Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét, de még mindig nincs túl a nehezén

A portugál hatóságok még vizsgálják, hogy a stáb milyen károkat okozott a világörökségi védelem alatt álló kolostorban, ahol a forgatás zajlott.

Terry Gilliam lassan tizenhét éve – kisebb-nagyobb szünetekkel - készíti filmjét Don Quijotéról, és valószínűleg nem sokan fogadtak rá, hogy egyszer az életben még elkészül: az egykori Monty Python-tag most mégis üzent facebook-oldalán:

„Bocsánat a hosszú csendért. Tizenhét év után befejeztük a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) forgatását. Muchas gracias a csapat minden tagjának, és azoknak, akik hittek benne. ÉLJEN QUIXOTE!”

 

La Mancha elveszett lovagja

 
A filmmel illetve a forgatással minden probléma megesett, ami megeshet – olyannyira balszerencsés volt a történet, hogy még egy dokumentumfilm is készült belőle 2012-ben La Mancha elveszett lovagja címmel, amit eredetileg werkfilmnek szántak, de werkfilm helyett egy doku lett belőle, ami az elátkozott forgatásról és az el nem készült filmről szólt.

 

La Mancsha lovagja - itt még Johnny Depp is részt vett a forgatáson

 

Az elkészült változatban olyan neve szerepelnek, mint Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgard és Olga Kurylenko. Természetesen az eredeti, tizenhét évvel ezelőtti tervekben még teljesen más színészek voltak, úgy mint Johnny Depp, Ewan McGregor, Robert Duvall, Jack O'Connell és John Hurt.
A film egy idős emberről szól, aki azt hiszi magáról, hogy ő a híres Don Quijote, és egy reklámszakemberről pedig azt gondolja, hogy ő hűséges szolgája, Sancho Panza. A film során a főszereplők végigutazzák Spanyolországot és Portugáliát.

 

Ami azt illeti, még nem ért véget a megpróbáltatások sora, mivel most a portugál kulturális örökségvédelmi hivatal vizsgálatot indított, mivel komoly károk keletkeztek a 12. századi portugáliai tomari Krisztus-rendi kolostorban, ahol a film egyes jeleneteit rögzítették. Az RTP köztévé szerint a filmesek megrongált falakat, széttört tetőcserepeket és gyökerestül kitépett fákat hagytak maguk után. Ezt Terry Gilliam cáfolta, a vizsgálat még tart. (A portugálul: Convento de Cristo eredetileg a templomosok kolostorának épült a 12. században. A kolostor a portugál építészet és szobrászat 7 évszázadot (12.-18. század) felölelő múzeuma. Mint Portugália legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelye 1983-ban felkerült a világörökség listájára. - wikipedia)

 

 

A film ötlete Terry Gilliam fejéből harminc éve pattant ki, majd 1998-ban próbálták elkezdeni a forgatást, amiből végül csak hetedik nekifutásra, 2000-ben lett valami. De akkor sem sok. A film készítése közben minden elromlott, ami elromolhatott: özönvízszerű esőzések mosták el a forgatási helyszíneket, NATO-gépek állandó morajlása hátráltatta a forgatást valamint a főszereplő, Jean Rochefort hátsérülése sem jött jól a filmnek.

 


Terry Gilliam hétfőn jelentette be, hogy végre valahára megküzdött a filmmel, amiről tavaly még így nyilatkozott: „A Don Quijote forgatása orvosi előírás számomra. Egy agydaganatot kell vele elpusztítanom.”