Philip Roth nem csak az irodalom, a film világából is hiányozni fog

2018. május 22-én, 85 éves korában meghalt Philip Roth amerikai író, a XX. századi irodalom egyik legfontosabb alakja, A Portnoy-kór, az Isten veled, Columbus és az Amerikai pasztorál szerzője.

A zsidó származású Roth Newarkban született, és származása mindvégig központi szerepet töltött be életszemléletében és írásaiban. Első, 1959-es novelláskötetével, az Isten veled, Columbusszal egy csapásra ismertté vált. A történetek elővárosi, középosztálybeli zsidó családok nehézségeiről és boldogulásáról szóltak.

A címadó kisregény alapján tíz évvel később készült nagyjátékfilm, a később a Love Storyval híressé vált Ali MacGraw és a Furcsa pár sorozatverziójának sztárja, Jack Klugman főszereplésével. Roth műveiből ezt követően még hat alkalommal forgattak adaptációt.

Philip Roth 2014-ben. Forrás: Jenny Anderson / Getty Images


Az 1969-es A Portnoy-kór már az irodalmi berkeken túl is ismertté tette a szerzőt.

A lényegében kizárólag a főszereplő szexuális fantáziáiról és egyre extrémebb kalandjairól szóló monológ a múlt század egyik legnagyobb irodalmi botránya volt,

a könyvet rengetegen Roth személyes vallomásaként értelmezték. A Portnoy-kórból készült feldolgozást 1972-ben mutatták be: a címszerepet az Isten veled, Columbusban is felbukkant Richard Benjamin játszotta.

A Szégyenfolt című thriller 2004-ben hazánkba is eljutott – ez Roth 2000-ben megjelent regényén alapul. A film egy idős professzorról (Anthony Hopkins) szól, aki viszonyt kezd egy vonzó nővel (Nicole Kidman). Amikor azonban kiderül, hogy férjes (Ed Harris) asszonyról van szó, a dolgok kezdenek veszélyessé válni. A férfit ráadásul egy múltjából származó titok is kísérti.

Talán az egyik legszebb Roth-adaptáció az író A haldokló állat című regénye alapján született. A szerelemről, elmúlásról és a szerelem elmúlásáról szóló 2008-as Elégiában Ben Kingsley formálja meg Roth írói alteregóját, David Kepesh-t, fiatal szerelmét pedig Penélope Cruz játssza. Szintén egy idős férfi és egy fiatal nő kapcsolatáról mesél a Kiégés című 2010-es Roth-regényt feldolgozó, Al Pacino és Greta Gerwig főszereplésével készült Az utolsó felvonás (2014).

A magyar nézők legutóbb tavaly tavasszal láthattak Philip Roth munkája alapján készült filmet: az Amerikai pasztorál az író egyik leghíresebb alkotása. A szerző „amerikai trilógiájának” nyitó darabja – melyért Roth Pulitzer-díjat kapott – egy apa története, akinek élete akkor torkollik tragédiába, amikor a hatvanas években kamaszlányából terrorista lesz.

A filmverzió a híres színész, Ewan McGregor nagyjátékfilmes rendezői debütálása, rajta kívül olyan sztárok szerepelnek még a filmben, mint Jennifer Connelly és Dakota Fanning. A felsoroltak mellett Roth Düh című regényéből is forgattak adaptációt, a 2016-os Indignationt.


(via port, Index, Wikipédia)