Ez a világ 10 legjobb romantikus komédiája

Lehet válogatni Valentin-nap estéjére.

Ha az ünnepi filmek időszaka a karácsony és az újév, akkor a romantikus komédiáké a Valentin-nap. Február 14-én szívmelengető program lehet összebújni a kanapén, kézbe venni a távkapcsolót, és eltöprengeni azon, mit is nézzetek a pároddal. Ebben nyújtunk most segítséget: íme a 10 legjobb romkom a Rotten Tomatoes értékelése alapján.

 

10. Baseball bikák (1988)

Annie megszállott baseballrajongó. A szépasszony az egyik helyi csapat, a Durhami Bikák intézményének számít. Sajátos módon támogatja a fiúkat, minden évben kiválaszt magának egy fiatal tehetséget, hogy beavassa a sportág és a szeretkezés rejtelmeibe. Az idei esztendő különlegesnek ígérkezik: a csapathoz két új fiú érkezett. Crash, veterán fogó, akinek filozófiája roppant egyszerű. Azt vallja, hogy ő csak a csavart labdakezelésben, a jó Scotchban, na meg a hosszú előjátékban hisz. A másik pedig elementáris őstehetség, Ebby "Nuke" LaLoosh, a vad újonc dobó.

Rotten Tomatoes értékelés: 97%


9. A herceg menyasszonya (1987)

A nagyapa olyan esti mesét mond unokájának, ami nemzedékek óta száll szájról szájra a családjukban. S a mese lassan megelevenedik: a szép hercegnő, Boglárka kezére pályázó gonosz Humperdinck herceg emberrablástól, gyilkosságtól, sőt háborútól sem riad vissza, ha ez az egyetlen módja, hogy elnyerje kiszemeltjét. Ám a leányzó szívszerelmének vezetésével egy kicsiny, de annál lelkesebb kompánia útnak indul, hogy kiszabadítsa Boglárkát.

Rotten Tomatoes értékelés: 97%

 

8. Mondhatsz akármit (1989)

Lloyd egy kétballábas, semmirekellő srác, aki reménytelenül szerelmes az osztály legszebb, legokosabb és legmagányosabb lányába. A két össze nem illő fiatal egymásba szeret, Diana rájön, hogy Lloyd nem tipikus tinédzser srác, hanem érzékeny filozófus, aki a maga saját módján reagál az élet kihívásaira. Lloyd viszont arra jön rá, hogy Diana tökéletes külseje mögött egy sebzett lélek rejtőzik. Amikor kiderül, hogy több közös vonásuk van, mint azt gondolnák, Diana élete a feje tetejére áll.

Rotten Tomatoes értékelés: 98%

 

7. A híradó sztárjai (1987)

Különös háromszöghelyzetbe ágyazott karriertörténet színhelye az egyik tévéállomás híradórészlege. A háromszög egyik csúcsa Tom Grunnick, a jóképű, ám enyhén szólva is üresfejű bemondó. Aaron Altman ellenben rendkívül intelligens, jó újságíró, a külseje miatt azonban mégsem lehet belőle igazi sztárriporter. A csapat harmadik tagja egy igazi derék szög: a bájos amazon, Jane Craig, az igazság és az erkölcsösség megszállott harcosa. Az egyetlen gond, hogy eléggé depressziós alkat. Különösen, ha két férfi közül kell választania.

Rotten Tomatoes értékelés: 98%

 

6. Rögtönzött szerelem (2017)

Ebben a megtörtént eseményeken alapuló, szívmelengető és hihetetlenül humoros romantikus vígjátékban a komikus, Kumail Nanjiani, a Szilícium völgy tévésorozat sztárja saját szerelmének történetét meséli el. A pakisztáni származású, amerikai standup komikus megismerkedik egy végzős lánnyal, akibe szerelmes lesz, bár a kulturális különbségek miatt a családja ellenzi a kapcsolatot. Emilyt azonban titokzatos betegség támadja meg, s kómába esik. A férfi a lány családja, saját famíliájának távolságtartása és a bimbózó szerelem bizonytalansága között vívódva a humor segítségével próbálja magában tartani a lelket, miközben egyre jobban belesodródik a rögtönzött szerelembe.

Rotten Tomatoes értékelés: 98%

 

5. Ez történt egy éjszaka (1934)

A nemesi családból származó szépséges Ellie-nek egy nagyvilági szerencsevadász csapja a szelet. Ellie apja tisztán látja, hogy a férfi csak a család rangjára és pénzére pályázik, de a szerelmes kisasszonyt nem képes erről szép szóval meggyőzni. A lány titokban férjhez megy, de az apa még ezek után is próbálja menteni, ami még menthető. Egy jachton tartja fogva lányát, nehogy valamilyen butaságot kövessen el. Ellie azonban feltartóztathatatlan: megszökik a hajóról, a partra úszik és szakadt, vizes gúnyájában felszáll az első New Yorkba tartó buszra, hogy megkeresse férjét. A buszon összeismerkedik egy jóképű újságíróval, akit nemrég italozási szokásai miatt rúgtak ki a laptól. Ellie és a férfi eleinte civakodnak, aztán az újságíró rájön, hogy kivel is van valójában dolga. A lány üzletet ajánl: ha a férfi segít neki eljutni New Yorkba, írhat róla egy exkluzív pletykát. Ennek szerelem lesz a vége...

Rotten Tomatoes értékelés: 98%

 

4. A pénteki barátnő (1940)

Walter Burns egy nagy chicagói lap szerkesztője. Nemrég vált el feleségétől, Hildy Johnsontól, aki egyben egyik legjobb riportere is. Amikor Hildy bejelenti a férfinak, hogy eljegyezte magát egy biztosítási ügynökkel, és másnap összeházasodnak, Walter őrült hadjáratba kezd, hogy visszaszerezze a nőt. Minden leleményességét latba vetve, számtalan trükkel igyekszik elriasztani a lelkes vőlegényt, és egyúttal rávenni Hildyt, hogy írjon meg egy utolsó nagy sztorit egy gyilkosról.

Rotten Tomatoes értékelés: 98%

 

3. Saroküzlet (1940)

Matusek Hugó bőröndkereskedésébe felveszi a tehetséges eladónak ígérkező Novák kisasszonyt, bár - mint ezt az üzlet tapasztalt eladója, Králik úr jelezte - nincs üresedés. Az ettől kezdve egymással ellenséges fiatalokat azonban titkos szál köti össze: mindkettőjük levelezik, és még nem sejtik, hogy egymással...

Rotten Tomatoes értékelés: 99%

 

2. Lady Eve (1941)

A gazdag Charles beleszeret a szépséges Jean-ba, ám a nő csak a férfi vagyonára pályázik. Mikor ez kiderül, Charles szakít vele, ám a lány agyafúrt, és más néven, arisztokrataként tér vissza a férfi életébe.

Rotten Tomatoes értékelés: 99%

 

1. Philadelphiai történet (1940)

Az iróniával átszőtt történet az amerikai pénzarisztokrácia birodalmába kalauzolja el a nézőket. A felső tízezer köreihez tartozó család elkényeztetett lánya a napilapok és a bulvársajtó állandó botrányhősnője. Viharos válása után most újabb esküvőre készülődik, csakhogy az ex-férj felbukkanása alaposan feldúlja a tervezett menetrendet.

Rotten Tomatoes értékelés: 99%


(via NME)