Már forgatják Nemes Jeles László új filmét

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője látványos kosztümös filmet készít.

1913. Budapest, Európa szíve. Az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara. Nemes Jeles így foglalta össze:

A Sunset egy civilizációs bukásról szól. Nem a dekadencia érdekel, hanem maga a zuhanás, amikor egyik pillanatról a másikra minden leesik a zenitről. A Sunset világa kalandos, sokrétegű és egyszerre problematikus, kiszámíthatatlan – számomra ez benne a legizgalmasabb. Nem klasszikus kosztümös drámát rendezek, hanem az élet ritmusát szeretném érzékeltetni, ahol minden mozgásban van és állandó meglepetéseket hoz.
 
Forrás: Laokoon Filmgroup

 

A korhű környezet látványos megteremtése nagy feladat elé állította az alkotókat. Már több éve készülnek a filmre, hogy a június 12-én kezdődött, 52 napos forgatás minél zökkenőmentesebben haladjon. Vidéken és több budapesti helyszínen is dolgoznak, a film fő díszlete, a Leiter Kalapszalon a pesti Palotanegyedben épült fel. A díszletek mellett a korabeli, pompás Budapest minél látványosabb életre keltéséhez óriási statisztériát, 4400 főt szerepeltetnek.

A rendező zömmel azokkal az alkotókkal dolgozik együtt, akikkel már a Saul fiában is, az operatőr Erdélyi Mátyás, a zenét Melis László szerzi.

A Sunset főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár), aki többek között a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című cannes-i Arany Pálmás filmből ismert. A nemzetközi szereplőgárda is népes, és a nevek közt ismert, pályakezdő és amatőr színészeket egyaránt találunk. Balsai Móni, Bárdos Judit, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Kertész Péter, Kulka János, Lázár Kati, Molnár Levente, Nagy Zsolt, Őze Áron, Székely B. Miklós, Terhes Sándor, Zsótér Sándor mellett Dobos Evelin, Medvigy Rozi, Moldován Dorottya, Dino Benjamin is jelentős szerepekben tűnnek fel. 

A Sunsetet előreláthatólag 2018 nyarán mutatják be.