Megfilmesítik a szíriai menekült úszólány történetét

Talán sokan emlékeznek, hogy a tavalyi nyári olimpián volt egy szíriai menekült lány, aki leúszta a 100 méteres női pillangó előfutamát, meg is nyerte azt, de az MTVA tévéközvetítője, ifj. Knézy Jenő mégis valamiért „elfelejtette” megemlíteni a nevét.

Nos, a szíriai polgárháború elől menekülő lány, Yusra Mardini története valakit azért mégis megérintett: Stephen Daldry (Az órák, Billy Elliot) filmre vinné a lány történetét - írta meg a Variety.

Fotó: Alexander Hassenstein / Staff / Getty Images Hungary

 

A 18 éves Yusra és lánytestvére 2015-ben hagyták el szülővárosukat, miután házukat lebombázták. Miután elérték Törökország partjait, egy embercsempészek által elindított csónakra szálltak több társukkal együtt, azonban a csónak süllyedni kezdett. Mardini, a testvére és még két ember a vízbe ugrottak, és úszva tolták a csónakot több mint három órán keresztül, míg végre elérték Leszbosz szigetét. A lélekvesztőben még 14 menekült volt. A két lány Berlinben telepedett le. Yusra aztán tagja lett a menekültek olimpiai csapatának, és Rióban teljesítette a 100 méteres pillangó és 100 méteres gyorsúszás számokat.


Daldry és Eric Fellner, a Working Title Films társelnöke azt nyilatkozta a Daily Mailnek, hogy jelenleg keresik a forgatókönyvírót és a színésznőt, aki Mardinit alakítaná.

„Nagyon fontos, hogy valaki olyat találjunk, aki úszni és játszani is tud" - mondta Daldry.

 "Ő egy bámulatos lány. Egy történet, ami sokaknak szól."


Daldry-t háromszor jelölték Oscar-díjra a legjobb rendező kategóriában A felolvasó, Az órák és a Billy Elliot című filmekért. Jelenleg a The Crown című Netflixes sorozat második szériáját készíti, melyet éppen Magyarországon, Sopronban forgatnak.