodalmi tiszt, aki Bébi Yodát keresi) és a dörzsölt alvilági seftest alakító Carl Weathers is, aki ráadásul rendezőként is jegyez egy részt. A többi epizódot Jon FavreauBryce Dallas Howard és Robert Rodriguez rendezi. Az elmúlt hetek Star Wars-hírei szerint A bolygó neve: Halál főszereplőjét, Michael Biehnt is láthatjuk majd a sorozat 2. évadában, akárcsak Rosario Dawsont (ő Anakin Skywalker egykori tanítványát, Ahsoka Tanót alakítja) és Jamie Lee Curtist. Premier valamikor októberben, addig is az Erő legyen velünk! (via The Hollywood Reporter & Indiewire.com)