Katharine Hepburn utálta Meryl Streepet?

Túl agyasnak és technikásnak tartotta.

Katharine Hepburn, generációjának egyik legünnepeltebb színésznője, jellegzetes hangjával, éles eszével és felejthetetlen szerepeivel hagyott nyomott a filmvilágban. Hollywood aranykorának színészeként Hepburn sajátosan állt a szakmájához, és egy olyan korban gyökerezett az értékrendje, amikor a filmvásznon a karizma és a természetesség elsőbbséget élvezett a formális technikával szemben.

Forrás: Clarence Sinclair Bull/John Kobal Foundation/Getty Images

 

Meryl Streep a szöges ellentéte ennek. Ő a huszadik század második felében vált megkerülhetetlen erővé mind a mai napig hihetetlen alakításokat nyújt. Mesterségének védjegye a sokoldalúsága: épp olyan meggyőzően tud apácát alakítani, mint divatdiktátort. Hepburn élete utolsó 30 évében tisztában lehetett Streep növekvő presztízsével, és nagyon úgy fest, hogy nem kedvelte őt.

A. Scott Berg könyve, a Kate Remembered meglepő felfedezést tesz: Hepburnnek fenntartásai voltak pár kortárs színésszel – különösen Streeppel – szemben. A könyv a szerző és a színésznő beszélgetésiéből posztumusz megjelent összeállítás, amiben Hepburn őszintén beszél egy csomó mindenről, többek közt Hollywood változó dinamikájáról is.

Forrás: Arturo Holmes/Getty Images

 

Meryl Streepről az volt a véleménye, hogy „túl agyas, és túlságosan támaszkodik a technikára”. Az ő szemében ez a hozzáállás nélkülözte azt a nyersességet, ami számára fontos volt a színészi játékban. Hepburn 1982-ben történelmet írt azzal, hogy rekordot döntött: övé volt a legtöbb Oscar-jelölés a legjobb színésznő kategóriában. Ezt a címet Bette Davis-től orozta el, és valószínűleg végtelenül fel volt háborodva, amikor Davis Streepnek írt egy levelet, amiben a Kramer kontra Kramer után méltó utódjának nevezi.

Hepburn teljesen ráfixálódott Streepre, és gyakran gúnyolta a színészi technikáját úgy, hogy „Katt, katt, katt”, utalva ezzel a fejében kattogó fogaskerekekre.

Ez is érdekelhet

A 7 legmániákusabb sztár a régi Hollywoodból

Volt, aki rettegett a bíborszíntől, másnak a meztelenségtől lett fóbiája, és akadt olyan is, aki őrült diétát követett évtizedeken át.

Tovább

 

Később maga Streep döntötte meg Hepburn rekordját 21 jelöléssel. Mindezek ellenére Streep tiszteltet érzett Hepburn iránt, és amikor 2004-ben átvette az Amerikai Filmintézet Életműdíját így nyilatkozott: „Úgy érzem, mintha Lucille Ball, Audrey Hepburn, Katharine Hepburn mellé álltam volna be a sorba.”

(via Far Out)