Hihetetlen rekordot állított fel Kubrick utolsó filmje

A Tom Cruise és Nicole Kidman főszereplésével készült Tágra zárt szemek finoman szólva is nehéz szülés volt.

Stanley Kubrick hírhedt volt az aprólékosságáról és a kényszeres precizitásáról, de utolsó filmjével, a Tágra zárt szemekkel még saját magán is túltett, és olyan elképesztő rekordot állított fel Hollywoodban, amelyet senki nem tud, és nem is akar megdönteni.

A Tom Cruise és Nicole Kidman főszereplésével készült 1999-es film volt Kubrick utolsó rendezése, a hivatalos premiert már meg sem érte, mindössze hat nappal a végső vágás bemutatása után elhunyt.

Utolsó remekművének elkészítése közben Kubrick megdöntötte minden idők leghosszabb folyamatos filmforgatásának világrekordját: a Tágra zárt szemeket 400 napon át folyamatosan rögzítette. Összehasonlításképpen: egy átlagos film forgatása csak negyed ennyi ideig tart.

A film, mint Kubrick számos más munkája, adaptáció. Arthur Schnitzler 1926-os Traumnovella című műve ihlette meg, és állítólag már az 1960-as években elkezdett dolgozni rajta, bár a projekt csak a 90-es évek végén valósult meg.

A 400 nap 15 hónapos folyamatos forgatást jelentett, úgy, hogy a stáb kulcsfontosságú tagjai közül senki nem tartott nagyobb pihenőt. A forgatást eredetileg hat hónapra tervezték, de menet közben majdnem háromszorosára nőtt az elkészítéséhez szükséges idő.

Nem fogod elhinni, Tom Cruise előtt ki volt még esélyes a Tágra zárt szemek főszerepére

Stanley Kubrick egy egészen hajmeresztő ötlettel eredetileg egy komikust akart felkérni utolsó filmje sztárjának.

Még több Tágra zárt szemek

 

Egy ilyen hosszú forgatási periódus mindenkit kikészít. Harvey Keitel meg is elégelte a drámát, és idő előtt elhagyta a projektet, Kubrick pedig úgy döntött, hogy nem keres új színészt, inkább kihagyja a karaktert a filmből. A rendező hírhedt perfekcionizmusára jó példa, hogy Tom Cruise-nak 95 alkalommal kellett besétálni az ajtón, mire a Kubrick elégedett lett a végeredménnyel.

Ha a színészeket és a stáb többi tagját idegesítették is ezek a munkamódszerek, a végeredmény a rendezőt igazolja.

Via: Unilad