Russell Crowe szívbemarkoló történetet mesélt el A remény bajnoka forgatásáról

Egy régi gesztust viszonozva nem magát tolta előtérbe, hanem a kollégáját, Paul Giamattit.

Nem kisebb hollywoodi sztár szerepelt a napokban a GQ magazin rendszeres időközönként jelentkező sztárportré rovatában, mint az Oscar-díjas Russell Crowe! A közel 26 perces videóinterjúban az 56 éves új-zélandi színész lényegében maga tekintette át a több évtizeden átívelő filmes karrierjét: szóba került többek között az 1992-es Romper Stomper, az 1997-es Szigorúan bizalmas, az 1999-es A bennfentes, a 2000-es Gladiátor, a 2005-ös A remény bajnoka és a 2010-es Robin Hood is.

Kép: Port.hu

 

A remény bajnokával kapcsolatban egy megható történetet mesélt el kollégájáról, Paul Giamattiról. Ennek hátteréhez tudni kell, hogy amikor Crowe együtt forgatta Al Pacinóval az 1999-es A bennfentest, a stúdió Pacinót akarta elindítani a következő évi Oscarért, de a színész gálánsan elutasította az ajánlatot, és azt mondta: „Jelöljétek inkább a kölyköt!” A kölyök jelen esetben természetesen az akkor még csak 35 éves Crowe-t jelentette. Bár a 2000-es gálán végül Kevin Spacey vitte el a trófeát a legjobb férfi főszereplő kategóriában az Amerikai szépséggel, Russell Crowe így is nagyon örült élete első jelölésének, no meg persze idősebb pályatársa nemes gesztusának. Aztán végül egy évre rá ő is megkapta az Oscart a Gladiátor főszerepéért, így amikor a 2005-ös A remény bajnoka Oscar-jelölései kerültek szóba, pont ő volt az, aki udvariasan hátrébb lépett a reflektorfényből az ifjabb kolléga javára (igaz, Paul Giamatti mindössze 3 évvel fiatalabb Crowe-nál):

Paul Giamatti édesanyja A remény bajnoka forgatása idején halt meg. Korábban telefonon tettem neki egy ígéretet, hogy Paul olyan hihetetlenül jó színész, hogy jelölni fogják [az Oscar-díjra]. A stúdió megkérdezte tőlem, mi legyen, én meg azt mondtam: »Jelöljétek inkább a kölyköt!« Így végül Paul Giamatti lett az Oscar-jelölt.

Sajnos Giamatti végül nem nyert – abban az évben George Clooney lett a legjobb férfi mellékszereplő a Sziriánával.

Kép: Port.hu

 

Crowe viszont elmesélt egy másik érdekes történetet is azzal kapcsolatban, hogy majdnem kimaradt az 1997-es Szigorúan bizalmasból, amiben Guy Pearce-szel alakítottak minden hájjal megkent nyomozópárost:

Már benne voltam [a film előkészítési fázisában], és egy hotelben voltam elszállásolva, egy majdani főpróbához. De voltak barátaim a filmiparban, akik azt mondták, Sean Penn fogja végül eljátszani a szerepemet. Egy ponton túl már nem is fizették a hotelszámlámat és a bérelt autómat, nem kaptam napidíjat... Elég nehézzé vált így a dolog. Úgy éreztem, nem vagyok ura a helyzetnek, és az egyetlen biztosítékom az volt, hogy a rendező megígérte, hogy tartja magát a döntéséhez. Így tehát dolgoztam tovább. Azt hiszem, ha volt olyan nap, amikor ideges voltam, és nem akartam folytatni a munkát, akkor csak arra gondoltam, hogy pont ez az én Achilles-sarkam, vagyis le kell nyugodnom, különben elveszik tőlem a szerepet.

A teljes Russell Crowe-interjú itt tekinthető meg:

(via The Hollywood Reporter)