Irracionális szenvedélyek a csillagok alatt

Puccini egyik legnépszerűbb művével, a Toscával indul az idei Szegedi Szabadtéri Játékok június utolsó napján. A címszerepet Rost Andrea énekli, pályája során először.

Már gőzerővel próbálják a Szegedi Szabadtéri Játékok idei első előadását a Dóm téren. A Tosca különleges koncepcióval és díszletben kerül színre Bocsárdi László rendezésében, aki most először dolgozik a Dóm téren. A felfokozott érzelmeket felerősítő, semleges térben költői szépségű jelenetek szemtanúi lehetünk. “Az a fajta szenvedély, amit leginkább a szerelemben élünk meg, vagyis ezek a korántsem racionális pillanatok, gyakran felülírják a racionális gondolatmenetet, és sok esetben ezek segítségével döntünk fontos dolgokról - mondja a rendező. - Ilyesféle állapot határozza meg ennek a történetnek is a lényegét. Vagyis a férfiak Tosca iránti vágya.”

 Az előadás címszereplője hazánk egyik legnépszerűbb, a nemzetközi operaéletben is megkerülhetetlen énekes, Rost Andrea. A Tosca címszerepét azonban most először énekli, éppen a szegedi csillagok alatt. “A Tosca története egy nagyon érdekes megközelítése a szerelemnek, a politikai eseményeknek, és hogy hogyan is vesz abban részt egy nő. Tosca borzasztóan erős nő. Mer az lenni. Manapság a világban egyre több nő kerül komoly politikai pozícióba, ami biztos, hogy más irányokat mozdít meg. Fantasztikus, hogy Puccini már akkor ehhez a témához nyúlt.”

 Rost Andrea mellett szintén kiváló operaénekeseket láthatnak majd a nézők a Puccini-mű szerepeiben. Scarpiát Kálmándy Mihály énekli majd, aki a tavalyi Dóm téri Wagner-bemutatón teljesen lenyűgözte a közönséget elementáris erejű játékával és az egész teret betöltő baritonjával. Immár az egymást követő harmadik évben láthatják a Szabadtérin a nézők László Boldizsárt, ezúttal Cavaradossi szerepében. Szerepformálását és énekét minden bizonnyal idén is hálásan fogadja majd a közönség. A további szerepekben láthatjuk és hallhatjuk Rácz Istvánt, Altorjay Tamást, Böjte Sándort, Pataki Bencét és Rácz Tibort

 A Toscát olasz nyelven, magyar felirattal június 30-án és július 1-jén láthatják a Dóm téri nézők.