Jabba, Maz Kanata és Han első felesége is benne lesz a szóló Solo-filmben?

Képkockánként elemeztük ki a legújabb Star Wars-film trailereit.

A nálunk hétfő hajnalban véget érő Philadelphia Eagles–New England Patriots-rangadó szünete óta lázban égnek a Star Wars-rajongók, miután végre a szóló Han Solo-mozifilm is kapott egy rövid teasert. Az„igazi” Solo-előzetes viszont csak fél nappal később, a Good Morning Americában ment le, de máris elárasztották a netet azok a cikkek, ahol képkockánként vesézik ki a fanok a látottakat. Ezek alapján csináltuk meg a saját trailer-elemzésünket itt a Port.hun.

Lássuk először a rövid teasert!

A nyitóképen a Millennium Falcon irányítópanele látszik, és a bőrdzseki Solo kapcsolgatja a gombokat – amik természetesen még nem olyanok, mint a jól ismert pilótakabin a Star Warsban, hiszen Solo majd csak jóval később építi át a saját ízlése szerint.

A lenti kép egy birodalmi kiképzőközpont – vagy talán maga a Birodalmi Katonai Akadémia épülete, ahová az álmodozó Luke is felvételizni akart a Csillagok háborújában, csak a nevelőszülei nem engedték el a farmról. A  rohamosztagosok fehér páncélján kívül még egy ismerős dizájnt kiszúrhatunk: a balszélen egy R2-es asztromechanikai egység gurul (ilyen droidokat ugyanis a Birodalom is előszeretettel használt)!

Ez a képen egy birodalmi toborzótiszt ül le személyesen elbeszélgetni egy katonáskodás iránt érdeklő, süvölvény fiatallal. A csuklyás alak minden bizonnyal a fiatal Han Solo.

Íme a teaser egyik legmenőbb jelenete, a vortexben vagy valamiféle kozmikus viharban lassan és méltóságteljesen haladó birodalmi csillagrombolóval.

Új, eddig nem látott TIE Fighterek rajzanak ki a viharban(?) úszó csillagromboló gyomrából. Valószínűleg az utolsó szálig szét lesznek lőve, mivel hasonló konstrukciót anno nem láttunk a '77-es Star Warsban, sem a régi trilógia többi fejezetében. Veterán rajongók szerint ez nem más, mint egy TIE Bomber prototípus: a dupla központi rész már megvan, de még nem ívesek a vezérsíkok.

A lenti jelenetben egy birodalmi hadtápos tiszt beszélget egy újonccal, aki azt mondja neki: „Pilóta akarok lenni, a legjobb a galaxisban!” Komoly összegben mernénk fogadni, hogy ez a titokzatos, usánkás figura is a fiatal és ambiciózus Han!

Azt már eddig is tudtuk a forgatási beszámolókból, hogy a Solo-film tele lesz böhöm nagy antigravitációs járművekkel és izgalmas üldözési jelenetekkel. Az első trailer két járgánya nem más, mint amiket ebben a Port-cikkben láthattunk.

Viszont nem Csubakka ül Han mellett az anyósülésen, hanem egy nő.

A második trailerből persze már egyértelművé vált, hogy az üldözési jelenetben a női kéz tulajdonosa Emilia Clarke, aki egy Qi'Ra nevű szereplőt alakít a filmben. Nem lennénk meglepve, ha szerelmi szál szövődne közte és Solo között, hiszen eddig is mindenki tisztában van vele, hogy Han nem volt egy szentéletű aszkéta, mielőtt összejött volna Leia hercegnővel.

Az is biztos, hogy az ifjú Han elég hamar ki fog ábrándulni a Birodalom katonás rendjéből, és ahogy elkezd felpörögni a sztori, ő is látványosan megszegni majd a szabályokat – talán pont Qi'Ra miatt? Ezen a képen épp két droidnak okoz némi fejfájást egy lepukkant gyártelepen száguldozva:

Az egyik legemlékezetesebb kép a teaserből: a retrófrizurás Han felnéz a Millennium Falcon jellegzetes, oldalra kivezetett pilótafülkéjére. Itt még nem is sejti, mennyi kalandba keveredik majd ezzel a hajóval a következő néhány évtizedben.

Újabb robbanás, újabb mérges droid! Kicsit olyan nekem ez a jelenet, mint amikor Solo a Halálcsillagon jobb híján belelőtt a konzolba, miután lebukott a hamis rohamosztagos azonosítóval. A második trailerből egyébként már az is kiderült, hogy ez a curling-fejű droid Lando másodpilótája.

Ez a nyeregvasút valami elképesztően cool, ahogy kinéz!

 

Szinte tálcán kínálja magát, hogy a száguldó kávédaráló tetején legyen valami látványos kergetőzés és harc, mint anno Az utolsó kereszteslovagban, vagy Lucas és Spielberg kedvenc vonatrablós westernfilmjeiben! És íme, pár jelenettel később fel is bukkan egy egy vagány, porfogó kabátos, maszkos pisztolyhős, aki a rajongók szerint nem más, mint Woody Harrelson.

A filmben Tobias Beckett-nek hívják, tőle tanul meg minden zsiványságot a fiatal Han Solo.

Arról viszont sajnos egyelőre fogalmunk sincs, ki ez a Nazgúl-koronás, szamurájsisakos, agresszív figura, aki a vonat tetején harcol Beckett-tel.

Őt viszont tudjuk ki: a stricikabátos, fiatal Lando Calrissian, akit Donald Glover alakít az előzményfilmben.

Itt még az övé a Millennium Falcon – ami látszik is! Csillognak a folyosók, tiptop minden, mintha egy gyártósorról frissen kigördült, luxussal és extrákkal ellátott YT-1300-as teherbárkát látnánk.

A Falcon nemcsak belül, de kívül is eléggé máshogy néz ki ebben a filmben, mint ahogy megszoktuk az őstrilógia óta. A rendetlenség meg a sok kilógó kábelköteg majd csak onnantól lesz a Falcon állandó jellemzője, hogy Han elnyeri kártyán a hajót Landótól.

A börtönjelenetben, ahol megkérdezik a rab nevét, a fickónak nem is kell semmit mondania: a retró frizurából rögtön tudjuk, hogy Han az. Ráadásul ebben a beállításban Alden Ehrenreich még hasonlít is egy kicsit Harrison Fordra.

A teaser záróképe  szépen rímel Az ébredő Erő-trailer emlékezetes „Csubi, hazaértünk.”-egysorosára.

Valószínűleg ebből a filmből tudjuk majd meg, hogyan szabadítja ki Han a Birodalom egyik rabszolgatelepéről a jó öreg vukit, aki emiatt egy életen át tartó hűségesküt fogad neki, és másodpilótaként a legőrültebb kalandokban is mellé szegődik.

És akkor most lássuk az igazi trailert!

A második videó is a Falcon kapcsológombos jelenetével kezdődik, majd a teaser terepsiklós üldözését láthatjuk: Han és Qi'Ra ülnek a sportos oldsmobile-t idéző járgányban. Han elmondja, hogy már 10 lves kora óta utcagyerek, de ő akar a galaxis legjobb pilótája lenni.

A rajongók természetesen azonnal kiszúrták, hogy a járgányban középen ott fityegnek Han legendás szerencsehozó dobókockái. Ezek a Falcon pilótafülkéjében is ott voltak a régi filmekben, legutóbb pedig a Star Wars 8-ban bukkantak fel (Luke odaadta Leiának).

Az autós üldözés alighanem Lucas öröksége: a fogathajtó verseny is azért volt benne a Baljós árnyakba, mert fiatalon Lucas rengeteg autós korzózásban és gyorsulási versenyben vett részt Modestóban, ahol felnőtt (ennek a korszaknak állított később emléket az American Graffitiben). A lenti képen egy Mad Max-járgány és valószínűleg egy robogós birodalmi járőr üldözi hőseinket.

Az autós üldözés mellett a sok westernfilmes elem is arra utal, hogy a Disney és a Lucasfilm ezúttal erősebben nyúlt vissza a régi trilógiához, ahol eléggé markánsan jelen volt a vadnyugat-feeling (Boba Fettnek olyan pont olyan ponchója volt, mint Clint Eastwoodnak a Dollár-trilógiában, Lucas konkrétan egy John Wayne-westernből vette át azt a jelenetet, amikor Luke otthagyja Kenobit, de már csak azt látja, hogy a gonoszok felégették a házát, stb.) Ez a kép akár egy Alaszkában játszódó westernből is lehetne.

Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy Woody Harrelson lesz a Solo-film Danny Ocaeanje, vagyis aki a visszavonulása előtti Utolsó Nagy Balhéhoz a heist filmek legszebb hagyományai szerint maga köré gyűjti a legprofibb zsiványok csapatát.

Én például biztos vagyok benne, hogy a nagy akció részeként Emilia Clarke megtévesztésből majd valami távoli bolygó hercegnőjének maszkírozza magát, aki a protokoll droidjával olyan körökben is megfordulhat, ahonnan értékes tárgyakat vagy információkat lehet ellopni!

Jé, egy régi ismerős! Úgy tűnik, Woody Harrelson bevette a csapatába a Westworld madámját, Thandie Newtont is. Arról ugyan még nincs pontos infó, hogy kit alakít a Solo-filmben, de biztos vagyok benne, hogy Sanna Solót, Han első feleségét, akitől a nagy zsivány elfelejtett hivatalosan elválni, mielőtt megismerkedett volna Leia hercegnővel.

A fiatal Landót alakító Donald Glover szerintem nagyon cool ebben a diszkókirály dzsigolószerepben. Az elegáns, színes ruháival meg az afrofrizurájával pont úgy néz ki, mint egy nagymenő, trapézgatyás gengszter, vagy mint maga Shaft a '70-es évek blaxploitation filmjeiből!

Ez az idegen lény is a zsiványcsapat tagja – valamiért sokan azt hiszik, hogy ő a fiatal Maz Kanata, Luke fénykardjának megtalálója Az ébredő Erőből. Pedig nyilvánvalóan nem ő az, hiszen ennek a kis militarista vakarcsnak itt négy keze van!

Nincs jó Star Wars-film kocsmajelenet nélkül! Sokan ebből a képből arra tippelnek, hogy hőseink elkeverednek a Tatooine-ra is, hogy valamit sefteljenek a galaxis söpredékével, vagy magával Jabbával.

Csubi is westerfilmesre vette a figurát: úgy néz ki ezzel a dupla töltényövvel, mint valami nagydarab mexikói bandita!

Egyelőre nem tudni az új, curling-fejű robot nevét, de az biztos, hogy nem lesz olyan nyámnyila okostojás, mint C-3PO volt, hiszen itt épp a Falcon másodpilótájaként vigéckedik!

Aki eddig esetleg kételkedett volna, hogy mindkét előzetes nyitójelenetében a Falcon fekete műszerfalát láttuk, annak itt a megfellebbezhetetlen bizonyíték a négy karral!

Örülhetnek a minden újdonságtól berzenkedő, ódivatú rajongók: ismét lesznek ledér twi'lek táncoslányok egy Star Wars-filmben (lásd középen a csápos lányt)!

Ezen a képen még most is jót röhögök, ha meglátom: a Star Warsban egy jó klubtulajdonos minden létforma számára gondoskodik a dögös nőkről, még akkor is, ha az illető egy tartályban lubickoló béka!

Ez a Qi'Ra esküszöm, többször öltözik át, mint a legendásan gazdag ruhatárral rendelkező Amidala királynő az előzményfilmekben! A legfrissebb rajongói konteó szerint ez azért van így, mert a karakter a Lázadók kémje, aki a legfelsőbb körökbe beépülve segíti információhoz, pénzhez vagy épp szövetségesekhez a titkos ellenállás valamelyik sejtjét.

A régi kánonban pont ilyen karakter volt a Han Solo-regények Bria Tharenje, aki magába bolondította ugyan Hant, de orvul fel is használta a fiatal csempészt arra, hogy elősegítse a Lázadók ügyét.

Egy ilyen kínos blama simán beleillene a mostani filmbe is, és máris megmagyarázná, miért olyan bizalmatlan, távolságtartó és gúnyos a Star Wars idején Han, amikor szóba kerül a Lázadás ügye, és miért csak pénzért segít Kenobiéknal.

Azt ugyan most még nem tudni, hogy ki vezeti ezt a furcsa űrhajót és miért kell ennyire sietősen elhagynia ezt az ismeretlen bolygót, de már most sok Star Wars-fan biztos abban, hogy a régi kánon legendás Kessel-futamának előkészítését látjuk. Vagyis azt a nyaktörő tempójú menekülést, amikor Han és Csubakka úgy tudtak meglovasítani egy nagy rakomány fűszert a hírhedt kesseli fűszerbányákból, hogy senki sem tudta végül utolérni a felturbózott Millennium Falcont. Könnyen lehet, hogy itt még azt az űrhajót látjuk, amivel ezt nem sikerült megcsinálni – ezért akar mindenáron bizonyítani a makacs Han, és ezért akarja annyira elnyerni Landótól a galaxis leggyorsabb hajóját, a Millennium Falcont...

Íme a második trailer legmenőbb westernfilmes ihletésű jelenete. Talán valami leszámolás lesz ez, délidőben egy poros sivatagi város főterén?

Banditák, martalócok, a galaxis enyves kezű ügyeskedői és alvilági figurái – nekem az ilyesmi mindig jobban bejött a Star Warsban, mint a Skywalkerek brazil szappanoperákat idéző családmeséje!

Ő itt vajon a szegény ember Boba Fettje? Nem tudni, minden esetre nagyon gyanús, hogy ez a mandaloriai sisakot viselő, szamurájszerű figura egy galaxis szerte hírhedt fejvadász. Ja és ő harcolt Woody Harrelsonnal a vonat tetején is!

Szinte biztos, hogy Jabba is felbukkan valahogy az új filmben, hiszen a '77-es Star Warsban már nagyon haragszik Solóra egy elveszett fűszerszállítmány miatt. A lenti alakon a rajongók szerint pont olyan sisak van, mint amilyet Jabba őrei hordtak, és amilyen Lando fején is volt, amikor beállt a hutt gengszter martalócai közé, hogy kiszabadíthassa a karbonitba fagyasztott Hant.

Az utolsó, vicces jelenetsorban, amikor a Falcon a viharban úszó csillagrombolóból kiköpött TIE Fighterekkel kergetőzik, az a legszembetűnőbb, hogy a hátsó hajtómű íve meg a hat fekete lyuk stimmel, a hajón nincs tányérantenna, és az orra is más. Utóbbi helyre kerül majd később az a vájat, ami a jellegzetes villa alakot adja a Millennium Falconnak (a rajongók szerint ez az átépítés azért kellett később, hogy a teherszállítóhoz odafogathassanak valami űrkonténert).

Mit írhatnék még ennyi szakértősködés és találgatás után ide a végére? Május 24-én találkozunk!