Meghalt az első fekete akcióhős

A Shaft-filmek sztárja, Richard Roundtree 81 éves volt.

Richard Roundtree, az eredeti Shaft-franchise úttörő sztárja hasnyálmirigyrák következtében elhunyt.

Roundtree tehetséges sportoló volt, de az egyetemet és a futballkarriert is ott hagyta a modellkedés kedvéért. Néhány évvel később csatlakozott a New York-i Negro Ensemble Company színházi csoporthoz, ahol gyorsan főszereplővé vált, majd átnyergelt a mozira, ahol a köznyelvben az "első fekete akcióhős" néven vált ismertté.

Az 1970-es években számos Blaxploitation-filmben szerepelt, de filmes ikonná John Shaft nyomozó szerepével vált a Shaft, a Shaft és a nagy zsákmány, a Shaft Afrikában filmeknek és a rövid életű sorozatadaptációnak köszönhetően. Az MGM filmje 500 ezer dolláros büdzsével 12 millió dolláros jegybevételt ért el, ami segített megmenteni a stúdiót a csődtől, Roundtree pedig az alakításáért az év új sztárja jelölést érdemelte ki a Golden Globe-on, de ami ennél is fontosabb, örökre megváltoztatta a popkultúrát.

Roundtree ezt követően szerepelt a Földrengés című katasztrófafilmben, Peter O'Toole mellett a Péntek, a bennszülöttben, valamint egy szerencsétlen sorsú nyomozót alakított Larry Cohen Q - A szárnyas kígyó című szörnyvígjátékában. A televízióban is gyakran feltűnt vendégszereplőként, többek között a Gyökerek, a Magnum P.I., a MacGyver és a Kaliforniába jöttem című sorozatokban.

2000-ben visszatért a Shaft világába John Singleton rendező 2000-es, Samuel L. Jackson főszereplésével készült filmjében. Bár Jackson egy John Shaft nevű nyomozót játszott, a karakterét Roundtree eredeti magándetektívjének unokaöccseként írták meg. 2019-ben mindkét színész újra eljátszotta a szerepet Tim Story vígjátékverziójában.

Roundtree emellett olyan filmekben tűnt fel, mint a Hetedik, a Beépülve és a Speed Racer. Mellékszerepet játszott a Lily Tomlin és Jane Fonda főszereplésével készült Moving On című vígjátékban, amely tavaly debütált a Torontói Filmfesztiválon.

Roundtree kétszer volt házas, először 1963 és 1973 között Mary Jane Grant, majd 1980 és 1998 között Karen M. Cierna volt a felesége. Négy lánya, Nicole, Tayler, Morgan és Kelli Roundtree, valamint fia, James maradt utána.

A közösségi médiában rengetegen reagáltak a halálhírére, köztük Samuel L. Jackson is, aki az Instagramon posztolt egy fotót kettejükről a 2019-es Shaftből.

"Richard Roundtree, a prototípus, a valaha volt legjobb!!! A SHAFT, ahogy mi ismerjük, az Ő alkotása és mindig is az Ő alkotása lesz!!! A halála nem csak az én szívemben hagy mély űrt, de biztos vagyok benne, hogy sokakéban is."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Samuel L Jackson (@samuelljackson) által megosztott bejegyzés

Gabrielle Union, aki a Being Mary Jane című sorozatban játszott vele, azt mondta, hogy a Blaxploitation-filmek ikonjával dolgozni "egy álom volt".

"Vele és a Being Mary Jane családunkkal együtt lógni mindig jó móka volt, a legjobb történetekkel és nevetéssel. Mindig ő volt a legmenőbb ember a társaságban, és az emberek szó szerint odarohantak hozzá. Egyszerűen ő volt a legjobb & mindannyian szerettük őt."

via: Variety / Slashfilm