Russell Crowe elárulta: leszármazottja annak a lordnak, akit utolsóként fejeztek le a Towerben

Lord Lovatot hazaárulás vádjával végezték ki, de még halála előtt egy új kifejezéssel gazdagította az angol nyelvet.

Russell Crowe arról írt az X-en (korábbi Twitter), hogy közeli kapcsolatban áll Simon Fraserrel, a 11. Lord Lovattal: ő az utolsó ember, akit lefejezés általi halálra ítéltek Angliában. 1747-ben ítélték halálra hazaárulás miatt, és Tower Hillen végezték ki, miután a Towerben raboskodott.

A Új-Zélandon született színész azt írta, genealógiai (származástani) kutatásokat végzett a családfáján, és kiderült, hogy édesapja anyai ágán felmenője John „Jock” Fraser, aki 1841-ben érkezett Új-Zélandra, és azt feltételezik, hogy Simon Fraser egyenesági leszármazottja. „Nézz utána! Egy karakteres ember volt, Vén Rókának becézték.” - javasolta Crowe, és hozzátette:

„Úgy tűnik, 80 éves korában utolérte machiavellista életmódja, majd arról lett híres, hogy ő az utolsó ember, akit a londoni Towerben lefejeztek. Ám a halála egy új kifejezéssel gazdagította a nyelvet: állítólag ideiglenes lelátókat építettek, hogy az előkelő néposztály végignézhesse a lefejezését, de az egyik tribün összeomlott, és kilenc néző lelte halálát. Fraser ezt pont a kivégzése előtt tudta meg, és állítólag még akkor is kacagott, amikor a penge lesújtott rá. Innen a kifejezés: »laughing his head off«”.
Forrás: Lisa Maree Williams/Getty Images

 

A kifejezés szó szerint azt jelenti: „leneveti a fejét”, amit abban az értelemben használnak, hogy hosszan, hisztérikusan kacag valaki. Ennek a magyar megfelelője a „kiröhögi a belét”.

(via Independent)