Újra mozikban a Szaffi!

A Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen rajzfilm ráadásul XXI. századi kép- és hangminőségben lesz ismét látható.

A filmet gyártó legendás Pannónia Filmstúdió − amit a magyar animáció aranykorában a világ öt legjobb rajzfilmstúdiója között tartottak számon − küldetésének tekintette, hogy az ifjúságnak szóló magyar irodalom remekműveit animálja. Az első egész estés magyar rajzfilm Jankovics Marcell János vitéze volt 1973-ban, amit olyan alkotások követtek, mint Dargay Attila nagy sikerű Lúdas Matyija vagy Gémes József Toldi-adaptációja, a festői ihletettségű Daliás idők.

Ebbe a sorba tartozik a Jókai Mór A cigánybáró című kisregényéből készült, 1984-ben bemutatott Szaffi is, amely máig az egyetlen Jókai-animációs film. Rendezője a magyar rajzfilmművészet legendás alakja, Dargay Attila, akinek a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi mellett olyan felejthetetlen alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az erdő kapitánya, a Gusztáv sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász.

Több mint harminc év után most egy új generáció is tökéletes minőségben, ráadásul a nagyvásznon ismerheti meg a rajzfilmklasszikust. A Szaffi digitális restaurálásán a Filmarchívum vezetésével 30 ember dolgozott. A digitális felújításnak köszönhetően a május 3-tól újra mozikba kerülő film nézői nemcsak Dargay Attila utánozhatatlan humorú rajzait élvezhetik tökéletes minőségben, de a ma már kultikus szinkronalakításokat is. A film figuráinak olyan legendás színészek kölcsönözték a hangjukat, mint Pogány Judit, Kern András, Bárdy György, Csákányi László, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Hernádi Judit vagy Zenthe Ferenc.

Forrás: KEDD Animációs Stúdió

 

A Szaffi A Magyar Film Napja alkalmából április 30-án premier előtt országszerte több moziban is látható lesz. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol délelőtt 10 órakor nézhetjük meg első alkalommal a felújított alkotást, a gyerekeket filmrajzoló, képregénykészítő és egyéb izgalmas foglalkozások is várják. Május 3-tól pedig a KEDD Animációs Stúdió forgalmazásában országszerte bemutatják gyerekkorunk egyik kedvenc rajzfilmjét.


(via KEDD Animációs Stúdió)