Kim Basinger 70 éves

A '80-as, '90-es évek szexszimbóluma a Szigorúan bizalmas Oscar-díja után nem akart megragadni az anyukaszerepekben.

Az 1953. december 8-án született Kim Basinger kétségkívül a '80-as és a '90-es évek első felének legnagyobb szexszimbóluma volt - utóbb ez okozta azt is, hogy eltűnt, manapság alig látni egy-egy filmben. Sok pályatársához hasonlóan ő is annak köszönheti karrierjét, hogy levetkőzött a Playboy-ban. 1983-ban meztelenkedett - ugyanabban az évben, amikor a visszatérő Sean Connery oldalán feltűnt a Soha ne mondd, hogy soha című, nem hivatalos Bond-filmben. A '80-as években ezt olyan nagy sikerek követték, mint a nevezetes 9 és 1/2 hét, a Marslakó a mostohám és Tim Burton első Batmanje.

Basingernek hamar elege lett, hogy csak egy kívánatos testet látnak benne, és mindenképp szakítani akart ezzel a képpel. Az 1997-es Szigorúan bizalmas Veronica Lake-hasonmás luxusprostijának szerepét épp ezért nem is akarta először vállalni - ami aztán Oscart hozott neki. Anyagilag is jól jött neki a siker, mert három évvel korábban mindössze négy héttel a forgatás megkezdése előtt otthagyta Jennifer Lynch első rendezésének, a Dobozba zárt szerelem munkálatait, és noha csak szóbeli megállapodást kötött a film gyártóival, szerződésszegésnek minősítették, és a bíróság döntése szerint 8 millió dollárt kellett kifizetnie. Basinger csődbe ment. A meglehetősen bizarr filmet (egy zakkant plasztikai sebész reménytelenül szerelmes egy nőbe, akit elüt egy autó, a férfi hazaviszi, és amputálja a nő végtagjait, hogy az ne mehessen sehova, csak az övé legyen, majd ezután a befejezés béna és még gyáva is) végül Sherilyn Fenn, a Twin Peaks Audrey-jának főszereplésével mutatták be, és hatalmasat bukott.

Karrierjének következő állomása a 2002-es, sikeres 8 mérföld után kezdődhetett volna - csakhogy esze ágában sem volt élete végéig anyukákat és fiatal nagymamákat játszani, mert akkoriban csak olyan forgatókönyvekkel keresték meg. Ugyanakkor depresszióra hajlamos és pánikrohamokkal küzd, nem érzi jól magát nagyobb társaságban, és noha keményen dolgozik azon, hogy ez ne így legyen, Hollywood nem tolerálja, ha sztárjai elbújnak. Továbbá a legfontosabbnak az anyaságot tartja, és Alec Baldwinnal történt válása után egyedül nevelte lányát, Ireland Basinger-Baldwint, aki ma sikeres modell. Irelandnek egyébként elég rossz kapcsolata van apjával: 2007-ben a nyilvánosság elé került egy dühös hangüzenet, amiben Baldwin "agyatlan kis disznónak" nevezte lányát.

Basinger lelkes állatvédő, és ha kell, keményen megmondja a magáét - de egyébként is, nem szégyellős, ha őszintén kell beszélnie, Hollywoodról is rendre megmondta már a maga sommás, cseppet sem hízelgő véleményét.