Tagadja a kisemmizést A szív bajnokai futballistája által megvádolt család

Állításuk szerint Oher azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kap 15 millió dollárt, besározza őket.

Bombaként robbant tegnap a hír, hogy Michael Oher, akiről A szív bajnokai című film szól, azt állítja, egyetlen centet sem kapott a film bevételéből, minden pénz a nevelőszüleinél landolt. Oher szerint ráadásul nem is fogadták örökbe őt, mint a filmben, csak a gyámságuk alá vették, ami lehetővé tette a család számára, hogy a nevével kapcsolatos üzleti ügyletekből hasznot húzzanak. 

A szív bajnokai örökbefogadós sztorija hazugság volt - kitálalt az NFL-sztár, akiről szólt a film

Michael Oher egyetlen centet sem kapott a film bevételéből, minden pénz a nevelőszüleinél landolt. Akik ráadásul nem is fogadták örökbe őt, mint a filmben, csak a gyámságuk alá vették.

Bővebben a botrányról

 

A futballista, aki 2016-ban vonult vissza az NFL-ből, 14 oldalas beadványban kéri a bíróságtól, hogy a Tuohy házaspár még mindig aktív gondnoksága megszűnjön, és szeretne egy olyan végzést is, amely megtiltja Tuohyéknak, hogy használják a nevét és képmását, valamint azt kéri, könyvelők vizsgálják meg, mennyi pénzt keresett a Tuohy család az ő nevével. 

A család ügyvédje, Marty Singer kedd délután közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Oher "megfenyegette" a házaspárt azzal, hogy "negatív történetet fog megjelentetni róluk a sajtóban, ha nem fizetnek neki 15 millió dollárt", a futballista beadványa pedig szerinte "cinikus kísérlet", amelynek az a célja, hogy Oher legújabb könyvturnéja kellős közepén felhívja magára a figyelmet.

A közlemény szerint Tuohyék ragaszkodtak ahhoz, hogy a Michael Lewis 2006-os életrajzi könyvéért kapott pénzt egyenlően osszák el, és "ezt a vállalást be is tartották."

Az évek során Tuohyék minden egyes fillérből, amit A szív bajnokai című filmből kaptak, egyenlő arányban részesedtek Mr. Oherrel"

- áll a közleményben.

Később a nevelőapa, Sean Tuohy maga is megszólalt a The Daily Memphian című napilapnak.

Le vagyunk sújtva. Felzaklató a feltételezés, hogy bármelyik gyermekünkből pénzt csinálnánk. De ugyanúgy fogjuk szeretni Michaelt 37 évesen is, mint ahogy 16 évesen szerettük őt"

- mondta, hozzátéve, hogy Oher állításai nem helytállóak. Nem kerestek pénzt a filmből, leszámítva azt, hogy Michael Lewis [a filmet ihlető könyv szerzője] nekik adta a részesedése felét. A családban mindenki egyenlő részt kapott, beleértve Ohert is. Ez körülbelül 14 000 dollár volt fejenként.

Tuohy szerint nem a filmjogok miatt választották a gyámságot, hanem hogy segítsenek Ohernek abban, hogy a Mississippi Egyetemen focizhasson.

Azt mondták, hogy Michael csak akkor mehet az egyetemre, ha valóban a család tagja"

- mondta Tuohy, hozzátéve, hogy mivel Oher már 18 éves volt, jogilag nem lehetett volna örökbe fogadni, ezért került a gyámság alá. Miután értesültek Oher peréről, "természetesen" nyitottak lennének a gyámság megszüntetésére.

Megszólalt Quinton Aaron is, aki Michael Ohert játszotta a filmben. Bár Aaron nem akart senkit sem hibáztatni, megemlítette, hogy Oher soha nem látogatott el a forgatásra, és végül csak négy évvel később találkozott vele, miközben Sean és Leigh Anne Tuohy kimentek a forgatásra.

Aaron szerint a jövőre nézve csak úgy lehet megakadályozni, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen, ha a történet szempontjából releváns összes felet bevonják a fim készítésébe az elejétől a végéig.

A színész megvédte a főszereplő Sandra Bullockot is, akit az Oherről szóló hírek megjelenése óta többen kritizáltak a közösségi oldalakon.

Hagyjátok őt békén. Ne bántsátok az anyukámat. Két méter magas vagyok, és több mint 180 kiló, nem akarsz magadnak ilyen problémát."

via: Variety / Indiewire / ScreenRant