Felismered az igazi Megtorlót kőkemény zsaruként?

Sosem lett igazán nagy sztár, de így is Hollywood régi nagy kedvence és egyik legszerethetőbb színésze, aki most szinte felismerhetetlen katonafrizurával és favágóbajusszal

Ha előbb érkezik az egész képregény-feldolgozás őrület, akkor Thomas Jane-ből óriási sztár lehetett volna, hiszen ő volt kora egyik legjobb adaptációja, A megtorló (2004) címszereplője, de ez akkor nem számított olyan nagy dolognak – és ennek megfelelően annyi pénzt sem lehetett vele keresni. Persze Jane sem panaszkodhat, ha nem is lett A kategóriás sztár, szép karriert futott be, volt egy jövedelmező kiruccanása a tévé világába is a HUNG - Neki áll a zászló című sorozattal, legutóbb a Predator - A ragadozóban láthattuk, most pedig egy jó kis karcos zsarudrámában, a Crown Vic-ben tűnik fel, és alig lehet ráismerni.

És vajon mit takar a Crown Vic cím, tehetjük fel a kérdést, és mi tudjuk a választ is: a cím az amerikai rendőrök kedvenc járőrautóját, a Ford Crown Victoriát idézi meg, amelynek gyártását 20 év után 2011-ben szüntették meg, hogy modernebb, az új kihívásoknak jobban megfelelő modelleknek adja át a helyét. A Crown Vic arra utal, hogy hőseink Los Angeles-i rendőrjárőrként a játékidő jelentős részét egy ilyen autó belsejében töltik, de azt is, hogy egyikük még a régi világhoz tartozik, lejárt a szavatossága, átlépett rajta a fejlődés. A veterán rendőrtiszt (Thomas Jane) egy újoncot (Luke Kleintank) kap partnerként, akit be kell avatnia az éjszakai szolgálat fogásaiba, miközben két rendőrgyilkos bukkan fel a körzetükben, egy lányt pedig, aki fontos az idősebb zsarunak, kegyetlen drogdílerek rabolnak el.

 

Mindez persze sokban emlékeztet a műfaj nagy klasszikusa, a Kiképzés (2001 ) történetére, de a kritikusok szerint, akik a Tribeca Filmfesztiválon már láthatták a Crown Vic-et, a hasonlóság inkább csak az alaphelyzetre vonatkozik, más a történet, más a hangulat és más a végkicsengés is. Mert bár itt is van egy komoly krimivonal, sőt, rögtön kettő is, a filmet nem ez viszi el, vagy a nagy színészi alakítások, mint Denzel Washington esetében, hanem a részletek. A járőrök munkájának igazi részletei, az, hogy sosem tudják, az adott hívásra kiérkezve mibe futnak bele, és mi várja őket a következő sarkon, és ezt az indiai származású rendező-forgatókönyvíró, Joel Souza remekül adja vissza. Thomas Jane pedig nem brillírozik, mert láthatóan nem az a feladata, hanem nyomaszt. Tüskére nyírt hajjal és markáns bajusszal amúgy is nehezen ismerhető fel, a belőle áradó kiégettség és keménység pedig jó kis hangulatot áraszt magából a kétpercnyi előzetes alapján is kőkemény filmhez.

A partnerét alakító, mostanában nagyon felkapott Luke Kleintank, akit legutóbb Az Aranypintyben láthattunk, és a hamarosan érkező Midway-ben is fontos szerepet kapott, már inkább zsákbamacska, igaz, a naiv újoncot nehezebb eljátszani, mint a cinikus veteránt. Szintén felismerhetetlen, pedig fontos figura a filmben mind David Krumholtz, mind Bridget Moynahan – utóbbit én tutira nem ismertem meg első lejátszásra -, mellettük pedig feltűnik Gregg Bello, Scottie Thompson és Josh Hopkins is. A filmet Amerikában idén november 8-án mutatják be, reméljük, eljut hozzánk is, már csak Thomas Jane miatt is.