Stallone és A pusztító előre látta a jövőt

Ki gondolta volna 1993-ban, hogy 30 évvel később a sci-fiből dokumentumfilm lesz?

1993-ban mutatták be Sylvester Stallone akciófilmjét, A pusztítót, amelyben a sztár által alakított zsarut ádáz ellenfelével, Simon Phoenixszel együtt lefagyasztják egy kirogenikus börtönben. 36 évvel később, 2032-ben Los Angeles már egy San Angelesre átkeresztelt pacifista utópia, és miután Phoenix megszökik, Stallone John Spartanját is szabadon engedik, hogy a jövőbeli zsaruval, Leninával (Sandra Bullock) összefogva kapja el a gyilkos.

A film rajongói közül többen a Twitteren mutattak rá, hogy A pusztító több mint egy szimpla "rosszfiú kontra jófiú"-sztori, mivel közben akaratlanul is utal a mai társadalmat érintő számos aktuális problémára. Mint egyikük írta,

az összes 80-as és korai 90-es évekbeli film közül, amelyik megpróbálta megjósolni a jövőt, A Pusztító volt az, amelyik a legközelebb jutott hozzá."

A filmben például a vendéglátóipar pusztulásának lehetünk szemtanúi, és a való életben is ez történt a Covid után – a jelentések szerint a járvány miatt több mint 70 000 étterem zárt be az Egyesült Államokban.

Vagy emlékezzünk arra, amikor majdnem két éven át kerültük a kézfogást és az ölelkezést (divatba jött helyette az ökölpacsi), és a felvásárlási láz miatt egy időben a vécépapír is elfogyott a boltok polcairól. A pusztító szereplői is így kommunikáltak egymással a betegség San Angelesben való terjedése miatt. A fiktív város betiltotta a fizikai érintkezés minden formáját, hogy a vírus terjedését a lehető legkisebbre csökkentsék. Az ugyan nem derül ki a filmből, hogy papírhiány miatt nincs-e 2032-ben vécépapír, de tény, hogy helyette mindenki három kagylót használ a nagydolga után (bár az azóta sem derült ki, hogy pontosan hogyan).

A zoomhasználat is a pandémia alatt terjedt el, és a filmben is azt láthatjuk, hogy a videókonferencia a kommunikáció legnépszerűbb formájaként jelenik meg. A crypto előretörését is megelőlegezik, hiszen itt „a pénz elavult, minden tranzakció kódon keresztül történik."

A Pusztító abban is sikerrel jósolta meg a jövőt (legalábbis ami a nyugat-európai és észak-amerikai térséget illeti), hogy San Angelesben is elterjedt a hiperérzékenység és az egészségmánia, amelyet a törvények is megtámogatnak, így tilos a káromkodás, a cigi, az alkohol, a húsevés, kávé, a csoki, a küzdősport és a szerencsejáték is.

via: Unilad