Rangos díjat kap Tarr Béla

Az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíjával tüntetik ki Tarr Béla magyar filmrendezőt – számolt be róla szerdán a The Hollywood Reporter.

Az elismeréssel az indoklás szerint a kollégái körében nagy tiszteletnek örvendő és a közönség által világszerte ünnepelt Tarr Béla rendezői munkássága mellett a politikai nézeteit határozottan képviselő személyiség előtt is tisztelegnek. Az életműdíjat az alkotó az Európai Filmdíjak 36. díjátadó ünnepségén veheti át december 9-én, Berlinben. Az EFA közlése szerint Tarr Béla mindössze a hatodik filmes, aki elnyeri ezt a kitüntetést. Korábban csak Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras kapta meg.

A The Hollywood Reporter felidézi, hogy Tarr 16 évesen kezdte filmes szárnypróbálgatását. Első nagyjátékfilmje az 1979-es Családi tűzfészek volt. Ezt követően Panelkapcsolat című alkotása 1982-ben elismerésben részesült a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.

1984-ben mutatták be Őszi almanach című filmjét, amit a Kárhozat követett. Utóbbit 1988-ban jelölték az Európai Filmdíjra.

Forrás: Pier Marco Tacca / Getty Images


Tarr egyik legismertebb filmje a 450 perces Sátántangó, amit Krasznahorkai László azonos című regényéből forgatott, és amely 1994-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Forum szekciójának Caligari-díját. A Sátántangó jól példázza Tarr Béla egyedi stílusát, amelynek jellegzetessége a sajátos ritmus, és hogy hosszú, vágás nélküli, fekete-fehér felvételekkel komponálja filmjeit – fogalmazott az EFA.

A közlemény Tarr fontos filmjei között sorolta még fel a Werckmeister harmóniák és A londoni férfi című műveit is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezték, hogy Georges Simenon azonos című regényének adaptációja, melynek főszerepét Tilda Swinton játszotta, és 2007-ben a versenyprogramban mutatták be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol két évvel korábban az év külföldi filmeseként ünnepelték a rendezőt. Filmrendezőként való visszavonulását megelőzően utolsó munkája, A torinói ló 2011-ben a Berlinalén elnyerte a zsűri Ezüst Medve-díját, a FIPRESCI-díjat, és jelölték Európai Filmdíjra is.


(via MTI)

 

Ez is érdekelhet

Tarr Béla felújított klasszikusa új előzetest kapott

A Los Angeles-i vetítésen a rendező is ott lesz.

Tovább