Kritika: Anyák elszabadulva - Láttam már ezt a filmet valahol?

Simám láthattam, de még Rossz anyák néven és teljesen más, mégis nagyon hasonló színésznőkkel és tök ugyanazzal a sztorival, csak kicsit drágább és hát mondjuk ki, fiatalabb kiadásban.

Van, hogy mindenki ugyanolyan filmet akar csinálni. Amikor beütött a Gyűrűk ura, akkor mindenki hegygerincen vonulós fantasy-t akart készíteni. Amikor annyira beütöttek a Harry Potter filmek, hogy az már fájt, mindenki kistiniknek akart rendezni, mert kiderül, milyen jól fizet ez a piac és  most az is látszik, hogy a harmincas-negyvenes nők is ideális potenciális nézők. Mi másért készült volna el ugyanaz a film kétszer is?

Tavaly majdnem napra pontosan ilyenkor jött ki a nem túl épületes, csak mérsékelten szórakoztató, de nem is vállalhatatlan Rossz anyák. A film húsz millió dollárból készült és $183.9 millió hozott vissza, a főszereplői pedig Mila Kunis, Kristen Bell, Christina Applegate és Jada Pinkett Smith voltak, az összegeket és a neveket csak azért soroltam fel, hogy látszódjék, hogy az ezen a héten kijött Anyák elszabadulva miben és mennyiben más. Mert közös a sztori, a helyszín és célcsoport, illetve korhatár-besorolás – 16-os! -, de nagyon más a kivitelezés. Megint olyan anyukákról van szó, akiknek egy iskolába jár a gyerekük, akik halálra vannak stresszelve, és akikre már nagyon ráférne egy kis kikapcsolódás.

Mármint nem a családdal, a hegyek közt, hanem olyan ereszd el a hajad módra. Igaz, hősnőink csak egy teljesen átlagos vacsorapartit akarnak összehozni, ahol végre borozgathatnak és pletykálhatnak kicsit úgy, hogy nem kell a férjeik és gyerekeik miatt aggódni. A vacsoravendégek egyike frissen elvált, a másik egy túlpörgő „szuperanyu", a harmadik túlstresszelt, aki magával hozza társadalmilag – vagy társaságilag? - kirekesztett legjobb barinőjét is. Az éjszaka katasztrofálisan indul, de az alkohol, a karaoke, némi spéci fű és egy macsó bárpultos (az énekes Adam Levine filmes próbálkozása) keveréke egy felejthetetlen estéhez vezet, ahol a látszólag különböző nők rájönnek, több közös van bennük, mint az anyaság és a férfiak.

És tegye fel a kezét, akiknek az alábbi nevek közül egynél több ismerősen cseng: Molly Shannon, Bridget Everett, Katie Aselton és Toni Collette! Colette lehet a kakukktojás, mert például a Muriel esküvőjében láthattuk, de a többiek? Persze ismeretlenekkel is remek filmet lehet készíteni, de itt tényleg csak egy másik film koppintásáról van szó egy kicsit kopottabb gárdával, és sokat elmond, hogy a legviccesebb színész nem a ni főszereplők közól kerül ki, hanem egy pasi, a jó öreg, mindig bevethető Paul Rudd - tőle veszik a csajok a füvet.  A sokat emlegetett Rossz anyáknak amúgy készül a folytatása, a karácsonyi ünnepek elejére időzített A Bad Moms Christmas.