Újabb magyar Oscar-esély

A Sellők és rinocéroszok című animációs film hamarosan két Oscar-kvalifikáló fesztiválon versenyez.

Sorra nyeri a díjakat Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című alkotása. A Médiatanács média mecenatúra programjának támogatásával készült 15 perces animációs rövidfilm az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztiválon és az amerikai California Women’s Film Festivalon is megnyerte a legjobb animáció díját.

Forrás: sellokesrinoceroszok.hu

 

A mű a nyár folyamán több Oscar-kvalifikáló fesztivál versenyprogramjában is szerepelt, de megjárta már Csehország, Zágráb, Portugália, Bulgária, Szlovákia, Olaszország, Brazília, Mexikó és a neves Annecy mustráját is. És a sornak még nincs vége, hiszen Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja, az augusztus 2. és 19. között tartandó Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál és a szeptemberi kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál is beválogatta versenyébe a filmet, mely az érzelmi kiszolgáltatottságról szól, több nézőpontból mutatva be a témát.

A melbourne-i Oscar-kvalifikáló fesztivál, így az ott díjat nyerő alkotás jogosulttá válik arra, hogy benevezzék a 2019-es, 91. Oscar-díjra.

A Sellők és rinocéroszokban a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a saját cirkuszukat működtető családjáról. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. Jelenetről jelenetre tárul fel egy család titkokkal teli múltja. Cirkusz és képzelet, vágy és valóság, bánatból rinocérosz, szexusból sellő. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak.

„Engem nagyon érdekelnek az átváltozások, és szeretek szürreális képekkel dolgozni. (…) Fontos volt számomra, hogy megjelenítsük az érzelmi dinamikák változását és azok szürreális ábrázolását. Ezért is olyan sűrű a film, és

akkor lehet a legjobban élvezni, ha nem folyamatosan azon gondolkodsz, hogy mit látsz,

hanem engeded magad érzelmileg sodródni benne” – nyilatkozta a fim rendezője, Traub Viktória. A Sellők és rinocéroszokat a tervek szerint idén ősszel itthon is forgalmazzák majd.


(via sellokesrinoceroszok.hu)