Íme minden idők 10 legjobb kaszkadőrjelenete

Harold Lloyd klasszikus toronyórán lógásától a Ben Hur nyaktörő fogatversenyén át Tom Cruise repülőgépbe kapaszkodásáig összeszedtük a leghajmeresztőbb kunsztokat az elmúlt 100 év filmterméséből.

10. A Mission: Impossible - Titkos nemzet repülős jelenete (2015)

A Mission: Impossible-franchise elsősorban azért létezik még ma is, hogy Tom Cruise meg tudja benne mutatni: ő a világ legnagyobb filmsztárja, aki az életét és testi épségét is kockáztatja a nézők kedvéért – például amikor tényleg egy épp felszálló teherszállító repülőgép oldalába kapaszkodik.

 

9. A Rendőrsztori 3 furgonos jelenete (1992)

Michelle Yeoh már 30 évvel a Minden, mindenhol, mindenkor bemutatója előtt is piszkosul menő volt: egyebek között annak köszönhetően, hogy a Rendőrsztori 3-ban egy ide-oda cikázó furgon tetejéről egyenesen Jackie Chan autójának motorháztetőjére esett egy autós üldözés kellős közepén. A színésznő visszaemlékezése szerint még a kaszkadőrök is azt mondták neki, amikor ezt a kunsztot bemutatta, hogy

Te megőrültél!

 

8. A Ben Hur fogathajtós jelenete (1959)

Minden szandálos ókori film öregapjának legendás fogatversenyesében van egy olyan látványos jelenet, ami voltaképpen egy igen csúnya forgatási baki volt. Amikor ugyanis Ben Hur szekere megpattan egy korábban már pórul járt szekér roncsain, a főhőst alakító Charlton Heston dublőre, Joe Canutt fejjel előre beesett a vágtató lovak közé... Szerencsére megúszta a balesetet egy horzsolással az állán, és a jelenet végül a filmbe is bekerült.

 

7. A Halálbiztos autós jelenete (2007)

Miért készítette Quentin Tarantino annak idején ezt a B-filmet? Valószínűleg amiatt, hogy a kedvenc kaszkadőre, Zoë Bell hosszú perceket tölthessen egy eszeveszetten száguldó 1970-es Dodge Challenger elején, egy szál biztonsági övvel a kezében...

 

6. A nagy balhé toronyórás jelenete (1983)

Alighanem a teljes cikket meg lehetne tölteni Jackie Chan látványos hongkongi akcióvígjátékaival. A 6. helyere is ő került ugyanis A nagy balhéval, amelyben Harold Lloyd és Buster Keaton kultfilmjei (lásd alább) előtt tisztelgett, amikor egy órába kapaszkodott, majd leesett, és beszakítva két ponyvatetőt a földre zuhant. Jackie Chan ezt a mutatványt kétszer hajtotta végre a forgatáson – az első alkalommal még sértetlenül megúszta, a másodiknak a felvételekor azonban beverte a fejét, és gerincsérülést szenvedett.

 

5. A Felhőkarcoló szerelem toronyórás jelenete (1923)

A klasszikus némafilmes korszak egyik felejthetetlen jelenetében Harold Lloyd egy Los Angeles-i toronyház órájának mutatóján lógott, miközben alatta, a szédítő mélységben a 20. század tipikus nyüzsgő nagyvárosi élete zajlott a maga pöfögő autóival és a trolibuszaival. No persze ez csak egy ügyes trükkfelvétel volt (lásd a lenti videót), de tényleg egy felhőkarcoló tetején vették fel, úgyhogy egyáltalán nem volt veszélytelen.

 

4. A Hatosfogat lovaskocsis jelenete (1939)

Yakima Canutt, a régi hollywoodi filmek legendás kaszkadőre számtalan olyan mutatványt mutatott be, amelyeket aztán évtizedeken át másoltak a követői. Ilyen volt például az az emlékezetes westernfilmes jelenet is, amikor Canutt egy száguldó lovas kocsi vágtató lovai közé veti magát, végighúzatja magát a porban, miközben a paták és a kerekek körülötte dübörögnek, majd felmászik a kocsira, és kiüti a rosszfiúkat – pont úgy, ahogy jóval később Indiana Jones is tette a Frigyláda egyik legemlékezetesebb jelenetében!

 

3. Az ifjabb Gőzös ledőlő házfalas jelenete (1928)

Buster Keaton a filmtörténet egyik legtehetségesebb komikusa volt, így aztán különösen ironikus, hogy az egyik legismertebb mutatványához még csak nem is futkároznia vagy esnie kellett, hanem teljesen mozdulatlanul állni. Az ifjabb Gőzös című 1928-as fekete-fehér filmjében ugyanis egy ház homlokzata egyenesen rádőlt, de ő hátborzongatóan szerencsésen éppen ott ácsorgott, ahol történetesen egy ablak volt az összeroskadó kulipintyón.

 

2. A kém, aki szeretett engem síelős jelenete (1977)

Minden idők legjobb főcím előtti James Bond-kalandjában a legendás kaszkadőr, Rick Sylvester volt az, aki Roger Moore helyett félelmet nem ismerően lesíelt a kanadai Asgard-csúcs pereméről, hogy aztán a völgy fölött lebegjen a semmiben, majd egy idegtépően hosszú várakozást követően kioldjon egy broit zászlós ejtőernyőt. A korabeli visszaemlékezések szerint ezt a veszélyes jelenetet számos okból (fogyó természetes fények, ritka szélcsend, kevés filmes nyersanyag, drága biztosítás stb.) csak egyszer tudták felvenni, így mindent tökéletesen kellett időzíteni.

 

1. A betörés dömperes jelenete (1971)

Jean-Paul Belmondo egy olyan ékszertolvajt alakított ebben az igen emlékezetes akciófilmben, akit kipenderítenek egy dömperből a kőfejtőbe. A jelenetben jól látható, hogy maga Belmondo bukfencezik a porban a záporozó sziklatömbök között, nem pedig egy kaszkadőr, majd miután elül a zsivaj, hihetetlen lazasággal egyszerűen csak hátrafésüli a haját, és elbattyog!

 

(via The Guardian)