Íme Mundruczó Kornél Cannes-ban debütáló új filmjének előzetese

A személyes emlékeken alapuló film egy zsidó család három generációját követi nyomon, a második világháborútól napjaink Berlinéig.

Mundruczó Kornél már hetedjére vesz részt a Cannes-i Filmfesztiválon, új, Evolution című filmjét a héten vetítik a fesztivál közönsége előtt. A német-magyar koprodukcióban készült alkotás forgatókönyvét a Fehér Isten, a Jupiter holdja és a Pieces of a Woman után szintén  a rendező felesége, Wéber Kata jegyzi. Eredetileg színdarabnak készült, amit három éve állítottak színpadra, a filmváltozatot a járvány alatt forgatták, áprilisban és májusban, összesen tizenhárom nap alatt.

Az Evolution egy zsidó család három generációjának történetét meséli el, a második világháború már-már szürrealitásba hajló borzalmaitól kezdve egészen napjaink Berlinéig. A három epizód főszereplőjét, Évát, Lént és Jonast kísérti a múltjuk és a származásuk okozta megbélyegzés, egy olyan társadalomban, ami még mindig nem képes feldolgozni rettenetes múltját. A generációs traumák egészen a jelenig ívelnek, ám az Evolution mégis optimistán láttatja a család jövőjét. 

Nem túlélő akarok lenni, hanem élő.

A film története Wéber és Mundruczó családi emlékein és saját, illetve barátaik tapasztalatain alapul: mit jelent zsidónak lenni a mai Németországban?

'45 Budapestjén kezdődik, ezt anyám története ihlette, a Berlinben játszódó részt pedig a barátaink tapasztalatai, illetve a miénk, amikor Berlinbe költöztünk. Nagyon érdekes időszak volt, amikor elhagytuk Magyarországot. Újra kell definiálni a családi identitást is. – magyarázza Wéber a film hivatalos sajtóanyagában. Mundruczó hozzáteszi, hogy az Evolution mindhárom szegmensét azok az ellentmondásos és elmondhatatlan történetek határozzák meg, amelyek összecsengenek azoknak a kelet-európai zsidók sorsával, akik a kommunizmus idején a szülőföldjükön maradtak. 

A magyar bemutató időpontjáról egyelőre még nincs hír, ahogy még a tengerentúli forgalmazót is keresi a produkció. 

(Forrás: IndieWire)