Színház a négyzeten

Ugye te is kíváncsi vagy arra, hogyan készül egy színdarab? Honnan érkezik az ihlet? Hogyan jutunk el az ötlet csírájától egészen a színházi bemutatóig?

A Csokonai Színház áprilisban két olyan előadást tűz műsorra, melyek középpontjában éppen az áll, ahogy a színházi szerzők fejében előbb megfogan az ötlet, majd – természetesen számos akadályt legyőzve – elkészül a színdarab. Hogy mi kell a sikerhez? Természetesen egy (vagy inkább két?) zseniális író, egy minden kockázatot vállaló sztár és persze nem árt egy gyönyörű színésznő sem, aki valóban megér minden küzdelmet…


A debreceni társulat 2022. március 25-én mutatja be Molnár Ferenc legtöbbet játszott vígjátékát, a Játék a kastélyban című remekművet, Keszég László rendezésében. Turai, a darabbeli szerző (Mercs János) egyetlen éjszaka alatt ír meg egy egyfelvonásos darabot, és ezzel nem csak ifjú barátja szerelmét, hanem talán az életét is megmenti.

− Molnár Nobel-díj várományos lehetett volna ezzel a darabjával, annyira precízen, a színházat és az életet ismerve építette föl, nem véletlenül klasszikus – fogalmazott a főpróbahét elején Mercs János, a Játék a kastélyban írókarakterét játszó színművész.

Szintén a „színház a színházban” alaphelyzetét dolgozza fel „a francia Szerelmes Shakespeare-nek” is nevezett Edmond. Az előadás középpontjában a francia drámairodalom egyik legtöbbet játszott szerzője, Edmond Rostand (Csata Zsolt) áll, aki számára a való életben megélt szerelmi háromszög szolgál ihletforrásul.

− Edmond szereti a feleségét, de mint oly sok esetben, a szerelem illékony és helyét a szeretet, rosszabb esetben a megszokás váltja fel. Az íráshoz szüksége van új impulzusokra és azzal, hogy újra képes felragyogtatni egy nő tekintetét a költészetével, ismét szárnyakat kap. A múzsa, az ihlet érkezése Edmond számára váratlan, és egyben életmentő. A darab tele van komikus helyzetekkel, tele olyan igazságokkal, amelyekkel minden korban küzdöttek a színházak falain belül, de a színészek általános problémái is vajmi keveset változtak – mondta a címszerepet játszó Csata Zsolt.


A Játék a kastélyban című előadást áprilisban három alkalommal: 2022. április 5-én, 8-án és 9-én, míg az Edmond produkciót egy alkalommal: 2022. április 13-án láthatja a Debrecenbe látogató közönség.
Ha szeretnél velünk nevetni, akkor az alábbi linkekre kattintva vásárolj jegyet előadásainkra:

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban

Alexis Michalik: Edmond

Ha a Csokonai Színház további előadásai is érdekelnek, látogass el a teátrum honlapjára vagy kövesd Facebook-, illetve Instagram-oldalát!