Makulás Mikulás, avagy 20 éves a film, ami bemutatott a karácsonynak

A Tapló Télapó forradalmian új film volt a maga idejében, hiszen tiszteletlenül, sőt, obszcén módon állt a nagybetűs Ünnepekhez a maga börtönviselt, szexmániás, alkoholista Mikulásával. 13 érdekességet szedtünk össze az évforduló kapcsán.

1. A Billy Bob Thornton által alakított börtönviselt, alkoholista áruházi Mikulás a velejéig gusztustalan figura: a folyamatos káromkodás és paráználkodás mellett még lop, csal és hazudik is: egészen konkrétan azért járja a plázákat cinkostársával, a karácsonyi manónak öltözött aljas törpével (Tony Cox), hogy miután munkát kaptak az áruházban, az éjszaka kirabolják az összes üzletet. Ám amikor főhősünk találkozik egy szerencsétlen, magára hagyott kövér kisfiúval, egy csapásra megváltozik minden...

Forrás: SPI

 

2. Nem Billy Bob Thornton volt az első választás Willie, a simlis áruházi Mikulás szerepére. Jack Nicholson elolvasta a forgatókönyvet, és meg akarta csinálni a filmet, de le kellett mondania, mert már elkötelezte magát a Minden végzet nehéz (2003) című mozihoz. Willie szerepére Denis Learyt, Larry Davidet, Robert De Nirót és James Gandolfinit fontolgatták.

3. Thornton a szerepet és ekkori népszerűségét részben Angelina Jolie-val folytatott, nagy publicitást kapó kapcsolatának köszönhette. Igaz, ekkor már ismert és elismert karakterszínész volt három, mérsékelt sikert arató rendezéssel a háta mögött, de Jolie sokat dobott a dolgon: a páros rendszerint elmesélte az újságíróknak, mikor szeretkeztek és egymás vérét hordták egy kis fiolában a nyakukban, és úgy általában nagyon furcsák voltak.

SPI

 

4. A filmet Terry Zwigoff (Tétova tinédzserek) rendezte, de nála jóval nagyobb nevek is részt vettek a készítésében. Bár a nevük nem szerepel a stáblistán, Joel és Ethan Coen „polírozta ki” a forgatókönyv végleges verzióját, Todd Phillipst pedig felkérték, hogy utólag forgasson új jeleneteket, például azt a részt,  amikor Willie megtanítja a Kölyöknek, hogyan kell harcolni, vagy az adventi naptár jeleneteit.

5. Ez egy „anális” film: Willie folyton az anál szexre hajt, és számos utalás van arra, hogy Bernie Mac áruházi detektív karakterének krónikus székrekedése van; narancsot eszik, székletlágyítót kever az italaiba, stb.

6. A "fuck" szót és változatait 159 alkalommal használják a filmben. A "szar" szó 73-szor fordul elő, összesen kb. 300 erős káromkodást találhatunk, de létezik egy kibővített verzió sokkal több cifra káromkodással.

Forrás: SPI

 

7. A film legemlékezetesebb jelenete, amikor Willie csatak részegen állít be ideiglenes munkahelyére, a Saguaro Square Mall nevű plázába, ahol áruházi mikulásként dolgozik. „Valóban részeg voltam abban a jelenetben. Reggelire bevágtam három pohár bort, de ez még csak az előétel volt: utána következett az áfonyalével kevert vodka, majd utána küldtem néhány Bud Lights sört. Mire eljutottam a felvételig, már azt sem tudtam, hogy épp egy forgatáson járok. Amikor a mozgólépcső kidobott a tetején, szó szerint akkor tértem magamhoz, és ez került be a filmbe is. Amikor felkeltem, még azt hittem, otthon vagyok, aztán beugrott, mit is kéne csinálnom. Begyalogolnom, ráesni az ajándékokra és elborzasztani a gyerekeket” – emlékezett vissza Thornton.

 

8. Ez a film volt a pláza igazgatóját játszó John Ritter utolsó szerepe a halála előtt. Ő és Thornton jó barátok voltak, Ritter a Thornton rendezte Pengeélenben (1996) is feltűnt, illetve együtt szerepeltek a Hearts Afire című tévésorozatban is.

9. Az áruház mögötti parkoló, amely számos jelenetben szerepel, ugyanaz a parkoló (a Del Amo bevásárlóközpontban), ahol Robert De Niro lelőtte az őt idegesítő Bridget Fondát a Jackie Brownban (1997).

Forrás: SPI

 

10. A Kölyök valódi neve kiderült, amikor megmutatta Willie-nek az üzenőkönyvét: a srác neve Thurman Merman. Az őt játszó Brett Kelly a bemutató után évekig megnövesztve hordta a haját, hogy ne ismerjék fel, mert az rendszerint egy sor gúnyolódással járt – akárcsak a karaktere esetében.

11. A film magyar szinkronját a mindig remek Speier Dávid készítette, aki a címre elsőként a Makulás Mikulás verziót javasolta, hiszen ez a Télapó egyáltalán nem makulátlan, sőt!

Forrás: SPI

 

12. A filmben cameója volt a komikusnő Sarah Silvermannek, ő volt az áruházi Mikulások kiképzője, de a jelenetét végül kivágták az időkeretre való tekintettel.

13. Az első film után 13 évvel, vagyis jókora kihagyással elkészült  a második rész, vagyis a Tapló Télapó 2., amiben  Kathy Bates alakította Willie romlott anyját, Christina Hendricks pedig vágyai netovábbját.

Forrás: Freeman Entertainment Kft.