Milliókat bukhat a Top Gun folytatásán a stúdió

Szerzői jogi pert indítottak a Paramount ellen, a tét az új film teljes bevétele.

Sorra dönti a rekordokat a Top Gun: Maverick. A 80-as évek klasszikusának folytatására özönlenek a nézők, a bemutató utáni második héten is csak 29 százalékkal csökkent a látogatottság – erre korábban a 100 millió dollár felett nyitó filmek esetében még soha nem volt példa. A nagy hollywoodi szuperprodukciók esetében az 50-55 százalékos visszaesés már jó eredménynek számít, a 60 százalék pedig a megszokottnak.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Az már szinte biztos, hogy a Maverick Tom Cruise karrierjének legjövedelmezőbb filmje lesz, jelenleg 557 milliós bevételnél tart, de az elemzők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az 1 milliárdos álomhatárt is átlépi majd. A színész számára az eddigi csúcsot a Mission: Impossible – Utóhatás jelentette a 791 milliós bevételével.

A Paramount ugyanakkor akár a teljes bevételt is elveszítheti, mert az eredeti filmet inspiráló újságcikk szerzőjének örökösei pert indítottak ellenük. Az izraeli Ehud Yonay özvegye és fia azt állítják, hogy a stúdió 2020 januárjában elvesztette a mű szerzői jogát, amiről a Paramountnak tudnia is kellett, mert 2018-ban erről tájékoztatták is őket. Szerintük a stúdió tudatosan ignorálta a felszólításukat, míg a Paramount jogi képviselői azt állítják, hogy a film már a jogok lejárata előtt elkészült, csak a világjárvány miatt csúszott a bemutatója.

Az özvegy és fia a Los Angeles-i szövetségi bíróságra benyújtott kereset értelmében kártérítést követelnek a filmstúdiótól, és a Top Gun: Maverick teljes nyereségére is igény tartanak.

Via: Independent / THR