Harvey Weinstein a zaklatási botrány előtt igyekezett eltüntetni a bizonyítékokat

Weinstein tudta, hogy nemsokára cikkek jelennek meg a szexuális zaklatásairól.

Tavaly október elején jelentek meg azok a cikkek a New York Timesban és a New Yorkerben, amelyek lerántották a leplet Harvey Weinstein évtizedek óta zajló szexuális zaklatásairól. Ezek a cikkek indították el azt a botránysorozatot, amibe Weinsteinen kívül számos híresség, többek közt Kevin Spacey, Louis C.K. is belebukott, és a várva várt tisztogatási folyamatnak még csak az elején járunk - most épp a gyerekmolesztálással vádolt Woody Allennek kell szembenéznie tettei következményeivel.

Weinstein még a megjelenés előtt tudott a New York Times cikkéről, de a megjelenést nem tudta megakadályozni, mint ahogy azt egyszer már 2004-ben megtette, amikor a lap nyilvánosságra akarta hozni a producer viselt dolgait. Így október elején, a cikk publikálása előtti utolsó napokban igyekezett minden terhelő bizonyítékot eltüntetni, méghozzá személyesen.

Forrás: fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

 

A Vanity Fair írta meg Weinstein utolsó, botrány előtti napjainak krónikáját. Kihasználta néhány munkatársa hűségét, mások tudatlanságát, és e-mail fiókokba lépett be, fájlokat törölt ki a Miramax hálózatából.  Az egyik, a "HW Friends" (Harvey Weinstein barátai) nevű file előhívásánál Weinstein a következő szavakkal küldte el a segítségére szolgáló informatikust: "Na most van az, amikor felállsz a székből." Majd egy másik emberét ültette a helyébe, aki törölte a file-t a cég szervereiről. Csakhogy később felbukkant egy másolat, amit sikerült helyreállítani - ezt szerezte meg a Vanity Fair. Egy listát tartalmazott, 64 női névvel, helyszínek szerint csoportosítva: New York, Los Angeles, Egyesült Királyság, Cannes. Gyanús lista, de egyértelmű bizonyítékot nem sikerült szerezni arra nézve, hogy milyen okkal gyűjtötte össze ezeket a neveket.

Hét nappal a Times cikke előtt Weinstein ebédre hívta a zaklatásokról mit sem tudó sajtófőnökét, Nicole Quenqua-t, és noha korábban nem beszélt vele soha személyes dolgokról, a férfi konkrétumokat ugyan nem mondott, de közölte vele, hogy hamarosan megjelenik róla valami a lapokban. Aztán megnyugtatta a nőt:

Nem csináltam semmi rosszat. Illetve, lehet, hogy csináltam néhány erkölcstelen dolgot, de semmi olyat, ami törvénytelen lenne.