Roman Polanski a botrány miatt nem vállalja el az idei César-díj elnökségét

A rendező kinevezése általános közfelháborodást váltott ki a női szervezetek körében, ezért a rendező visszalépett.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Roman Polanskit nevezték volna ki a francia Oscar-díjként emlegetett César-díjátadó elnöki posztjára, azonban a rendező most visszalépett, miután sokan felháborodtak, és 61.000 aláírás is összejött ellene, ami az esemény bojkottjára szólított fel - írta meg a Guardian.

A 83 éves francia-lengyel rendező 1977-ben egy 13 éves lányt megerőszakolt Los Angelesben. Polanski elismerte az aktus megtörténtét, azonban visszautasította, hogy az erőszak volt. Mindenesetre megszökött az országból, ahová azóta nem is tette be a lábát.

Az ügyvédje kedden megerősítette a hírt France-Presse hírügynökségnek. Elmondása szerint Polanski nem lesz a díjkiosztó elnöke a – szerinte - „indokolatlan” felháborodás miatt, amit kinevezése okozott. Hervé Temime elmondta: a vita „mélyen elszomorította” a rendezőt, aki azzal indokolta döntését, hogy nem akarja saját ügyével megzavarni a César ceremóniát, és szeretné, ha a hangsúly a filmeken lenne, és nem az elnök személyén. Ezért Polanski nem fogadja el a felkérést.

A rendező 1977-ben bűnösnek vallotta magát kiskorúval való szexuális közösülés vádjában, és egy vádalku keretében pszichiátriai kezelésnek vetette alá magát, és 42 napot töltött börtönben. Ám 1978-ban meg volt győződve arról, hogy hatályon kívül helyezi a bíró a döntést, és évekre börtönbe kerül majd, ezért Franciaországba szökött.

Múlt hónapban a lengyel legfelsőbb bíróság döntése értelmében Lengyelország nem adhatja ki a rendezőt az Egyesült Államoknak, amire Polanski így reagált: „Végre biztonságban érezhetem magam a szülőhazámban.”

Gilles Lellouche, francia rendező szerint a César körüli botrány teljesen abszurd volt.
„Franciaországban mindenből botrányt csinálunk, ami megöl bennünket. Logikusan kéne gondolkodnunk. Polanski negyven éve Franciaországban él. Az ellene felhozott vádak megelőzték őt. Addig is filmeket csinált! Eszerint már akkor meg kellett volna tiltani neki, hogy itt éljen és dolgozzon." Ezzel az érveléssel értett egyet a francia színész, François Berléand is: „Nem akarom védeni azt, amit 40 éve csinált, de ő egy ember, akit mélyen tisztelek, és van helye a César gálán.”

A Osez Le Féminisme nevű feminista szervezet tüntetést hirdetett a César-díjkiosztó idejére. A petícióban azt írták: felháborító, hogy Polanski védelmet élvez Franciaországban, miközben Amerikában egy gyerek megerőszakolásáért körözik. A César-elnökségre való jelölése pedig a nők és a szexuális és egyéb erőszak áldozatainak megsértése. Laurence Rossignol, francia nőjogi minisztert is sokkolta Polanski felkérése az elnökségre, a francia kulturális miniszter, Audrey Azoulay nem kommentálta az ügyet.